Saturday 27 July 2019

SAMBAL KENTANG & SARDIN

Sambal Kentamg & Sardin
Lauk dinner hari Selasa
Makan sardinnnn jer minggu ni
Hahaha
Kari Sardin
Sambal Sardin
Nasi Goreng sardin
Roti Telur Sardin


Mak aku kata ni menu recycle
Haaa.. Ingatkan sampah jer ada recycle
Makanan pun ada recycle gak ker..?


SAMBAL KENTANG & SARDIN
1 rin sardin
3 biji kentang
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
10 cili padi hijau
minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1/2 bawang holland
3 bawang putih

1. Kentang dipotong wedges dan goreng
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan asam, garam dan gula. Masak hingga naik minyak
4. Tambah sardin dan kentang & ¼cawan air dan masak hingga naik minyak sekali lagi..
5. sesuaikan rasa dan tabur cili padi hijau



Actually sardin tu yang recycle
Mak aku cakap ni asalnya Sambal Kentang
Tapi mak aku kata masukkan saedin yang masak kari yang sardin x bersentuh tu la
Rebung dan muh kari habis mkn ngan nsi d cicah cucur kembong
Sardin stil tergoleks dog 2 ketul x berusik

Sedapnya Sambal Kentang dan sardin ni
Sebab makan time lapar
Mak aku cakap Sambal Kentang ni makanan nostalgia mak aku
Mmmmm... nostalgia lagiiii..
Sambal ni nenek selalu masak ker..?
Mmmm.. Mak aku kata nenek x pernh masak Sambal Kentang ni..
Tapi kata mak aku... Sambal kentang ni mak aku selalu masak masa study kat kolej dulu..?
Boleh masak ke kat kolej..?
Mak aku cakap boleh sebab tinggal kat rumah sewa..
Oooo....
Kata mak aku telur, sardin, ikan bilis, kentang... antara lauk bajet student
Sebab senang nak masak dan senang simpan sebab xde fridge..
Macam best jer citer mak aku study...


 Mak aku kata ni pun lauk bajet gak
Sardin recycle sambal ngan kentang
Ikan rebus goreng
Ulam kobis mentah
Haaaa... du aku peliks mak aku makan kobis mentah
Now..aku dah tahu kobis mentah ni sedap dijadikan ulam
Tapi x boley selalu
Sebab mak aku kata nanti badan leh bau macam aBangla..
Haaaa.. xmo laaaaa..


 Sambal Kentang Sardin ni juga mak aku buat makan ngan ketupat frozen ni
Mak aku kata ni kefupat frozen yg nenek bekalkan masa raya puasa hari tu
Patutlah pagi nampak mak aku defros ketupat ni..
Balik petang rebus..
Sedap
Tapi Sambal Kentang tu licin...
KECUALI ikan sardin tu tetap x berusik
Hahahaha.. cian sardin xde yang sudi


 AKHIRNYAAAAA.

Macam biasa isi sardin akan berakhir dengan Nasi Goreng Sardin..
Mmmm..lagi sedap la sebab sardin tu ada sambal


2 comments: