Wednesday 18 February 2015

MARBLE CAKE.....

Marble Cake....
Haa jangan x caya orang baru baik sakit macam aku ni teringin nak makan kek...!!!
Dah 3 hari request kat mak aku...aku nak makan butter cake...
x nak yang beli kat kedai...
Nak yang mak aku buat...
Tapi mak aku kata ..makan kek nanti lagi batuk sebab ada butter...minyak...!!!
Tak kira...nak juga...nak juga..nak juga....!!!!
Kalau x buat...x nak makan bubur...xnak makan ubat...!!!
Huhuhuhu...




Makanya sebelum aku mogok xnak makan ubat...
Mak aku pun masakkan aku marble Cake ni....
Hehehehe....
Sebenarnya aku nak Butter Cake yang plain tu je...!!!
Nak yang kosong xde apa-apa tu...!!!



Tapi masa aku jenguk kat dapur pagi tadi....
Dah macam ni dah rupa dia....!!!
Masa aku tengah mandi..mak aku tengah buat kek ni...
Aku x tengok proses awal...
x sempat nak cakap ngan mak aku...
yang aku nak Butter Cake kosong...!
Tengok-tengok dah bertompok cenggini...
Mak aku kata...nak makan ke...xnak ke...memang ni je...xkan buat yang lain...
Hmmmm....redho je lah...!!!!


Bunyi je ..
Tinggggggggggg..!!!
Kat oven tu...maknanya kek dah masak la tu...
Terus aku minta mak aku potongkan kek yang baru kuar oven tu...
x sempat nak tunggu sejuk....
Aku suka kek yang panas-panas...!!!
Lagi suka

BUTTER CAKE macam kat sini.....


Tapi dah ada Marble Cake...
Pun boley....!!!!
Mak aku kata resipi ni resipi main belasah je...



MARBLE CAKE...mak aku
1 ketul butter
1 cawan gula icing
2 cawan tepung naik sendiri ( buang 1 sudu tepung & gantikan dengan 1 sudu serbuk koko)
4 biji telur
1sudu esen vanila
1/4 cawan susu cair


1. Masukkan butter & gula dalam mixer & mix hhingga putih
2. Masukkan esen vanila & telur satu persatu .
3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair.
4. Bahagi 2 bahagian.
5. Satu bahagian biar plain & 1 bahagian lagi gaul bersama serbuk koko.

6. Tompokkan berselang seli antara plain & koko..


7. Dengan menggunakan chopstick....buat beberapa pusinganberselerak.


8. Tujuannya supaya dapat corak marble...


9. Bakar 180' selama agak-agak 45 minit..Guna lidi sate & cucuk kek hingga dasarnya.Jika lidi yang keluar bersih bermakna kek dah masak.Jika masih ada sisa kek melekat...tambah masa lagi 10 minit.


10. Kek yang dah masak akan lekang dari acuannya & mudah dikeluarkan..


Sebab dah x sabar...maka aku minta mak aku potong masa panas-panas...
Nyum3...


Ni dah siap isi dalam bekas....
Bukan kek ni je...
Rasanya mak aku dah buat Acar Ikan Talang...Biskut Sampret...
Sebab mak aku kata nak balik kampung...
Tapi last minit x jadi pulak...!!!!
Tadi dengar mak aku call nenek bagitau x jadi balik.....
Alaaaaaaa......!!!!







No comments:

Post a Comment