Wednesday 14 January 2015

JUS EPAL HIJAU & UDANG GAJUS

 Jus Epal Hijau...
Slrupppp....
Pergh.....sejuk...segar....nyaman...
Waduh.....!!!!
Petang tadi nyer minuman yang bisa menyegarkan...
Eh...naper tetiba terngomong Indon nih..!!!
Hee..ngga apa-apa kan...
Epal hijau tu mak aku kata beli untuk kakak bawa gi asrama minggu lepas..
Pastu mak aku cilik 2 biji untuk aku..
Tapi sampai hari ni aku x makan-makan pung...
Makanya setelah dijadikan jus....
Berakhirlah riwayat hidup 2 biji epal hijau tuh...
Sadis kan...!!!!

JUS EPAL HIJAU...

2 biji epal hijau
1 gelas air masak
2 sudu gula
air batu

1. Kupas kulit epal hijau & belah serta buang bahagian keras & bijinya..
2. Potong2kan & masukkan dalam blender bersama segelas air & gula.
3.  Blend hingga halus & tuangkan dalam 2 gelas..
4. Penuhkan gelas dengan air batu..

**** x perlu tapis...tidak akan terasa hampas  sebab dah kupas kulitnya..kalau x kupas kulit perlu tapis kerana terasa hampas..


Udang Gajus...
Lauk petang tadi..
haa..bukan lauk lunch dah sebab makan nasi dah pukul 4 petang...
Hari Isnin mak aku masak Sotong Gajus....
Hari ni masak Udang Gajus...
Masa gi Hero tadi aku minta mak aku beli udang & masak Udang Gajus...
Aku bukan suka gajus tu...aku hanya suka udang..
So, supaya mak aku masak udangn tu aku cakap la nak Udang Gajus....baru la mak aku masak..heee
Mak aku kata sama je macam nak masak AYAM GAJUS...
Sama juga macam masak SOTONG GAJUS...
Cuma hari ni gantiklan ngan udang...
Resipi copy paste & hanya tukar ayam kepada sotong atau udang

AYAM GAJUS
2keping dada ayam- ganti 3 sotong dipotong2..hari ni gantikan ngan 15 udang buang kulitnya
1 cawan gajus
3 sudu kicap
2 sudu sos tiram
5 batang cili kering- gunting 1 cm
2 pokok daun bawang- hari ni ganti ngan daun ketumbar
1 bawang besar
1/2 cawan minyak

** 1 sudu teh tepung jagung + 1/4 cawan air untuk pekatkan kuah

1. ..perap ngan kicap & sos tiram.
2. Panas minyak & goreng gajus sampai golden brown..angkat.
3.Dalam minyak yang sama goreng cili kering yang dh gunting sekejap sahaja...kejap je sbb cili cepat hangus...masa ni baunya wangi sangat..angkat cili tu.
4. Dalam minyak yang sama..tuangkan ayam tadi yang dh diperap.Goreng beberapa minit..
** Masukkan tepung jagung yang dah bancuh ngan air...
5. Pastu masukkan bawang besar,gajus,cili yang dah goreng & daun bawang...Garam x payah masuk sbb dah masin..

No comments:

Post a Comment