Mak aku cakap banayk sangat ni
Bila nak masak?
Tapi hari Ahad ak aku masak Bubur Caca ni
Bubur Caca Warna Warni
Ni la Tepung Caca tu
Warna- warni cantik
Readymade
Selalu mak aku masak Bubur Caca buat sendiri tepung nya
Tapi plain la xde colourfull
Macam BUBUR CACA HOMEMADE...kat sini...
Tapi lagi sedap BUBUR CACA TEPUNG KANJI ...kat sini...
Sebab ni bubur caca guna readymade tepungnya so,resepi c&p kat oldpost BUBUR CACA WARNA-WARNI...kat sini
BUBUR CACA WARNA-WARNI
1 cawan tepung caca kering warna
- warni
½ cawan sagu biji- rendam 15
minit
1 kotak santan + 1 cawan air
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
2 sudu dark brown sugar
1 helai pandan
1. Basuh dan rebus tepung caca
dengan air yang banyak hingga kembang dan lembut
2.Jika airnya kering tambah sikit
lagi air dan masak hingga mendidh semula
3. Masukkan sagu dan masak hingga
sagu jernih
4. Tambah 1/2 kotak santan dan
air..garam,gula dan pandan dan masak
hingga gula larut
5. Tambah baki 1/2 kotak santan
pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
6. Sesuaikan rasa dan matikan
api..
** Masak beberapa jam awal
sebelum makan supaya bubur akan jadi semakin pekat dan lebih sedap..
Seperiuk Bubur Caca
Mak aku cam biasa la makan ngan cream creaker
Aku suka makan plain
Salam
ReplyDeleteSedapnya..my favourite... Kalau keladi sedap. Makan panas atau sejuk sedap...
Buat clear punya pun sedap bau daun pandan... Sedap ooo lagi lagi letak keladi kenyal kenyal...
Salam
DeleteHeee... Geng mak kiter
Kiter x suka keladi macam belendir
Mak kiter suka sangat beli & rebus
Esok Lusa suka la
Deleteini adalah antara pengat/bubur yang aunty tak minat, hehehe, tapi kalau dah ada depan mata, rezeki jangan ditolak
ReplyDelete🤣Camaner lak x minat tapi rezekinx tolak... Bijak2😁😁
Delete