Huh lega skit dapat gap 5 hari untuk next paper
Keluarkan pic ni dari folder jap
Resipi dah ready by mak aku
Tapi xleh nak merapu banyak-banyak sangat
Just nak post makanan jer sambil-sambil minum nascafe panas selepas penat study
Blog ni kadang jadi terapi
Juadah iftar mak aku hari Rabu
Hari ke 3 axam
Setiap kali aku ada axam yang besar biasanya mak aku akan puasa..
UPSR.. PT3.. SPM..
Time kakak final axam pun sama
Mak aku akan puasa
Tapi aku x puasa pun..
Kari Kepala Ikan Tanpa Santan...
Mak aku masak untuk iftar
Aku pun makan juga
Teman mak aku iftar
KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN
1kepala ikan
5 batang bendi
1biji tomato
1 sudu makan pes asam jawa + 2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1 paket rempah kari
2 sudu cili blend
Bahan Tumis;
2 bawang merah hiris
2 bawang putih
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingg ahrum
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan cili belnd & 1 cawan air. Masak hingga naik minyak
3. Masukkan kepala ikan & sikit air & biar kepala ikan 1/2 masak
4. Masukkan air asam jawa,garam,gula,& tomato yang dibelah.
5. Masak hingga mendidih & masukkan bendi
6. Perlahankan api & biar mendidih perlahan supaya naik minyak
7.Sesuaikan rasa
Untuk abang sebab abang x makan ikna
Mak aku masak Sambal Telur
Paling aku suka
Terung Goreng Celup Tepung Bistari
Aummm...
Aku boleh ratah sengsorang
Iakn Goreng
Aumm
Asalnya mak aku nak simpan skit terung ni untuk abang makan balik kerja nanti
Tapi aku habiskan
Sebab sedap
Al...abang bukan suka terung ni
Hehehehehe
DOA orang berbuka insha'Allah ketika berbuka berkat..
ReplyDeleteOooo... In sha Allah...
DeleteAnyway lauk sedap
ReplyDeleteHantu Kari suda mariiii😄
DeleteHehehehee mengilai like a banshees...👻👻👻
ReplyDelete