LEMPENG KELAPA VERSI GARING
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa putih
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
1 telur
2 cawan air suam
Sikit minyak
1. Dalam bekas,campurkan tepung,kelapa,garam & gula.
2. Gaul rata & pecahkan telur..tambahkan air suam sambil dikacau hingga sebati..
3. Air boleh adjust..jika suka adunan pekat kurangkan air..jika suka yang cair boleh tambah air..
4.Panaskan 1 sudu minyak & tuangkan sesenduk adunan lempeng..
5. Terbalikkan lempeng &tekan2 dengan belakang sudip supaya lempeng leper nipis.
6.Balik-balikkan supaya garing kedua2 belah..
7. Hidang panas2 dengan sambal tumis @ kuah kari...




Sarapan macam ni pun sedah dah.
ReplyDeleteSedapnya Mama Cella buat lempeng. Teringin nak makan lempeng kelapa tapi guna ubi parut. Dulu-dulu selalu buat bekal ke kebun dengan kopi hitam.
ReplyDeleteLempeng kelapa tebal banyak kelapa patut is my fav. Tapi masa kecik² dulu kenapa tah tak suka lempeng kelapa, hihi. Sedap tu cicah sambal bilis. Ada pulak teh o panas, dua kali sedap.
ReplyDelete