Tuesday 27 January 2015

SAYUR BETIK DAUN SELASIH & PAIS IKAN KEMBUNG...



Sayur Betik Daun Selasih....
Lauk hari Ahad......
Sebenarnya mak aku kata ni baki betik yang buat SAYUR BETIK LEMAK PEDAS hari Selasa.
Hari tu hanya guna 1/2 je betik tu...mak aku kata masih elok dalam peti ais...


Tapi mak aku nyer lauk...
Selalunya kalau mak aku masak sayur ni,aku suka sangat hirup kuah dia...
Tapi sebab yang ni mak aku letak daun selasih,aku x suka...bau dia kuat sangat..!!!

Tapi mak aku kata sebab bau daun selasih tu la rasa lagi sedap...
Daun selassih yang seikat tu mak aku boleh buat ulam makan sampai habis...
Mak aku kata rasa dia sedap....
Hmmm...selera mak-mak memang camtu kot..heee
Walaupun aku x suka daun selasih tu tapi resipi mantain tulis juga...
Cuma kalau aku yang masak sayur ni nanti.....sah2 la aku akan skip daun selasih tu..


SAYUR BETIK DAUN SELASIH
1/2 betik mengkal - potong2
segenggam daun selasih
2 cawan air
1/2 sudu lada hitam serbuk
sikit garam

Bahan tumbuk:
sikit ikan bilis
1/2 bawang besar
2 bawang putih

1. Masuk bahan tumbuk  & semua bahan lain & masak sampai mendidih & betik lembut.


Ni plak Pais Ikan Kembung....
Juga lauk hari Ahad....
Mula pelik juga aku dengar nama Pais Ikan Kembung tu...
Bila tanya mak aku...
Mak aku kata pais tu maksudnya lauk2 yang dicampur rempahnya dan dibungkus dengan daun pisang & biasanya dipanggang.
Kata mak aku lagi kalau dulu2 nenek selalu masak lauk pais udang sawah & anak2 ikan yang tangkap di sawah padi...
Waaaaa...macam best jer...!!!

Mak aku kata hari Ahad ni hari untuk masak lauk2 kampung...
Hmmm...x kisah pun...
Sebab lauk ni aku suka....
Sorang sekor makan ngan mak aku...Tapi aku paling suka kelapa dia....
Pedas tapi sedap...
Bau daun pisang tu lagi feel...!!!!

PAIS IKAN KEMBUNG
2 ikan kembung
1 helai daun pisang

Bahan tumbuk:
10 cili padi
1 cili merah
1 kunyit segar
1/2 bawang besar
1 cawan kelapa parut putih
1sudu teh air asam jawa
sikit garam & gula

1. Ni bahan yang nak tumbuk untuk Pais Ikan Kembung...
Yang daun selasih tu sebenarnya untuk Sayur Betik...tapi dia tumpang inteprem jap...heee

2. Bahanyang dah siap tumbuk separuh diratakan atas daun pisang...
Daun pisang ni mak aku kata daun pisang frozen...bawa dari kampung sejak Raya Haji & mak aku frozenkan supaya tahan lama..
3. Susun ikan kembung atas  bahan tumbuk...


4. Ratakan sebahagian lagi bahan tumbuk....& bungkus kemas2...
    Kata mak aku kalau kat kampung cucukkan  hujung bungkusan tu  tu dengan lidi supaya kemas..
    Kat sini xde lidi..heee


5. Pastu pangganglah dalam pemanggang Vantage ni hingga ikan tu masak..
    Part ni mak aku kata ..dolu2 nenek kepitkan bungkusan pais tu & kepit pada semanggang...
    Semanggang....?
    Apa tu...?
    Mak aku kata semanggang tu dibuat daripada buluh kecik dan dibelah dua tetapi tidak putus.
    Bungkusan pais tu akan dikepit antara  belahan buluh tu dan dipanggang atas bara api...
Hmmmmm.....masa mak aku terangkan memang aku angguk...
Macam la aku faham...
Tapi jujurnya....jujurnya...
Aku langsung x leh bayangkan...
hehehehehe....jangan mare,,,!!!
 Ni plak minuman masa makan nasi dengan lauk Sayur Betik Daun Selasih & Pais Ikan Kembung...
Segelas Teh O Ais....
Aaaaaaa........segarnya...!!!!!
    




No comments:

Post a Comment