Thursday 8 January 2015

POTATO FRITTERS......



Potato Fritters....
Sarapan pagi tadi nyer...
Sedap...



krup..krap..kru...
Masa masih panas la...
Bila dah sejuk..kurang umph....
Mak aku kata cari ilham kat google....
Jumpa kuih ni..
Waaa...cari ilham yang aku x tahan tu doh..!!!!
Hahahaha...
Hmm...masa aku google pun ada jumpa kuih ni...
Tp aku x kisah pun...
Bukan aku nak masak..
Aku nak makan jew...hee

Kata mak aku..orang yang mula dapat idea buat Potato Fritters ni mesti kreatif orangnya. Mak aku kata x terfikir plak nak buat kuih dengan kentang macam ni....

Tapi Potato fritter yang mak aku buat hari ni guna resipi PEGEDIL JAGUNG.. dalam entri yang lepas...cuma tukar jagung kepada kentang...

POTATO FRITTER  

PEGEDIL JAGUNG..
2 tongkol jagung-hiris ambil isinya- gantikan 6 biji kentangn parut
beberapa ekor udang-buang kulit & potong dadu - ganti ikan bilis
4 sudu tepung jagung
1/2 cant garam
1 camt gula
1 poko daun sup-cincang halus
1 bawang besar- potong dadu halus
1 telur
Minyak..


1. Untuk hari ni..mak aku kata guna 6 biji kentang yang saiz sederhana...Parut

2. Kentang parut..ikan bilis...bawang cincang..daun sup cincang...garam & sikit gula..& + sikit cili merah

3. Tambah tepung jagung & gaul rata...

4. Pecahkan sebiji telur & gaul perlahan

5. Nampak cair macam x lekat je,,tapi bila goreng ok je melekat..

****Sebab aku dah sibok nak tolong kacau...dah ter over kacau..mak aku kata jadi berair la plak...Mak aku kata ain kali kena perah sikit la ir kentang parut tu sebelum campur bahan lain...

6. Cedok sesudu demi sesudu & goreng hingga garing...
Hmmm..masa aku makan panas2...garing sedap...
Tapi ada dua tiga ketul lagi masa tengahari tu aku makan dah rasa liat2 sikit...masih sedap tapi x sesedap masa panas-panas....
Hmm..minggu depan dah sekolah...boleh juga buat bekal ke sekolah...makan ngan kawan2 baru best...boleh rebut2...










No comments:

Post a Comment