Tuesday 24 February 2015

NASI BIRYANI & AYAM MASAK MERAH...


Nasi Biryani....Ayam Masak Merah & Acar Buah.....
Hari ahad nyer....
Lunch & bekal untuk kakak bawa balik kolej....

 Mak aku kata masak Nasi Biryani ni sebab x puas hati masa makan hari Jumaat lepas amik gambar kat Laman Seni 7 tu....


Ni Nasi Biryani yang makan kat Seksyen 7 tuh...!!!
Kakak cakap nasi pucat macam orang demam...
Dalca kuah macam air sejuk...huhuhu
Aku ada citer pasal  tu    KAT SINIIIII....!!!
Dah la mahal.... xcedap plak tew...!!!
Tu sebab kakak minta mak aku masak Nasi Biryani ni hari Ahad tu...
Lagipun hari Ahad kakak dah nak balik kolej....



Pagi lagi mak aku dah siap buat Ayam Masak Merah...

RESIPI AYAM MASAK MERAH ..mak aku
1/2 ekor ayam-potong & gaul garam kunyit
6 biji kentang - rebus tanpa buang kulit
1 tangkai daun sup
1 botol kecik sos tomato
sikit garam & gula
2 helai daun pandan
Minyak

Bahan Blend:
6 cili merah
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul kunyit
3 hiris lengkuas
1 batang serai

1. Rebus kentang & kupas kulitnya.Goreng sebiji sebiji dalam minyak hingga garing.angkat.
2. Goreng pula ayam hingga masak.Tak perlu garing
3. Dalam  minyak yang sama tumis daun pandan yang dipotong-potong.
4. Masukkan bahan blend & biar hingga garing & naik minyak.
5. Masukkan sos tomato,garam & gula.
6. Masukkan ayam goreng,kentang goreng & taburkan daun sup.

 Dah siap Ayam Masak Merah....

Jom tengok mak aku masak Nasi Biryani plaks...!!!



NASI BIRYANI..mak aku
3cawan beras basmathi- cuci & rendam 1/2 jam( tujuannya supaya nasi kembang cantik & ringan)
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
sikit garam & gula
2 sudu teh pewarna kuning telur (jika guna safron lagi baik)
1 kiub ayam (jika suka )


Bahan Tumis:







2 helai pandan-potong-potong
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1 kayu manis
1 ketul halia- mayang halus
1 bawang besar-cincang
1/2 cawan minyak sapi/margerine/butter/minyak jagung( pilih salah satu)

 












1. Cuci & rendam beras basmathi selama 1/2 jam..



2. Panaskan ricecooker & masukkan minyak sapi/margerine/butter/minyak jagung (pilih salah satu) & tumiskan bahan tumis hingga berbau harum & sedikit garing.Masukkan 4 cawan,garam & sikit gula hingga mendidih...( jika suka masukkan 1 kiub ayam)
















3. Biar hingga mendidih & masukkan susu cair.



4. Masukkan beras yang sudah direndam..( rasa airnya untuk mengetahui cukup perisa)
















5. Kacau rata tutup  ricecooker & biarkan hingga mendidih & kering..



6. Setelah nasi kering...titiskan pewarna kuning bertompok-tompok & biarkan...JANGAN DIKACAU
    *** Bertujuan supaya dapat warna nasi yang bercampur antara kuning pekat..kuning & putih



7. Biar hingga nasi masak sepenuhnya....



8. Setelah nasi masak...gunakan garfu atau chopstick untuk menggemburkan nasi....
 ***GEMBUR DENGAN MANJA & BERHATI-HATI SUPAYA NASI KEKAL CANTI & TIDAK PATAH...SENDUKKAN DENGAN LEMBUT SUPAYA NASI KEKAL CANTIK..

Aku paling suka kalau ada papadom...tapi mak aku kata xde stok....Selalu mak aku akan hidang bersama Ayam Masak Merah,Kari Daging ,Acar & Papadom...
Tapi hari ni hanya ada Ayam MAsak Merah & Acar Buah..

Resipi Acar Buah....
Mak aku kata sama je macam ACAR IKAN TALANG kat sini....
Cuma boleh pilih nak letak ikan talang atau hanya letak buah-buahan je...




Siaplah lunch & juga untuk bekal kakak nak balik kolej......
Selain daripada Nasi Biryani...Ayam Masak Merah & Acar Buah ni...
Mak aku juga masak Puding Koktel Berkuah....!!!
Memang rasa macam makan kenduri rumah orang kawin  la plaks...


No comments:

Post a Comment