Sunday, 26 October 2025

LEMPENG KELAPA CICAH SAMBAL BILIS

 


Pek Nga a.k.a Lempeng Kelapa bersama Sambal Bilis,Susu Pekat & Seteko Teh O.


Kalau lempeng kosong saya biasanya akan buat versi LEMPENG CAIR SIMPLY SEDAP dan biasanya cicah sambal tumis bilis atau sardin.




Kali ini teringin nak makan lempeng atau pek nga kelapa versi tebal yang garing rangup berkulit...dan dalamnya isi tebal .Kebetulan ada sambal bilis frozen...Panaskan sbal...melempeng beberapa keping.Buat versi tebal macam selalu buat LEMPENG NYIOR ala-ala mak buat dulu-dulu.



LEMPENG KELAPA VERSI GARING 
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa putih
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
1 telur
2 cawan air suam
Sikit minyak

1. Dalam bekas,campurkan tepung,kelapa,garam & gula.


2. Gaul rata & pecahkan telur..tambahkan air suam sambil dikacau hingga sebati..


3. Air boleh adjust..jika suka adunan pekat kurangkan air..jika suka yang cair boleh tambah air..


4.Panaskan 1 sudu minyak & tuangkan sesenduk adunan lempeng..

5. Terbalikkan lempeng &tekan2 dengan belakang sudip supaya lempeng leper nipis.


6.Balik-balikkan supaya garing kedua2 belah..

7. Hidang panas2 dengan sambal tumis @ kuah kari...



3 comments:

  1. Sedapnya Mama Cella buat lempeng. Teringin nak makan lempeng kelapa tapi guna ubi parut. Dulu-dulu selalu buat bekal ke kebun dengan kopi hitam.

    ReplyDelete
  2. Lempeng kelapa tebal banyak kelapa patut is my fav. Tapi masa kecik² dulu kenapa tah tak suka lempeng kelapa, hihi. Sedap tu cicah sambal bilis. Ada pulak teh o panas, dua kali sedap.

    ReplyDelete