Nasi Goreng Rempah Kari
Naper..pelik...x pernah dengar..?
Ok..sebab x pernah dengar...buangkan x pernah tu..
Now ...dah dengar kan...?
So..xde pelik dah...
Hahaha....
Sebenarnyan mak aku cakap masak Nasi Goreng Rempah Kari ni sebab windu nak makan Nasi Goreng Kambing...
Dolu mak aku selalu masak Nasi Goreng Kambing...
NASI GORENG KAMBING....macam kat sini
Sekarang mak aku cakap harga daging kambing dah mencanak naik.
Dolu pack yang ada 3 slices kambing tu rm15 dah boleh dapat..
Sekarang semua pack rm30 ....huhuhu
So..sebab x beli kambing...
Masak lah yang boleh feel kambing
Kalau Nasi Goreng Kambing memang guna rempah kari pun...
So...sebab nak feel Nasi Goreng Kambing versi xde kambing...
Gantikan jer kambing tu ngan ayam..
Rasa memang x sama
Dah namapun ayam...xkan nak rasa kambing plak...hahaha
Tapi yang pasti...memang SEDAP baq ang...!!
Dah Sarapan Nasi Goreng Rempah Kari..
Bekal pun sama la...
Kalau dah suka...
Semua baik belaka .
Tapi ni bukan soal suka @ tak suka
Tapi ni soal sedap..
Memang sedap la...
Walaupun Nasi Goreng Rempah Kari bunyi macam budus ...
Tapi siyesly rasa dia tidak budus...
So...Jangan Keji Sebelum Menguji...
Ayat senang nya...
Uji Sebelum Mengeji..
Hahahaha....
NASI AYAM REMPAH KARI
4 cawan nasi ( dari 2 cawan beras)
1 mangkuk isi ayam - potong kecik
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu teh garam halus
3 sudu besar minyak
3 ulas bawang putih
1 pokok daun sup
1. Gaul ayam dengan rempah kari hingga sebati.
Gaul tanpa air
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
3. Masukkan ayam yang digaul rempah kari dan masak hingga naik minyak.
4. Masukkan nasi dan garam.Gaul rata
5. Masak hingga naik wap
6. Sesuaikan rasa & tabur daun sup
***Boleh masukkan sayur pilihan seperti carrot dan kailan..Tapi rasa akan lebih ori tanpa sayur.
Nasi ...kena bagi sejuk sikit selepas dimasak..
Biasanya mak aku akan masak sesiap nasi waktu malam.Tapi selalunya mak aku masak waktu pagi pun..Petua nasi goreng selalunpesan sejukkan nasi.. Tapi mak aku selalu sahaja guna nasi yang baru masak..sebab x sempat sejuk pun.
Isi Ayam...Kalau guna ayam bertulang mak aku cakap lagi berperisa.Tapi selalunya mak aku akan guna isi ayam untuk mee..nasi goreng bagai sebab mak aku cakap isi ayam lebih cepat masak
Gaul isi ayam dengan rempah kari hingga sebati..Tanpa menggunakan air..gaul kering
Mak aku cakap guna rempah karibikan supaya baunya x kuat sangat..Tapi kalau nak guna rempah kari ayam pun belasah jer..cuma bau rempah tu agak kuat sikit macam kari ayam..
Panas minyak dan tumis bawang putih.
Mak aku cakap sengaja potong bawang putih jadi kiub besar sebab nanti mak aku akan asingkan..Mak aku yang akan makan ketulan bawang putih tu dengan nasi...Aku x suka bawang putih tu
Masukkan isi ayam berempah dan masak hingga naik minyak
Sekejap sahaja ayam dah masak sebab isi ayam memang cepat masak.Rempah pula sebab kering xde campur air..cepat lah naik minyak
Masukkan nasi yang dileraikan.Tambah juga garam dan gaul rata..
Gaul2kan dan masak hingga naik wap..
Warna golden brown sebab warna rempah kari..
Tabur daun sup...siap..
Sarapan dan bekal
hrmmm nampak menyelerakan..agak2 kalo campur sikit daun kari mesti umphh..
ReplyDeleteHaah kan....
DeleteMesti lagi best...
Leh bagi idea pada mak nih
Klau guna rempah kari daging blh x?
ReplyDelete