Semalam petang hampir maghrib,saya masak capati.Kebetulan saya puasa,maka capati ni jadi juadah iftar saya merangkap dinner untuk anak-anak juga.
Saya buat capati makan dengan kuah kacang kuda.Plan asal nak buat roti paratha tapi tukar jadi capati pula..hihihi
KARI KACANG KUDA SEDAP
1 tin kacang kuda( saya guna brand Kimball)
1 mangkuk kaki & leher ayam
( kali ni saya guna ayam bahagian tulang-tulang)
1 paket kecil rempah kari ayam
1 paket kecil rempah kari ikan
2 cili kisar @ 1 sudu besar serbuk cili( nak kasi kuah merah menawan)
1 biji tomato masak( besar)- dadu halus
1 bawang Holland-dadu halus
5 bawang putih - cincang
5 cili padi hijau- hiris
1 pokok daun ketumbar.
½ kotak kecil santan Kara
Minyak,garam,gula
1. Panaskan minyak dan tumis bawang Holland,bawang putih dan cili padi hijau
2. Bila dah harum,masukkan tomato cincang.
3. Bila tomato dah lembut hancur,masukkan kedua-dua serbuk kari yang dibancuh dengan air.Masak hingga naik minyak
4. Masukkan ayam dan kacau beberapa minit biar keluar air ayam.
5. Tambah 4 cawan air dan masak hingga ayam empuk.
5. Masukkan pula santan dan kacang kuda.Masak hingga mendidih
6. Perisakan.Kecilkan api biar merenih beberapa minit supaya kuah pekat dan naik minyak.
7. Taburkan daun ketumbar.
Saya guna kertas minyak yang orang buat bungkus nasi lemat ni sebagai alas dan gelek la seketul demi seketul supaya jadi kepingan nipis.
Dah nampak sedikit gelembung pada permuakaan capati,balikkan supaya kudua belah masak sekata.Nampak la tompok-tompok gelap macam ni menandakan dah masak.
Kari kacang kuda bubuh leher dan kaki ayam memang mantap!
ReplyDeleteKan cikgu..
DeleteTulang-tulang memang melazatkan kuah
sulam pula dengan masala chai bertambah syahdu kak...
ReplyDeleteNallar kerk...!
Delete🤭
Nak 4-5 keping, ada lagi dak MC 🤗
ReplyDeleteMai...mai sini PH...kita uli yang baru...cicah sardin pun sedap ni...hihihi
DeleteRajinnya menguli capati, ditambah kuah kacang kuda, tengah puasa pulak tu.
ReplyDeleteSebab puasa tu kot jafi rajin...Nafsu temgah lapar...Semua rasa nak makan...hihihi
DeleteSaya pun dah beli Kimball kacang kuda tunggu ...dah hafal resepi umi cella ni tungu nak masak
ReplyDeleteJom,Shima
DeleteSedap no..cicah roti paratha ka..roti canai ka..roti Gardenia keping tu oun sedap..
Wahhh..macam menarik ni. Satu hari nanti nak cuba buat. Tapi tak tau satu hari tu bilaaa. Hahahah
ReplyDeleteJom zikir banyak2...
DeleteAkan tiba harinya...hihihi
Makan capati sihat kan kak...cumanya kena makan kat kedai la..x reti nak uli..
ReplyDeletesaya kan baru je buang tepung atta arwah mama. masa awal-awal pindah haritu tak sampai hati nak buang tepung tu..tp esok dah genap 2 tahun mama pergi...mcm melampau pulak ko nak simpan lelama tepung tu
ReplyDelete