Syawal ke-7 masih kat Kedah.Dalam sejarah ni,saya beraya lama kat Kedah..hihihi...Sebelum-sebelum ni,raya ke3@4 saya dah balik KL.
NASI DAGANG PUTIH
5 cawan beras -rendam semalaman
2 cawan pulut- rendam semalaman
4 cawan santan cair + 2 sudu teh garam
1 cawan santan pekat + 1/2 sudu teh garam & 2 sudu teh gula
1 sudu halba-rendam hingga kembang
1 ketul halia-mayang halus
10 bawang merah-hiris
2 daun pandan
1. Panaskan kukus
2. Campur beras pulut dan beras biasa & kukus 1/2 jam
3. Angkat dan gaul dengan 4 cawan santan.
Gaul dengan 1 cawan santan dan kacau...Gaul lagi dengan 1 cawan santan ...gaul lagi dan buat hingga
habis 4 cawan santan .
4. Tambah halba dan kukus semula nasi yang sudah digaul santan selama 10 minit..
5. Bila nasi sudah elok masaknya angkat dan tuangkan dalam bekas yang besar dan gaulkan bersama
bawang hiris,halia mayang ketika masih panas.
6. Gaulkan juga santan pekat 1 cawan yang sudah dicampur garam & gula & x perlu kukus lagi..
Sedia dihidangkan
** Cara ini rasa nasi akan lebih lemak manis kerana santan segar..tetapi tidak tahan lama
Jika ingin tahan lebih lama ..selepas digaul santan pekat kukus semula hingga naik wap.
Masak gulai ikan tongkol.Saya ada beli rempah gulai nasi dagang tapi saya rasa macam bau dia kuat sangat.Maka saya buat gulai versi saya.
GULAI IKAN TONGKOL...
2 ekor ikan tongkol
Anggaran 2kg & potong-potong & rebus bersama 2 cawan air +10 asam keping + 2 sudu besar garam
10 biji telur rebus
2 asam keping
10 cili pdi merah
5 cili hijau
2 kotak santan
½ cawan rempah kari ikan
2 keping gula kelantan/ ½ cawan gula melaka
1 cawan minyak
garam secukup rasa
( saya tambah juga hirisan 2 biji timun dipotong jejari kasar)
BAHAN BLEND:
20-30 cili kering-rebus
1 bawang holland
5 baaang putih
1 ketul kecik halia
1 ketul kecik kunyit
1 ketul.kecik lengkuas
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hingga naik minyak
2.Tambah serbuk kari yang dibamcuh dengan 1 cawan air dan masak lagi hingga naik minyak sekali lagi
3. Masukkan ikan tongkol rebus.Masukan juga air rebusan ikan + secukup air untuk kuah(anggaran 5 cawan) biarbmendidih
4. Masukkan santan, asam keping, gula kelantan, telur rebus dan masak hingga mendidih
5.Kecilkan api dan biar mendidih perlahan hinga naik minyak
6. Tambah cili padi dan cili hijau & sesuaikan rasa
Baru pukul 10..panas dah menyengat...
Eh eh eh.. orang di sanun pun ada masak nasi dagang juga, cuma lain harinya. Di Johor ni ada juga Pasar Kemboja tapi sy tak pernah pergi.
ReplyDeletelain mcm betul cuaca panas raya kali ni kak bhgn poket yg kering dulu
ReplyDeleteTrend tahun ni agaknya kot MC, baju kebaya sulam tu...sy jumpa jugak di Pekan Baling, dlm RM70 gitu...
ReplyDeleteSaya masak nasi dagang untuk open house keluarga raya ketiga. Fuad terpaksa bantu arun santan sebab kukua agak banyak, 4 kg beras nasi dagang Faiza. Saya masak nasi biasa juga, risau ada tetamu yang tak pandai makan nasi dagang. Masak gulai 7 kg ikan tongkol. Alhamdulillah, walaupun penat kerjakan nasi dagang tapi puas hati sebab sedap ....hihihiii masuk bakul angkat sendiri.
ReplyDeleteNs dagang dapnya dh lama x mkn... kt area umh sy selalu beli yg org ganu jual... mmg sedap sbb air tgn org ganu kot
ReplyDeletedapnye nasi dagang...
ReplyDelete