Friday, 5 May 2023

SYAWAL KE-7: MASAK NASI DAGANG & KE- PASAR KEMBOJA

Syawal ke-7 masih kat Kedah.Dalam sejarah ni,saya beraya lama kat Kedah..hihihi...Sebelum-sebelum ni,raya ke3@4 saya dah balik KL.


Syawal ke-7 paginya saya masak Nasi Dagang 


Saya buat versi nasi dagang Trenggganu yang putih tu.
Tapi tak la ori Trengganu sangat sebab yang masaknya orang Kedah kannn...🤭.
Walaupun masa kat Padang Besar ada jumpa beras merah nasi dagang tapi kami lebih suka nasi dagang putih 


NASI DAGANG PUTIH
5 cawan beras -rendam semalaman
2 cawan pulut- rendam semalaman
4 cawan santan cair + 2 sudu teh garam
1 cawan santan pekat + 1/2 sudu teh garam & 2 sudu teh gula
1 sudu halba-rendam hingga kembang
1 ketul halia-mayang halus
10 bawang merah-hiris
2 daun pandan

1. Panaskan kukus
2. Campur beras pulut dan beras biasa & kukus 1/2 jam
3. Angkat dan gaul dengan 4 cawan santan.
   Gaul dengan 1 cawan santan dan kacau...Gaul lagi dengan 1 cawan santan ...gaul lagi dan buat hingga
   habis 4 cawan santan .
4. Tambah halba dan kukus semula  nasi yang sudah digaul santan selama 10 minit..
5. Bila nasi sudah elok masaknya angkat dan tuangkan dalam bekas yang besar dan gaulkan bersama
     bawang hiris,halia mayang ketika masih panas.
6. Gaulkan juga santan pekat 1 cawan yang sudah dicampur garam & gula & x perlu kukus lagi..
    Sedia dihidangkan


** Cara ini rasa nasi akan lebih lemak manis kerana santan segar..tetapi tidak tahan lama

         Jika ingin tahan lebih lama ..selepas digaul santan pekat kukus semula hingga naik wap.

       


Masak gulai ikan tongkol.Saya ada beli rempah gulai nasi dagang tapi saya rasa macam bau dia kuat sangat.Maka saya buat gulai versi saya.

Saya c&p sahaja resipi dari old post.Cuma kali ni saya hanya guna 6 biji telur sahaja.

GULAI  IKAN TONGKOL... 

2 ekor ikan tongkol

Anggaran 2kg & potong-potong & rebus bersama 2 cawan air +10 asam keping + 2 sudu besar garam

10 biji telur rebus

2 asam keping

10 cili pdi merah

5 cili hijau

2 kotak santan

½ cawan rempah kari ikan

2 keping gula kelantan/ ½ cawan gula melaka

1 cawan minyak

garam secukup rasa

( saya tambah juga hirisan  2 biji timun dipotong jejari kasar)


BAHAN BLEND:

20-30 cili kering-rebus

1 bawang holland

5 baaang putih

1 ketul kecik halia

1 ketul kecik kunyit

1 ketul.kecik lengkuas

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hingga naik minyak

2.Tambah serbuk kari yang dibamcuh dengan 1 cawan air dan masak lagi hingga naik minyak sekali lagi

3. Masukkan ikan tongkol rebus.Masukan juga air rebusan ikan + secukup air untuk kuah(anggaran 5 cawan) biarbmendidih


4. Masukkan santan, asam keping, gula kelantan, telur rebus dan masak hingga mendidih

5.Kecilkan api dan biar mendidih perlahan hinga naik minyak

6. Tambah cili padi dan cili hijau & sesuaikan rasa

Gulai lebih gelap warna bila dah masuk gula nisan.

Acar kena la ada..untuk hilangkan muak..


Hantar kat Achik sikit


Tapaw kan juga kat adik bujang kat kampung.


Alhamdulillah..

Boleh la buat hilang keinginan.Namun
tetap dirindu...

Selesai sarapan,agenda seterusnya ke Pasar Kemboja.Balik raya kali ni dapat 2x ke Pasar Kemboja.Hari terakhir Ramadahan & hari ke 7 Syawal.

Mur-mur baju kurung kat Pasar Kemboja ni..
Kebaya sulam,baju kurung cantik-cantik sepasang hanya RM50.
Tapi masalahnya anak dara baju oren tu yang belanja lebih,hingga lari bajet maknya..
Niat nak beli dua tiga pasang untuk diri sendiri.
Lastly,mak hanya pejam mata beli sepasang saja sebab dia dah grab 2 pasang...
Sebelum raya pun rasanya ada dia 
Ikutkan nafsu,memang nak borong satu pasar tu 🤣...tapi  kena sedar diri...gaji bulan Mei lambert lagi...hihihi
Nak kena hadap hampir sebulan lagi nun...
Ni yang tak suka gaji awal ni...😭
Padahal sendiri la kena pandai manage kan..hehehe


So..jenjalan jamu mata..
Pasar Kemboja hari ni tak la sesesak sebelum raya.
Mungkin sebab dah lepas raya & mungkin juga jenis gaji hanya sebulan sekali dan dapat awal pulak tu macam saya..
Kena betul-betul kental hati tak boleh ikut kemahuan.Belanja hanya ikut kemampuan dan keperluan....kunun la kan...🤣🤣

Budak ni kan..
Semua dia nak try...



Jamu mata lagi..Cantik-cantik kan...
Sepasang RM50..
Ada juga yang RM100++ pun..tengok material dan design jugak la..

Asalnya saya,mak dan Achik dah berjanji takmau pi dah Pasar Kemboja minggu ni sbb baru lepas raya kan..
Tapi janji kami umpama janji sesetengah wakil rakyat waktu mengundi🤣🤣🤣


Baru pukul 10..panas dah menyengat...
Dah jom balik...karang kena strok haba pulak..sebenarnya poket yang kena strok haba..🤭

Achik kata malam tak payah masak..Pakcik nak belanja makan ..Waaaa..saya suka!

6 comments:

  1. Eh eh eh.. orang di sanun pun ada masak nasi dagang juga, cuma lain harinya. Di Johor ni ada juga Pasar Kemboja tapi sy tak pernah pergi.

    ReplyDelete
  2. lain mcm betul cuaca panas raya kali ni kak bhgn poket yg kering dulu

    ReplyDelete
  3. Trend tahun ni agaknya kot MC, baju kebaya sulam tu...sy jumpa jugak di Pekan Baling, dlm RM70 gitu...

    ReplyDelete
  4. Saya masak nasi dagang untuk open house keluarga raya ketiga. Fuad terpaksa bantu arun santan sebab kukua agak banyak, 4 kg beras nasi dagang Faiza. Saya masak nasi biasa juga, risau ada tetamu yang tak pandai makan nasi dagang. Masak gulai 7 kg ikan tongkol. Alhamdulillah, walaupun penat kerjakan nasi dagang tapi puas hati sebab sedap ....hihihiii masuk bakul angkat sendiri.

    ReplyDelete
  5. Ns dagang dapnya dh lama x mkn... kt area umh sy selalu beli yg org ganu jual... mmg sedap sbb air tgn org ganu kot

    ReplyDelete