Saturday 31 January 2015

NASI LEMAK AYAM GORENG BEREMPAH.....



Nasi Goreng Ayam Berempah.......
Brunch hari ni...
Hanya 2 pinggan sebab mak aku dah makan...
Aku ngan kakak...cam biasa la kan...hari cuti..hehehe




Kenapa Brunch...?
Sebab masa ni dah pukul 11 lebih dah pun...
Nak kata Breakfast macam dah lewat...
Nak kata Lunch....macam awal lagi..tapi makanan sarapan nyer..
So...gabungkan Breakfast & Lunch..
Brunch la tu....
Kalau makan sarapan  dah nak tengahari tu memang oarang panggil Brunch la...


 Aku nyer peberet...drumstick...!!!


Kakak nyer...semua dia suka....tapi semua orang x boleh amik drumstick...sebab tu aku nyer...
Cuma kalau time balik kampung....aku palk xleh amik drumstick...sebab tu peberet Aqil...huhuhu



xpe ....ada sepinggan lagi Ayam Goreng Berempah ni....
Mak aku dah pernah buat
AYAM GORENG BEREMPAH.....kat sini la....
tapi dah ubah sikit cara masaknya


AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan dan Bumbu :

  • 1 ekor ayam, potong-potong sesuai selera
  • 3 lembar daun jeruk purut -daun limau purut
  • 2 batang serai, memarkan -di ketuk (tapi mak blend)
  • perasan air jeruk nipis
  • 1½ gelas air
  • ½ butir kelapa agak muda, parut kasar - beli kelapa putih je
  • minyak sayur secukupnya
Haluskan :
  • 5 butir bawang merah
  • 5 siung bawang putih
  • 5 butir kemiri -( buah keras)
  • 2 ruas jari kunyit
  • garam dan gula secukupnya
CARA MEMBUAT AYAM GORENG KELAPA :
  1. Campurkan ayam, bumbu halus, perasan air jeruk, daun jeruk dan serai dengan air. Kemudian masak hingga ayam empuk dan kuah mengental.
  2. Panaskan minyak, goreng ayam dengan menggunakan api sedang. Angkat dan tiriskan.
  3. Tapis bahan rempat supaya agak kering & goreng hingga garing.
  4. Toskan bahan rempah yang digoreng & tabur atas ayam goreng
 NASI LEMAK ..
2 cawan beras
1 kotak (250 ml) santan
1 1/2 cawan air
2 daun pandan
sikit garam & gula
sikit halia mayang halus

1. Cuci beras & masuk dalam rice cooker..Tambah semua bahan lain & biar nasi tanak hingga masak...

 SAMBAL IKAN BILIS MAK AKU
1 genggan ikan bilis- cuci & goreng
10 cili kering
1 bawang besar
2 asam keping
1 sudu gula merah/gula kelantan
sikit garam
Minyak masak

1. Blend cili kering yang dah rebus..+ bawang besar & blend sampai halus...Patutnya letak sikit belacan tapi sebab x boleh makan belacan maka xyah bubuh.
2. Tumis bahan blend hingga naik  minyak..Tambah asam keping ,garan & gulka merah.
3. Bubuh ikan bilis goreng & kacau rata.Rasa asam garamnya & angkat



No comments:

Post a Comment