Thursday 25 April 2019

SARDIN TUMIS CILI KERING vs NASI BUNGKUS

Rabu adalH hari penat sebab ada koko...
Tapi ni citer hari Selasa..
Sardin Tumis Cili Kering
Hari Selasa masa mak aku amik aku kat sekolah ,aku cakap lapar
Mak aku cakap ada orang sedekahkan Nasi Ayam dapat sorang satu hungkus
Mak aku cakap kalau lapar sangat boleh terus makan jer dalam kereat sebab ada sudu sekali
Tapi aku xnak la makan dalam kereta
Sebab x feel la nak makan nasi dalam kereta
Tunggu jer lah makna kat rumah


Sampai rumah mai aku msasak Sardin Tu,is cili Kering ni
Kata mak aku asal nak masak Sambal  Tumis Sardin
Tapi xde stok cili blend
Maku aku cakap boleh jer guna cili kering yang digunting halus
Mmm.....sedap ker...?


Haaa...ni la Sardin Tumis Cili Kering.
Sedapp.....

SARDIN TUMIS CILI KERING
1 tin sardin
1 bawag besar- hiris
5 bawang putih -kerat 2
10 cili kering- buang biji dan gunting halus-halus
1 buah tiomato
5 cili padi hijau
1/2 lemon
garam
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis cili kering yang dignting halus.Minyak jangan terlalu panas sebab cili kering mudah hangus
2. TErus masukkn bawang & bawang putih
3. Masukkan sardin & 1/4 cawan air,garam dantomato
4. Kacau hingg anampak sayur layu dan perahkan lemon
5. Sesuaikan rasa & masukkan cili padi hijau dan tabur daun sup


IKan Pekasam...
Pun untuk mak aku


Lemon Panas



Aku nyer Nasi Bungkus yang mak aku cakap ada orang sedekah tu


2 comments:

  1. Replies
    1. Heee...sardin...
      Macam niasa....kuah habos...ikan tergolek dalam mangkuk....mak kiter masak nasi goreng sardin baru habis sardin tu

      Delete