Kobis Masak Lemak Putih Isi Ikan...
Lauk minggu lepas..
Masa kakak belum balik kolej
Aku ingat sebab hanya mak aku ngan akak jer suka Masak Lemak Putih..
Aku...mmmm not my taste la kalau Masak Lemak Putih..
Aku pun x tahu naper aku x boleh jalan kalau Masak Lemak Putih..
Kalau mak aku letak kunyit jadi kaler kuning sikit jer pun aku dah ok..
Tapi mak aku lak cakap kalau letak kunyit..
Even sikit jer pun....dah x manis kuah dia..
Mmmm.....
Mak aku ngan kakak la pulun sangat makanasak Lemak Putih ni..
Kakak pun suka sangat..
Tengokak aku makan penuh selera
Mak aku siap cicah ngan Budu..
Tapi pic Budu x persan lak xde snap
Mak aku cakap makan Masak Lemak yang letak isi ikan mesti ingat pada bapa Dini ..Dani..Dina..Daris..mmm apa nama dah twin tu aku dah lupa..
Kelantanese yang ajar masak lemak putih letak isi ikan..
Pastu cicah ngan budu..
Dah lama x jumpa dorang...
Mak aku cakap asalnya nak buat
SOLOK LADA macam kat sini....
Tapi sebab lupa nak beli kelapa putih untuk buat inti solok lada tu..
Mak aku cakap x dapat nak buat Solok Lada
Mak aku cakap tukar topik masak la Kobis Lemak Putih Isi Ikan ni
Xde la jadi inti tapi lada tu plak mak aku masukkan dalam sayur ni
Mak aku masukkan juga Lada Hijau yang nak buat solok lada ru dalam sayur ni..
Nampak beria2 mak aku ngan kakak makan..
Solok Lada tu kan favourite kakak juga...
KOBIS MASAK LEMAK PUTIH ISI IKAN
1/2 biji kobis ( saiz kecil)
( lebih kurang 2 mangkuk kobis hiris)
3 biji cili hijau solok
1 sudu teh garam
1 kotak santan
3/4 cawan air
Bahan Tumbuk:
1 keping isi ikan( mentah)
( boleh ganti 2 ekor ikan selayang)
1/2 bawang besar
10 biji lada hitam
2 hiris halia
1. Masukkan kobis,bahan tumbuk dan 3/4 cawan air
2. Masak hingga mendidih
3. Tambah garam,cili hijau dan santan kotak pekat
4. Kacau rata dan biar sayur layu sedikit sahaja
5. Seseaikan rasanya
Bahan tumbuk..
Isi ikan mesti yang mentah..
Isi ikan mentah akan buatkan kuah lebih manis berbanding isi ikan rebus
bahannnya seperti bahan untuk solok lada tetapi tiada kelapa
Santan mesti pekat
Tak perlu masak lama...
Jangan sampai sayur terlalu lecur
Lada untuk Solok Lada memang bewarna hijau keputih2an...
Selain Masak Lemak Putih Kobis tu
Mak aku juga masak Sambal Tempe..
Mmmm lauk favorite kakak juga ni
Tempe Goreng..
Mmmmm lauk fav kakak lagiii...
Ikan Goreng..
Haaaa...baru lah lauk aku...
Ikan Goreng Cicah Budu..
Mmmmm.....walla...
Ok...nak siap homework lagi sikit...
Bye
Salam,
ReplyDeleteall the above are favourites, lawan nya masak lemak ialah budu or sambal belacan letak asam jawa and perah limau...
there goes the diet..
regards
N
Ya salam...
DeleteKiter suka budu..
Tapi Masak Lemak Putih tu belum suka lagi..
Mungkin lepas2 ni kiter tersuka...x tahulah kan...sebab manusia mudah berubah...hahaha...
selalunya bila tak suka tu sebab banyak option. Anyway challenge yourself and try one day.
ReplyDeleteTry and eat. Camni... bila mak masak, tried not to tarik muka tak suka makanan. Just laparkan diri kemudian makan. Mesti sedap. Tak suka kena phsyche kan diri. cuba.. itu sifat melatih diri... bila kita tak boleh ... kita cuba dan cari jalan membolehkan.
Actually, something I learned whilst growing up when .. masa mak masak apa pun, sedap tak sedap, I would eat without complaint. Kalau tak setuju taste, I makan diam aja.
Hahahaha...sis anak yang baik x banyak complaint...hihihi..kiter pun baik jugak..tapi complaint pun jugak..hahaha
Delete