Thursday 28 April 2022

AYAM BERLADA & SAYUR KAILAN- IFTAR RAMADHAN 25

 Salam ke 26...Kita sudah menghampiri fasa 3 malam terakhir Ramdhan dah.

Semalam masak ayam berlada untuk lauk iftar..

Goreng ayam,telur rwbus dan kentang hingga garing.Pastu blend:

  20 cili padi merah
2 cili  merah
1 tomato masak
1 bawang besar
5 bawang putih.
Blend kasar-kasar sikit baru best 

Tumis bahan blend dalam minyak bekas goreng ayam tadi dan perisakan secukupnya.Masukkan ayam goreng,kentang dan telur rebus yang dah goreng..Masak sampai naik minyak.Siap

Pastu masak sayur broccoli 
Celur broccoli dan angkat rendam dalam air sejuk supaya tidak terlalu empuk.
Cincang ½ labu bawang putih dan goreng hingga keemasan.Angkat dengan minyaknya.Bekas gorengan bawang tadi masukkan sayur broccoli dan 2 sudu kicap manis.Tambah ½ cawan air tepung ubi(½ cawan air +½ sudu teh tepung ubi)..
Angkat masukkna dalam bekas hidang dan curahkan bawang putih goreng tadi bersama minyaknya..

Hanya berbuka dengan nasi putih,ayam berlada,sayur broccoli dan air kosong.Kemudian sambung mengukis hingga hingga menjelang sahur...Tidur sekejap dan terus sahur & terus siap-siap gi kerja.Esok sehari lagi nak kerja...Pastu nak beraya

1 comment: