Thursday 12 February 2015

KUIH GEGETAS ....

Kuih Gegetas dengan teh O panas...
Hari Selasa nyer minum petang...



Masa tengok kuih ni....
Macam x best sebab ada gula banyak sangat....
Tapi bila dah makan.....



Bila dah kunyah...
Rasa macam ku kenal Kuih ni...
Hmmmm....tapi di mana ya..?
Hahahaha...ayat dalam Senario The Movei....!!!
Dah makan satu lagi...
Hmmmmm....
Dah dapat ....
Macam Kuih  KUIH GETAS-GETAS.......
Yang mak aku dah buat minggu lepas...







Tapi minggu lepas nyer Kuih Getas-getas warnanya putih macam salji....


Kenapa yang ni x putih...
Brown la plak...
Mak aku kata ni Kuih Getas-Getas juga,,,,
Cuma yang ni mak aku kata buat versi garing & salut gula dia tebal....
Hmmm aku namakan Kuih Gegetas lah...sebab guna kata ganda separa...
Heee belajar BM lagiii...
Kalau bola-bola jadi bebola...
Kalau daun-daun jadi daun-daun...
Makanya Getas-getas...jadi la Gegetas...!!!!
Hehehehee...

Kata mak aku lagi bahannya sama tapi digoreng agak lama & disalut gula agak tebal...

So..resipi copy paste la tu jawabnya....

KUIH GEGETAS....

1cawan tepung pulut
1cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
air
minyak untuk goreng kuih

Sira gula:
3 sudu gula pasir ...yang ni sebab nak bagi gula tebal...kena la tambah jadi 1/4 cawan...
1/4 cawan air

1. Gaul tepung,garam & kelapa...
2. Bancuh dengan air hingga jadi macam playdough..
3. Bahagikan 15 bahhagian sama banyak...agak-agak la..
4. Leperkan semua bebola tu..Kalau nak buat bulat atau memanjang pun boleh.
5. Panaskan minyak & goreng  hingga masak.Jika suka garing & warna yang lebih gelap boleh teruskan goreng hingga garing..Tapi hati-hati kerana ada juga kuih yang akan meletus kecil dan mengeluarkan angin..hati-hati takut terpercik minyak.

Untuk Siranya.....KENA LA TENGOK SINI...
Sebab payah aku nak cakap...
Hehehehe

No comments:

Post a Comment