LEMPENG KELAPA VERSI GARING
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa putih
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
1 telur
2 cawan air suam
Sikit minyak
1. Dalam bekas,campurkan tepung,kelapa,garam & gula.
2. Gaul rata & pecahkan telur..tambahkan air suam sambil dikacau hingga sebati..
3. Air boleh adjust..jika suka adunan pekat kurangkan air..jika suka yang cair boleh tambah air..
4.Panaskan 1 sudu minyak & tuangkan sesenduk adunan lempeng..
5. Terbalikkan lempeng &tekan2 dengan belakang sudip supaya lempeng leper nipis.
6.Balik-balikkan supaya garing kedua2 belah..
7. Hidang panas2 dengan sambal tumis @ kuah kari...




Sarapan macam ni pun sedah dah.
ReplyDeleteAlhamdulillah....
DeleteSedapnya Mama Cella buat lempeng. Teringin nak makan lempeng kelapa tapi guna ubi parut. Dulu-dulu selalu buat bekal ke kebun dengan kopi hitam.
ReplyDeleteRasa terliur pulak lempeng ubi kayu
DeleteLempeng kelapa tebal banyak kelapa patut is my fav. Tapi masa kecik² dulu kenapa tah tak suka lempeng kelapa, hihi. Sedap tu cicah sambal bilis. Ada pulak teh o panas, dua kali sedap.
ReplyDeleteBanyak makanan yang kita tak suka waktu kecik...selarang kita rindukan...tandanya kita makin muda...hihihi
DeleteTadi pi rumah maya Kak Rawiwa pun dia hidang peknga.Mai sini pun peknga jugak 😋
ReplyDeletePeknga + nyioq tu favourite sokmo!
Tu la...saya pun terjah pi dapur maya Rawiwa
DeleteKalau saya suka yang tak tebal sgt sebab kalau tebal takut dlm tak masak pastu makan muak hihi.. ikut citarasa masing2 la kan.. sedappp nya lempeng kelapaaa.. :D
ReplyDeleteIn shaa Allag masak sebab guna api kecik nak kasi garing rangup
Deletesaya lama dah tak melempeng,sejak pencinta lempeng tak ada kat umah ni nak buat pun teringat2 tunggu dia balik,bila dia ada lupa pula
ReplyDeleteAlaaa....dah takda geng lempeng yer...Semoga Pia dimudahkan urusan belajar🤲
DeleteAlaaa....dah takda geng lempeng yer...Semoga Pia dimudahkan urusan belajar🤲
Delete