Cekodok Pisang Beku..
Cekodok....
Pisang Beku...
Bukan cekodok tu yang beku
Tapi pisang tu yang beku
Untuk sarapan pagi tadi dan juga bekal abang
Selalu orang makan kuih untuk minum petang
Tapi ni dah nak makan watu sarapan..
Makan jer la ...
Kannnn..
Aku suka jer kalau mak aku buat cekodok pisang
Sebab kalau makan panas2 kat luar dia garing
Kat dalam dia lembut dan gebus..
Hahahaha....
Kakak lagi la suka
Tapi ni kakak xde...
Mak aku plak suka makan Cekodok Cicah ngan Kuah Kari..
Sebanarnya Cekodok Pisang Beku ni
Buat guna pisang beku la...
Mak aku cakap dah x ingat bila nyer stok pisang
Sebab kalau ada banyak stok pisang masak
Mak aku memang akan blend dan frozen
Bukan frozen sebiji2..
Mak aku cakap kena blend dulu la baru frozen
Pernah citer PERUA SIMPAN PISANG kat sini....
CEKODOK PISANG BEKU
1 cawan pisang beku - defros
( kalau pisang fresh..lenyek dalam 5 biji)
2 cawan tepung gandum
1 sudu marjerin
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu gula ( jika suka extra manis)
Minyak
1. Gaulkan pisang lenyek...tepung,marjerin,gula,garam dan soda bikarbonat
2. Jika terlalu keras tambah sedikit air .
3. Adunan mesti kental sebab kalau lembik nanti masa goreng akan terlalu memyerap minyak
4. Panaskan minyak banyak dan sudukan akat jemput2kan anggaran sebesar limau kasturi dan goreng hingga garing
Pisang beku yang dah defros
Pisang sudah dicpur aemua bahan dan diramas sebati
Siap....
Cekodok Pisang Beku...
No comments:
Post a Comment