Thursday 4 July 2019

SALMON GORENG vs KARI KEPALA SALMON


Kari Kepala Salmon
Lauk semalam...
Balik rasa lapar giler...!
Tak..pernahnya x lapar..
Heee..
Mak aku masak Kari Kepala Salmon
Fav mak aku
Akubx makan kepala ikan
Aku makan kuahnya jer..


Kari Kepala Salmon
Yang bulat- bulat tu mak aku cakap Terung Siam
Haaa...
Mak aku cakap terung ni la yang banyak nenek tanam tu
Mak aku cakap terung tu sedap
Hari tu balik raya..
Everyday mak aku petik masak kari la..sayur la..sambal..macam- macam..
Aku makan juga tapi ikut mud
Kadang aku suka...kadang x suka
Macam hari ni aku makan 1 jer terung tu
Kuah kari ni aku letak banyak2..
Sedap...
Berpeluh makan nasi
Hahaha...
Makan berdua ngan mak aku jer
Abang kerja
Kakak gi UiTM ada presentation
Mak aku cakap kakak dah bgtau dah otw balik tapi singgah makan kat Sunway
Mmm...xyah tunggu..
Makan jer

KARI KEPALA SALMON
1 kepala slmon- potong- potong
5 biji terung siam - belah2
2 asam keping
1/4 kotak santan
3 cawan air
1 sudu garam
1 paket kecil rempah kari ikan (2 sudu)
3 sudu minyak

Bahan Tumis:
2 bawang merah
2 bawang putih
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang garing
2. Masukkan rempah kari yang dibamcuh dengan ½ cawan air dan masak hingga naik minyak
3. Masukkan kepala ikan dan garam..serta sedikit air dan masak hingga kepala ikan 1/2 masak
4. Tambah air dan masukkan terung.Masak hingga mendidih dan terung empuk
5. Bila terung empuk ,baru masukkan asam keping dan santan
6. Biar mendidih dengan api perlaham supaya naik minyak dan kuah cantik
7. Sesuaikan rasa


Haaa...yang ni aku suka
Ikan Salmon Goreng
Sedap..garing dan lemak
Kalaunisi yang masak kari x best sangat
Kalau gorrng baru feel
Kulit dia macam keropok..krup..krup..krup
Pastu isi salmon tu cicah sambal belacan..
Heeee...


Ulam petai jeruk.
Ni PETAI JERUK ...yang buat kat sini tu la...
Aum.....

No comments:

Post a Comment