Tuesday 22 November 2022

BUAT JERUK DAGING & GORENG DENGAN CILI BAWANG

 

Jeruk Daging....
Lauk jahat...
Boleh buat nasi tak cukup..
Hihihi



Saya buat jeruk daging ni minggu lepas.
Sebenarnya masa tu beli nugget dan apa entah..Freezer penuh.
Maka sekilo daging yang Pakcik kirim dulu tu zaya keluarkan
Bukan la sebab barang makanan banyak sangat tapi sebab peti ais tu yang kecik..hihihi

Plan asal nak masak rendang..Sekali teringat anak bujang tu dah beberapa kali hint nak makan pekasam daging.Hari tu dia beli..tapi saya buang senyap-senyap sebab bau dia kuat sangat..Macam tak elok ja...
Tapi kalau nak buat pekasam daging macam malas pulak nak kena sangai beras dan blend halus...
Maka yang cepat saya buat la jeruk daging..
Saya c&p dari oldpost KAT SINI...
Cuma saya gandakan bahan sebab saya buat sekilo daging.


JERUK DAGING
500  gm daging
20 biji limau kasturi- 1/2 cawan jusnya
2 biji lemon
2 sudu makan garam halus

1. Basuh daging & hiris nipis
2. Gaul daging hiris bersama jus limau kasturi dan garam
3. Lemon dibelah dua dan hiris nipis
4. Susun 1 lapisan daging dalam bekas plastik atau kaca
5. Susun hirisan lemon atad lapisan daging
6. Susun daging berselang seli dengan lemon
7. Simpan dalam peti sejuk selama seminggu  baru digunakan untuk masak

**** simpan pada rak bawah bukan freezer


CARA MASAK;
1. Panaskan minyak anggaran ½ cawan... agak-gak macam nak goreng ikan 

2. Masukkan daging jeruk.(terus masuk,jangan basuh pulak) anggaran 250gm.

3. Goreng beberapa minit dan tambah hirisan bawang Holland serta hirisan cili.

Siap...


Pastu dah beberapa hari dijerukkan..memang tak menyabar la nak goreng..hihihi
Makan dengan nas
Memang licin


24 comments:

  1. Mcm sedap je ni... x penah lg try... boleh la nk try nnt mst sedap mkn dgn nasik putih panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tekak saya ianya sedap kakmim.
      Lagi2 kalau makan waktu sahur🤭

      Delete
  2. jeruk daging lagi sedap dari pekasam daging...mau brp pinggan makan nasi ni kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...hari tu anak bujang tu beli pekasam daging tapi bau dia menusuk hidung.Mungkin terkena yang stok lama agaknya.
      Tu yang saya buatkan jeruk ni untuk dia

      Delete
  3. uishhhh sedapnyaaaa! lauk camni mmg bertambah2 nasi.. hihi

    ReplyDelete
  4. Dana ingat sama pekasam daging dengan jeruk daging, tak sama ek kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak pasti cara buat pekasam daging.Tapi perbezaan yang nyata...kalau pekasam ada serbuk beras tu

      Delete
  5. boleh bocor periuk nasi woooo.. tak berani la nak buat, hahaha.

    ReplyDelete
  6. wah...nampak dapppp..kena plak ngan kicap & nasi panas2..pergh..dap dap

    ReplyDelete
  7. Xprnh dgr & xprnh mkn jeruk daging.. msti sdp sbb umi cella kata lauk jahat.. mcm nk try buat je.. 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi....Lauk ni memang jahat..lagi-lagi kalau waktu hujan🤭

      Delete
  8. SA x pernah makan jeruk daging..pekasam daging ada la makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru beberapa kali makan jeruk daging ni.Pekasam ikan selalu la makan🤭

      Delete
  9. Sedap jeruk daging. Dulu pernah beli tp lepas je covid ni, yang jual tu pun dah tak dapat dikesan 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 yang jual tu masih sihat dan akan kembali open order🤭

      Delete
  10. Lauk yang jahat ke atau orang yang kongsi gambar jeruk daging goreng cili bawang yang jahat... hahahahaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua-dua jahat...🤣
      Kalau dekat-dekat nak ajak jahat sama-sama🤣

      Delete
  11. wah. pekasam daging buat sendiri! ohsem.
    aida beli yg da siap aje. sebab memang suka pekasam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa macam pekasam ada serbuk berasnya..Yang ni takda serbuk beras..Mungkin kalau digaul serbuk beras jadi pekasam daging agaknya

      Delete