Terung + Ayam Berlado..Menu terung lagi...hihihi
Ini lauk makan malam(actually pertang) dua hari lepas.Balik kerja terus aja defross dada ayam...
Sambil tunggu dada ayam defross,siap bahan lain sambil juga tanak nasinya.
TERUNG + AYAM BERLADO
1 keping dada ayam+-500gm
5 biji terung ungu jenis kecil
Minyak,perisa, daun limau purut
Bahan Blend Kasar:
5 cili merah
15 cili padi merah vietnam
1 bawang besar Holland
5 bawang putih
1. Hiris dada ayam jadi ketulan kasar.Gaul serbuk kunyit & perisakan.
2. Terung dikerat dua & belah dua.Goreng hingga keperangan.
3. Daging ayam yang dilerisakan digaul dengan 3 sudu tepung ubi dan goreng garing crispy.Angkat.
4. Tumis bahan blend dalam minyak gorengan hingga naik minyak.Perisakan & masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan terung goreng.Balik balikkan dan gaul rata.
6. Sesuaikan rasa & siap..
Menu terung lagi! Masaklah selagi ada terung-terung tu Mama Cella. Eh, bukankah terung boleh dibuat kerepek?
ReplyDeletewah...tak terfikir terung boleh buat kerepek...kena try ni...Kalau jadi kita update...
DeleteMeriah betul terungnya ye. Best jugak tu masak sekali je dengan ayam.
ReplyDeleteMenu malas ni kadang lagi sedap dari masak aneka jenis..hihihi
DeleteTengok gambar dah terliur... Tengok bideo lagi terliur!
ReplyDeleteKalau dekat-dekat saya dah hantar terung mentah tu sorang sikit dah🤭
Delete