Tuesday, 12 November 2019

BUBUR CACA READYMADE

Abang ada bawa balik kacang hijau & tepung caca ni
Mak aku cakap banayk sangat ni
Bila nak masak?


Tapi hari Ahad ak aku masak Bubur Caca ni


Bubur Caca Warna Warni

Ni la Tepung Caca tu

Warna- warni cantik
Readymade
Selalu mak aku masak Bubur Caca buat sendiri  tepung nya
Tapi plain la xde colourfull
Macam BUBUR CACA HOMEMADE...kat sini...
Tapi lagi sedap BUBUR CACA TEPUNG KANJI ...kat sini...



Sebab ni bubur caca guna readymade tepungnya so,resepi c&p kat oldpost BUBUR CACA WARNA-WARNI...kat sini
BUBUR CACA WARNA-WARNI
1 cawan tepung caca kering warna - warni
½ cawan sagu biji- rendam 15 minit
1 kotak santan + 1 cawan air
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
2 sudu dark brown sugar
1 helai pandan

1. Basuh dan rebus tepung caca dengan air yang banyak hingga kembang dan lembut
2.Jika airnya kering tambah sikit lagi air dan masak hingga mendidh semula
3. Masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih
4. Tambah 1/2 kotak santan dan air..garam,gula dan pandan  dan masak hingga gula larut
5. Tambah baki 1/2 kotak santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
6. Sesuaikan rasa dan matikan api..


** Masak beberapa jam awal sebelum makan supaya bubur akan jadi semakin pekat dan lebih sedap..

Seperiuk Bubur Caca


Mak aku cam biasa la makan ngan cream creaker
Aku suka makan plain

5 comments:

  1. Salam

    Sedapnya..my favourite... Kalau keladi sedap. Makan panas atau sejuk sedap...
    Buat clear punya pun sedap bau daun pandan... Sedap ooo lagi lagi letak keladi kenyal kenyal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      Heee... Geng mak kiter
      Kiter x suka keladi macam belendir
      Mak kiter suka sangat beli & rebus

      Delete
  2. ini adalah antara pengat/bubur yang aunty tak minat, hehehe, tapi kalau dah ada depan mata, rezeki jangan ditolak

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🤣Camaner lak x minat tapi rezekinx tolak... Bijak2😁😁

      Delete