Apom Pandan...
Mak aku yang cakap Apom
Aku cakap Apam..
Mak aku cakap orang utara memang panggil Apom...
Sebab kata mak aku kalau Apam di Kedah ialah kuih lain yang dibuat macam kuih serabai dan dihidangkan ketikan kenduri tahlil..
Aku x tahu sangat sebab aku x pernah lagi tengok Kuih Apam yang mak aku cakap tu
Kuih Serabai aku tahu la
APam PAndan vs Kopi O
Mak aku jer suka Apam
Aku x suka sangat
Kalau nak makan sebiji jer boleh la
Aku lagi suka Kuih Goreng Panas-panas
KUIH APAM PANDAN
1cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi blend dengan 1 cawan air
1/2 cawan air pandan pekat
1/2 cawan gula
1 sudu teh yis mauripan
pewarna hijau
1. Gaul tepung gandum & tepung beras & gula.
2. Tuangkan nasi yang dah blend hancur itu kedalam tepung & gaul sampai rata.
3. Tambah air pandan & yis.
4.Biarkan lebih kurang 1 jam.
5.Isi air dalam periuk kukus & biar sampai mendidih
6. Sementara tu,sapu minyak pada acuan kuih.
7. Panaskan acuan kuih yang kosong sampai agak panas.
8.Pastu baru isikan tepung kuih tu....kukus yang plain dulu,pastu tambah
warna hijau dalam tepung selebihnya untuk dapatkan dwi warna...
9.Kukus agak-agak 20 minit hingga kuih masa.
10. Boleh hidang dengan kelapa+ sikit garam
Apom Pandang sedang dikukus...
Cam biasa mak aku just guna rice cooker jer
Apom Pandan dengan Kopi O
Baru Betullll...
Apom kena ada kelapa putih + sikit garam..
cantik kejadian nya...akak mkn tanpa kelapa..mcm tu je..
ReplyDeleteKiter x suka sangat apom...Kalau roti jala kiter suker laaa
Delete