Friday, 16 September 2016

RAYA HAJI 2016....DIARY HARI KE-2

Bangun pagi tengok Achik..Pakcik..Haikal & Aqil dah siap2 nak balik Pahang..
Eh,bukan balik Pahang la...Achik kata gi KL umah kakak Pakcik..mmm..
Lepas dorang semua bertolak ke KL..kitorang pun gerak la balik kg nenek..
Abang kat umah Achik sebab abang kata nak gi ziarah kawan kat hospital..
Mak aku cakap esok pun kita dah nak balik KL juga...

 Aktiviti pertama kat kampung..tengok nenek kait petai...
mmm...tapi malas nk d/load gmbar dari camera...nnt dh rajin leh update gambar kait petai,kait rambutan bagai...


 Dah kait petai..mmm..nenek masak Sambal Petai...Selalu nenek guna Cili Api..tapi hari ni nenek guna cili kering..nenek kata dh banyak sangat makan cili api...
X kisahlah...janji sambal petai..aku memang suka..


 Ni la pokok petai tepi umah nenek tu..
Tinggiiiiiii...
Nampak x buah petai tu...?
mmm...kalau x biasa tengok pokok petai memang x perasan sebab daun petai hijau...buah petai pun hijau..tinggi plak tu..




 Tu yang berjuntai-juntai tu petai la..
Berjuntai tu apa??
Haaa...kalu nak tau "berjuntai" tu apa..tengok citer P.Ramlee..."masam-masam manis"
Masa Cikgu Shaari bertekak dengan Norkiah...jiran sebelah bilik dia nak jemur kain...dia jolok kayu yang "terjuloq"..."terjuntai"..."terjulai"...hihihi
Pic ngan h/phone plak memang x clear..
Malas nk kuarkan camera..



Pokok yang seterusnya menjadi mangsa nenek ialah Pokok Bekka...
Pun tinggiiiiii....
Buah Bekka macam pedang pun ye..macam paddle pun yer

Ni la rupa buah Bekka tu
Tapi yang ni bukan yang nenek kait tu..
Tapi mak aku share pic ni kat aku
Mak aku kata amik dari group reunion rakan sekolah..
Haaa..jangan x tau mak-mak pun ada group..
Nenek aku pun dah hint kat Achik nak beli smartphone sebab nak joint dalam Family Group...hihihihi
Kata nenek senang nak share pic kalau nenek mancing dapat ikan besar..
Agaknya mak-mak & nenek-nenek citer topik apa ek dalam group whatsapp dorang..
Hihihi


Ni bunga-bunga bekka yang gugur ke bumi..warna purple + putih..


 Pastu nenek sibok plak buat Kerabu Buah Bekka..

CARA PROSES & BUAT KERABU BEKKA NI ADA KLICK SINI..


 Kerabu Buah Bekka campur Perut Lembu...
Mak aku ngan nenek jer yang makan..
Aku kakak x makan sebab belum bran..
Banyak lagi lauk lain yang nenek masak tapi yang tu biasa.biasa...
Ikan pekasam..ayam goreng..&lauk-lauk semalam..kurma kambing..kari daging..


 Petang ..tengok mak aku kopek cempedak...
Haaaa....yang ni aku x gi tengok kat pokok..
Sebab nenek kata sekarang ni musim hujan...
Nyamuk banyak gilerr...
Sebab pokok cempedak tu dalam kebun getah nenek..
Kalau musim panas xde nyamuk aku ngan Haikal pernah pergi macam kat sini...


Mak aku goreng & bawa kat kerusi luar rumah nak makan kat situ..
Elok mak aku letak jer ada kereta datang ..terus aku lari masuk dalam rumah..
Makanya aku hanya sempat makan 2 ketol jer..
Selebihnya jadi rezeki kawan nenek yang datang tu....
Mak aku kata malas nak goreng lagi sebab nenek dah kemas dapur....sebab aku ajak nenek ikut kitorang balik KL
Lagipun pastu nak gi beraya rumah Tok Lang & Tok Ngah...


Tapi nenek dah amikkan 5 biji cempedak yang belum masak untuk bawa balik KL esok..
Nanti kat KL boleh makan puas-puas...
Banyak lagi yang nenek isi dalam bonet kereta..
Petai..cempedak..rebung bagai...
Pastu pukul 6 semua dah siap & gerak gi beraya umah Tok Lang...

Balik dari umah Tok Lang...dah malam...
Lalu kat Pekan Pendang..
Nampak "Big Glass"
Singgah la beli....



Sebelah Big Glass tu ada Lori Burger...
Walaupun kat situ juga ada KFC..Pizza-Hut...
Tapi Burger Lori & Big Glass ini juga yang buat aku laparrr...
Sambil tunggu kakak gi beli...aku snap pic sambil tengok gelagat orang lalu-lalang...
Nampak macam x ramai...tapi memang pelanggan dia x putus-putus..
Mak aku suruh beli burger untuk dinner sebab nanti nak terus gi tidor umah Achik..senang nak bertolak awal...

Yang hijau tu Green Tea...kakak nyer..
Yang brown tu Milk Tea...aku nyer..
Kakak kata satu harganya RM4.50
Beli 2 jer...untuk aku & kakak...
Nenek ngan mak aku xnak...
Abang plak gi makan kat luar dengan kawan dia...

Dinner sebelum tidur...
Milk Tea tu sedapppp sangat tapi aku x dapat habiskan air tu sebab banyak sangat...mak aku tolong habiskan..
Kakak pun x larat nak habiskan Green Tea tu..
Kalau kakak yang suka Green Tea pun x habis...
Nak bagi aku..memang aku xnk la...
Nenek pun xnak sebab ada susu..
Mak aku pun xnak Green Tea tu sebab mak aku kata ada bau bunga Jasmine..
Mak aku kata x suka bau Jasmine sebab macam bau (Kaf Lam Ya Nga)....syyyyyyyy
Sudah makan semua tidooooooooo...
Esok dah nak balik KL...


2 comments: