Sejak sebulan yang lalu Cella request buatkan scone bila dia cuti swm nanti.Cutinya tak panjang,hanya dua minggu.Mencuri-curi juga waktu yang singkat untuk balik Kedah sehari dua jumpa nenek dan makcik pakciknya.
Yang berbintik tu adalah parutan cheese .Saya guna cheddar cheese.
**semua pic by Cella kecuali dua pic scone dalam tray ni🤭)
Saya masih menggunakan resipi yang sama sejak sekian lama.Saya C&P dari oldpost sahaja:
SCONE
2 cup tepung gandum
1 tbls baking powder
1/2 tsp garam
5 tbls chilled butter
½ cup cheddar cheese(parut)
1 telur3/4 cup susu cair
1. Potong dadu butter yang masih sejuk.
2. Gaul & ramas dalam tepung yang dh ayak dgn baking powder & garam.Tambah dreid fruits/strawberry
3.Buat lubang dalam tepung tu & tuangkan telur & susu.
4. Cepat2 gaul & canai tebal agak2 1.5 cm serta terap .
5.Sapu sikit susu cair atas scone & bakar lebih kurang 20 minit hingga luarnya nampak garing..Hidang dengan butter & jem...
****.Pesan mak aku.....Jangan uli sbb nanti scone akan liat & keras.gaul sekadar bercampur rata & boleh canai je.. Dough scone memang kasar & tidak licin macam biskut.Lagi satu scone mesti agak tebal & besar...Kalau buat kecik2 macam biskut nanti tekstur scone akan berubah.
** betul la..bila buat mini size,tekstur agak berubah.Rasa dan teksturnya seperti "honey biscuits" kat Taxes Chicken.Pada pandangan saya better buat saiz asal 12 pcs untuk 1 adunan ni
terima kasih untuk resepinya
ReplyDeleteSama-sama SR🥰
DeleteAlamak sedapnya scone... ada di dapur, nak pi makanlah.
ReplyDeleteAlhamdulillah..dapat juga Cella makan scones yang diidamkan dah lama. Guna bahan premium mesti lagi sedap. Suka bau butter tu fresh from oven.
ReplyDeleteKalau babb scone memang fav SA..teringat dulu naik CH semata- mata nak minum petang dan makan scones...masa tu kita ada bopren..la ni dah takde xde sapa nak ajak...hahahahah....
ReplyDelete