Tuesday 20 June 2017

PETOLA MASAK LEMAK PUTIH ISI IKAN

Petola Masak Lemak Putih Isi Ikan...
Lauk iftar...
Mak aku nyer lauk....
Sebab aku kureng skit kalau masak lemak putih ni
Kalau masak lemak cili api...
Yezzzz...i like it..!!!


Petola Masak Lemak Putih Isi Ikan ni dah lama mak aku x masak...
Tapi dolu pun mak aku hanya masak pada bulan puasa....
Mak aku cakap bila bulan x puasa tu x terfikir nak masak lauk ni...
Sebab mak akunkata lauk ni senonim ngan bulan puasa jer...
Haaaa...yer ker camtu....?


Mak aku cakap Petola Masak Lemak Putih Isi Ikan ni masakan Kelantan nih...
Kata mak aku lauk ni diajar oleh kawan mak aku aku 10 tahun yang lalu...
Mak aku cakap asal bulan puasa jer mesti ingat sebab kata mak aku 1st tima mak aku masak lauk ni 10 tahun yang lalau masa bulan puasa..
Kata mak aku kawan yang ajar tu orang Kelantan..
Lelaki lak tu..
Haaaa.....bila mak aku sebut aku kenal sangat....
Tokey Ikan Bakar......kat Kajang
Kata mak aku tapi kawan yang ajar tu x panggil Petola...
Tapi dia cakap bahasa Kelantan...
Katanya nama lauk ni..
" Sayo Tteney"
Haaaa...siap ada idgham tu
Lagi 1 yang diajarbmak aku cakap ...
" Ikke Kghongey"
Hahahaha....Ikan Cencaru la...
Sayo Tteney....Ikke Kghongey...
Maksudnya Sayur Petola Ikan Cencaru..
Hahahaha...jauh kan bunyi dia dari nama sebenar...
Hihihihi...
Mak aki cakap Sayur ni special sebab ada isi ikan mentah yang ditumbuk bersama bahan lain...
Tapi aku x rasa pun sebab masak lemak putih...

PETOLA MASAK LEMAK PUTIH ISI IKAN
1 petola
1 ikan kembung
3 bawangerah
1 sudu teh lada hitam biji
½ kotak santan
½ cawan air
1 cili merah hiris
garam
1. Siapkan bahan


2. Ikan yang mentah diambil isinya sahaja..


3. Tumbuk isi ikan + bawang + lada hitam


4. Kupas kulit petola..Boleh buang semua kulit @ boleh buang kulit yang tajan sahaja..kemudian kikis kulit yang licin


5. Hiris petola


6. Masukkan bahan tumbuk bersama petola dalam periuk


7. Tambah air...santan...garam dan cili merah potong( xde stok cili)


8. Masak hingga mendidih dan nampakbisi ikan masak serta petola lembut


9. Sesuaikan rasa dan hidangkan...


Haaaaaa....ni la lauk aku...
Ayam Goreng Tepung Ala KFC...
Mak aku cakap guna tepung yang mak Ismail bagi
Haaa....aku makan dah x pandang Sayur Petola..
Mak aku lak makan petola dah x pandang ayam..
win...win...


Aku hanya tinggalkan seketul jer untuk abang balik nanti...
Hihihi....

Minum lak air Oren Sunquick jer...
Sebab hari Sabtu Ahad mak aku memang ngadap Kuih Raya jerrr ...


Mak aku cakap rezeki jangan di tolak..
Kena buat selagi orang nak..
Nak cari duit raya...
Heeee......

2 comments:

  1. Cella kirim salam dekat mak ya. Banyak belajar masak dari dia. selamat hari raya to u + mak.
    -from melaka with love-

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah...
      nnt kiter sampaikan..
      Alhamdulillah jika perkonhsian diblog ini memnbantu...moga diberkati...
      Selamat hari raya juga untuk sis...maaf zahir & batin..
      From KL to Kedah..
      hahaha

      Delete