Saturday, 27 January 2018

CHEESE ROLL MELELEH

Cheese Roll Meleleh...
Melting Cheese Roll..
Untuk Bekal Sekolah..
Tapi lebih sedap untuk Sarapan
Sebab panas2 baru cheese tu meleleh..
Mmmmmmm....



Sajer jer aku picit2 nak kasi nampak cheese meleleh tu..
Memang sedappp sangat makan panas2..
Kalau sarapan time hujan
Sejuk2 makan Cheese Roll ni panaz2...
Mmmm...heaven....!!


Cheese Roll ni mak aku yang buat...
Tapi aku dah plan nak buat Cheese Roll ni masa together2 umah Umi Amirah nanti...
Heee.....
Tahun lepas aku dah masak Butter Chicken kat umah Umi Amirah...
Aku ketua cheff masa tu..hahaha..
Ada dah aku citer  KAT SINI....
Minggu lepas Umi ..aku & Nad dah plan dah ..
Pasni nak kumpul lagi kat umah Umi..
Nak masak2 & makan sambil layan movei...
Haaaa...nanti aku nak buat Cheese Roll ni...
Sebab tengok maknaku buat...bapak senang jer
Tapi sedap banget do...!!

CHEESE ROLL MELELEH
5 keping roti Gardenia ( roti slice)
5 keping cheese
minyak untuk goreng
1 sudu tepung gandum + 2 sudu air( untuk gam)



 1. Gelek roti slice hingga padat dan nipis





 2. Buat hingga selesai




 3. Cheese slice...prefer guna cheese ni sebab
      selain sedap...warna orennya menarik..
     ( pilih cheese warna oren & beperisa seperti
        cheddar cheese...) Tapi slice cheese lain pun
      sedap jer..cuma cheese putih x berapa
      menarik & ada cheese yang x berapa nak
      meleleh
      Yang ni Gouda Cheese..sedap



4. Bancuh tepung gandu. dengam sedikit air biar pekat..Untuk jadikan gam roti

*** Boleh gantikan telur atau putih telur untuk jadikan gam



 5. Letakkan sekeping cheese diatas setiap keping roti



 6. Gulung kemas...



 7. Dihujung gulung tu sapu sedikit gam tepung atau telur untuk melekatkannya supaya x terbuka masa goreng nanti
*** Yang sekeping ni guna cheese putih...warna kurang menarik..



 8. Goreng dalam minyak panas sambil balik2kan hingga garing dan rangup rotinya



 Makan panas2..supaya cheesenya meleleh dan rasanya akan lebih sedap


Untuk Bekal Sekolah dan sarapan ...
Sedapppppp baq ang....!

No comments:

Post a Comment