Friday, 11 March 2022

MASAK ÀCAR IKAN MASIN

 

Masak Acar Ikan Masin.
Untuk bekal tuan tanah.
Anak dara bongsu ni dah balik Trengganu.Dia minta buatkan Acar Ikan Masin untuk dia bawa balik.Yang dinamakan emak itu,jarang sekali menghampakan permintaan anak-anaknya.Apatah lagi berkaitan makanan...
kan...

Maka terjadilah acar ikan masin ni.

Beli la ikan masin siap hiris ni.Ditulis pada bekas ikan tu ," Ikan Kurau Masin".Sekilo hargnya  RM39.Tidaklah saya membeli sekilo.Adalah dekat ½ kg juga.Balik rumah bila dibelek-belek..
Tipah tertipu la Mak Long..!!!
Ini bukan ikan kurau..Ini Ikan Malong yang bentuk panjang macam belut dan banyak tulang tu.Habistu takkan nak hantar balik?
Makanya teruskan juga masak acar ikan masin (malong) ni.

Dipendekkan cerita,saya tak puas hati sebab acar ikan masin tak berasa sangat ikan malong masin ni 

Maka esoknya saya beli sepaket isi ikan kurau masin.Ada dalam anggaran 2 cawan isinya setelah didadu.Goreng garing dan humbankan semula dalam acar ikan malong tu.

Barulah terserlah rasa Acar Ikan Masin.
Biasa saya guna isi ikan talang,sebab murah sikit dari ikan kurau🤭
Tapi ni dah jumpa ikan kurau lagi la sedap.

Bahan wajib yang membangkitkan rasa acar.
Bawang merah,bawang putih dan halia dah siap direbus sekejap bersama cuka...krup krup ni..
Inilah rahsia nak dapat bawang yang lutsinar,sedap dan rangup.Rebus sekejap dengan cuka!
Jangan cakap cek tak payung na! 🤭🤭

Cella dok merungut,tak puas makan kat cafe sebab masakannnya tak pedas.


Kita payung lagi..
Humbankan selori cili padi hijau ni.hihihi

Kasi gaul rata.Cuma masa ni tak belum ada ikan kurau.Kiranya ni Acar Ikan Malong.

Bila dah tambah ikan kurau baru lebih feel

Jom,rasa sikit..
Aum....baru lah betul..
Acar Ikan Masin.

Yang ni dah selamat ke Trengganu..

Kalau bertahan ..sebotol boleh buat stok bulan posa nanti.Tapi kalau sedap dan nak makan ramai-ramai...makan ja la..
Untuk  resipi  boleh rujuk oldpost 


ACAR IKAN MASIN...


1cawan ikan talang/kurau masin(potong dadu & goreng garing)
2cawan minyak masak
1/2 keping gula nissey,/gula melaka

sikit garam
1 1/2 cawan cuka makan
15 bawang merah

( belah 2)
30 ulas bawang putih (jika besar kerat 3)
2 ketul halia(potong halus panjang2)
1cawan cili padi panjang(patah2kan)
1 sudu besar halba campur(yang buat tumis kari tu)
1 1/2 cawan cili kisar

1. Rebus bawang merah,bawang putih & halia dengan cuka hingga mendidih.Biarkan sejuk
2. Panaskan minyak & bila panas tumiskan halba campur.
3. Masukkan cili kisar & masak hingga terbit minyaknya.
4. Masukkan ikan masin goreng,semua bawang2 rebus dengan cukanya sekali..
5. Biar mendidih & naik bau acarnya..Rasa garam gulanya bagi seimbang..
    ( Jangan risau jika mula2 memang akan rasa agak masam...tapi nanti selepas dah sejuk & jika dibiar lama nanti rasa akan jadi seimbang sebab masin dari ikan akan keluar & rasa dari bahan lain akan sebati)

6. Masukkan cili padi yang dipatah2kan & kacau sebentar supaya rata & tutup api.
7. Biar sejuk dulu baru simpan dalam botol...
8. Kalau dibekukan lagi lama boleh simpan..


*** ini resipi dari old post  memang saya sukat untuk memudahkan rujukan.



Acar ikan masin yang masak kali ni saya hanya campak-campak kerna kuantitinya lebih banyak 


Selain 2 botol untuk Cella bawa balik asrama.Ini lagi baki.Yang dalam balang besar tu stok sendiri untuk bulan puasa nanti(yer ke..?🤭)
Yang botol kecik tu belum tau nak jadi rezeki siapa..hihihi..


8 comments:

  1. Seronok lah tuan tanah dapat bawa bekal acar ikan masin. Rasa tak sempat sampai puasa tu sebab sedap sangat. Takpun makan dengan kawan-kawan. Rezeki kawan juga dapat makan acar ikan masin. Sedap tu guna ikan masin kurau. Ikan malong tak pernah dengar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan malong ni jarang orang jual kot.Saya pun pernah tengok ikan malong dijual @ Johor.
      Boleh Google kalau nak tengok rupa ikan malong🤭

      Delete
  2. Seronok la Cella ye...dapat bekal 2 botol tu ha....tunjuk kat Mak SA...dia ajak SA buat plak...nanti la mak....along kena study resepi ni dulu...Seram plak Mak Pah ajak buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat in sha Allah tak susah pun SA..Cuma nak kena pandai adjust rasa tu supaya kena dengan selera.Mak Pah dah ajak tu...Onz la🤭

      Delete
  3. Timakasih mama Cella bagi idea penyedap mkn dibulan puasa. Acar ikan masin ( apa2 pn asal ikan masin)lebih aum dari acar buah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi..Tambahan dah semakin berumur ni..selera lebih terarah kepada lauk-lauk yang pernah makan zaman susah kan..sesekali mengingati kesusahan
      Mengajar kita erti bersyukur🤲

      Delete