Saturday, 4 October 2025

TERUNG + AYAM BERLADO YANG SANGAT SEDAP

 


Terung + Ayam Berlado..Menu terung lagi...hihihi

Ini lauk makan malam(actually pertang) dua hari lepas.Balik kerja terus aja defross dada ayam...

Sambil tunggu dada ayam defross,siap bahan lain sambil juga tanak nasinya.


Terung hasil panenan hari Selasa.


TERUNG + AYAM BERLADO

1 keping dada ayam+-500gm

5 biji terung ungu jenis kecil

Minyak,perisa, daun limau purut


Bahan Blend Kasar:

5 cili merah

15 cili padi merah vietnam

1 bawang besar Holland

5 bawang putih


1. Hiris dada ayam jadi ketulan kasar.Gaul serbuk kunyit & perisakan.

2. Terung dikerat dua & belah dua.Goreng hingga keperangan.

3. Daging ayam yang dilerisakan digaul dengan 3 sudu tepung ubi dan goreng garing crispy.Angkat.

4. Tumis bahan blend dalam minyak gorengan hingga naik minyak.Perisakan & masukkan daun limau purut.

5. Masukkan ayam dan terung goreng.Balik balikkan dan gaul rata.

6. Sesuaikan rasa & siap..



Hanya 1 lauk....
Hanya tambahin daun salada sebagai ulaman dan betik untuk sajian buah.
Betik pun kemain mahal sekarang..RM5/kg untuk betik kampung macam ni.Kalau betik solo lagi la mahal cecah belasan ringgit untuk sebiji sebesar penumbuk 
Gabungan rasa pendas dan diubati betik dengan rasa manis sejuknya.
Walau hanya satu lauk .
Tapi bila kena dengan tekak...rasa puas makan...
Alhamdulillah



6 comments:

  1. Menu terung lagi! Masaklah selagi ada terung-terung tu Mama Cella. Eh, bukankah terung boleh dibuat kerepek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...tak terfikir terung boleh buat kerepek...kena try ni...Kalau jadi kita update...

      Delete
  2. Meriah betul terungnya ye. Best jugak tu masak sekali je dengan ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menu malas ni kadang lagi sedap dari masak aneka jenis..hihihi

      Delete
  3. Tengok gambar dah terliur... Tengok bideo lagi terliur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat-dekat saya dah hantar terung mentah tu sorang sikit dah🤭

      Delete