Pucuk Betik Tumis Pedas Ikan Masin.Ni lauk mak-mak jer ni sebab biasanya anak-anak muda jarang nak suka lauk ni...hihihi
Pokok betik tepi rumah Achik.Mak tanam untuk buahnya tapi sayang jantan kejadiannya.Maka manfaatkan bunga dan daunnya la.Semua ciptaan Allah pasti ada sebab dan kegunaannya kan..
Haaa...pokok betik jantan di tebing parit taliair tepi rumah Achik.Layak dipanggil anak betik je pun..Tapi saya dah petik pagi nak balik KL tu
(dengar la kicauan bermacam burung dalam video ni)
Bunga dan pucuk betik
Bunga dan pucuk betik
Dah terbayang nak masak sayur tumis pedas bila sampai KL
Saya rebus dengan garam saja.Ada yang bagi tips rebus dengan pucuk jambu untuk hilangkan pahit.Tapi saya suka kepahitan yang ada pada pucuk betik.Bagi saya kalau nak kurangkan pahit ok lah.Tapi kalau yang nak hilangkan pahit pucuk betik,saya sarankan makan lah pucuk ubi..in sha Allah tak pahit🤭
3 pelepah pucuk betik + 2 cawan bunga betik
( guna pucuh sahaja @ bunga sahaja pun boleh)
½ cawan ikan masin
(saya guna ikan malung masin)
3 sudu minyak
garam & secubit gula
Bahan Tumbuk:
7 cili padi merah
3 bawang putih
5 bawang merah
1. Rebus pucuk betik + sikit garam.Bila lembut angkat dan basuh serta hiris-hiris.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan masin hingga garing.Ketepikan.
3. Tumia bahan tumbuk hingga naik minyak dan masukkan pucuk betik/bunga petik.
4. Masukkan ikan masin,perasa dan kacau rata.Sesuaikan rasa dan sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Bunga tu boleh buat masak lodeh macam Kak Amie.
ReplyDeleteSy pun suka sayur yg pahit. Dari muda sampai tua, okey jer makan yang pahit, sedappp. Tapi sy cuma boleh terima pahit sayur la.. pahit madu tak terima, hehehe.
Hahaaaa .. Mama Cella boleh try masak sayur lodeh gaya Cocos.
DeleteTu la plan asal memang nak buat lodeh tu tapi bunga betik sikit sangat.Nanti balik Kedah lagi in sha Allah bunga betik dah lebat kot
DeleteJauhnya pucuk betik berjalan balik KL ikut Mama Cella.
ReplyDeleteHihihi...tu la,sininpayah nak jumpa orang jual.@ mungkin ada tapi tak sempat dapat kat kita..hihihi
DeleteWak yang dah tua bangka ni pun tak suka pucuk/bunga betik
ReplyDeletePahit
Tu sebab nama lauk mak-mak🤣🤣🤣
DeletePucuk betik ni biasanya mak saya letak dalam kerabu. Oleh kerana malas nak memilih, ku telan juaaaa walau pahit 🤣🤣.
ReplyDeleteKadang pahit itu ubat.Kecuali ubat cacing Ritto...manis ya ampun🤣
DeletePernah makan tapi bukan kegemaran. Mungkin masa tu saya dapat yang pahit kot. Nampak sedap pulak masak tumis ikan masin ni. Kalau ada depan mata mungkin cuba makan jugak kot.
ReplyDeleteBila makin berumur nanti.Mungkin Fiza akan suka🤭
DeleteSA suka lauk macam ni tapi kalau pahit sangat susah gak nak telan..eh..nak try la buat...x pernah cuba lagi ni...nampak sedap tu ha...
ReplyDeleteBetul..kalau terlalu pahit boleh buat rasa nak muntah sebab telan tak lepas.Tapi kalau pucuk betik dah direbus dengan garam in sha Allah pahit yang masih boleh diampun🤭
Delete