Thursday 11 July 2019

GULAI KUNYIT IKAN TONGKOL vs PEKASAM IKAN

Gulai Kunyit Ikan Tongkol
Lauk semalam mak aku masak untuk dinner

Gulai Kunyit Ikan Tongkol  rasa dia macam kari jugak
Tapi mak aku cakap namanya Gulai Kunyit sebab banayk guna kunyit
Kuah dia oren

Ikan Pekasan Goreng Cili Padi & bawang
Yang ni memang sedap

Sambal & ulam petaio
Yang ni pun lagi ngam
Kuah gulai,ikan pekasam & ulam petai
Mak aku x kasi aku makan petai mentah ni sebab mak aku kata nanti bau dia kuat
Biarlah hari Rabu pun
Nak makan juga petai..
Alaaa....nanti kan boleh gosok gigi & kunyah beras
Kalau nak bau juganasib lah sapa yang bau tu
hahahaha

GULAI KUNYIT IKAN TONGKOL
1 ekor ikan tongkol
2 asam keping
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 kotak santan
3 sudu minyak
1 tangkai daun kari
5 batang bendi

Bahan blend:
1 sudu rempah kari
1 ketul kunit / 1 sudu makan serbuk kunyit
1/2 bawang besar
2 bawang putih
5 cili padi - jika suka pedas

1. Potong ikan dan rebus hingga masak
2. Panaskan minyak dan tumis daun kari dan bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan ikan rebus, asam,garam, gula& 2 cawan air.
4. Bila mendidih masukkan bendi dan biar mendidih lagi .
5. Masukkan santan pekat & sesuaikan rasa

1 comment: