Thursday, 27 July 2023

PUCUK BEKA REBUS TUMIS PEDAS

 Minggu lepas Kak Izzah ada bagi lagi pucuk beka kepada saay



Saya masak tumis pedas.


                        pic google

Bagi yang tak tau rupa pucuk beka segar..ni saya share dari imej Google
Pucuk yang Kak Izah bagi saya tak ambil pula gambar pucuk segar yang belum rebus.
Pucuk beka ni rasanya sedikit pahit dan bau dia pun maung.Maung tu bau pahit atau bau tak sedap macam bau pucuk mengkudu tu.Tapi bila dah rebus,tak bau lagi dah.Pahit pun hanya tinggal sikit ja pahit-pahit manja.Bagi yang dah biasa makan ulaman ni dan buahnya yang sedap dijadikan kerabu tu,pasti menyukai dan merindui...hihihi
Hari tu nampak kat blog PH pun ada pucuk beka ni...


Ni saya dah rebus pucuk beka  hingga mendidih airnya dan pucuk beka berubah warna.


Kemudian tumis bahan tumbuk iaitu beberapa biji cili padi merah+ bawang merah dan bawang putih serta ikan bilis.



Bila bahan tumis dah naik minyak,baru masukkan pucuk beka rebus.Perisakan dan sesuaikan rasa.


Oleh kerana anak-anak confirm la tak suka sayur pucuk beka yang sedikit pahit tu,maka untuk depa saya masak sayur yang tak pahit.Sayur salad lettuce.Selalu salad ni dimakan mentah sahaja kan.Tapi saya nampak kat youtube sayur ni orang Cina tumis dengan bawang putih dan sos tiram nampak sedap.Saya cuba dan memang sedap.


Tapi saya tetaplah memilih sayur pucuk beka yang bukan senang nak dapat kat KL ni...Kat kampung pun bukan semua tempat ada pokok beka ni.


Selain sayu,saya hanya goreng ikan.
Tapi up sikit goreng ikan salmon .Salmon tu 2 keping.Saya potong kepada beberapa bahagian dan gaul garam kunyit.Goreng garing macam ni memang pakat berebut nak kulit dia la...rangup berlemak..


Hanya ikan goreng dan sayur...



Tapi ada waktunya ...Less is more...
Mmm memang more rice...hihihi


16 comments:

  1. 1st time dgr ni..pucuk beka...emmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok ni biasa tak ditanam tapi tumbuh liar...mungkin tak semua tempat ada

      Delete
  2. Oo, bole masak tumis jugak ka? Sy ingat buat kerabu ja haha... almaklumlah dah tak berapa muda ni baru pandai makan pucuk beka MC :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...pasninboleh try masak tumis ni PH...
      PH rumah landed boleh try tanam.Tapi kena pangkas selalu la agar tak tinggi.tapinkalaunpangkas selalu dia tak berbuah..Makan pucuk dah la...hihihi

      Delete
  3. alahai sedapnya kak pahit-pahit lemak..makanan orang2 lama ni kak itu yg kita rindu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi...pahit-pahit makanan orang dulu sebnarnya sedap.Buah dia lg sedap Afzan...buat kerabu rasa macam perut lembu

      Delete
  4. Tak pernah lagi jumpa pucuk beka ni. Tapi kalau tumis pedas camtu memang sedap la tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kat Sg Besar @ Teluk Intan ada tu tapi mungkin orang tak tau boleh makan sebab kalau yg mentah bau dia maung...tapi bila dah rebus sedap

      Delete
  5. kalau sy tumis pedas mcm tu akn bubuh belacan sikit... hihihi.. dapnye walaupun x tau apa pucuk beka ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kakmim...Kalau tambah belacan lagi aum..Lagi-lagi kalau belacan Sarawak...bau dia menggoda selera

      Delete
  6. Mama Cella memang cukup keratif dalam bab masak-masak ni.
    Semuanya menjadi, dan sentiasa menyekerakan!

    ReplyDelete
  7. Lauk yang confirm menambah nasi ye kak

    ReplyDelete