Sunday, 26 October 2025

LEMPENG KELAPA CICAH SAMBAL BILIS

 


Pek Nga a.k.a Lempeng Kelapa bersama Sambal Bilis,Susu Pekat & Seteko Teh O.


Kalau lempeng kosong saya biasanya akan buat versi LEMPENG CAIR SIMPLY SEDAP dan biasanya cicah sambal tumis bilis atau sardin.




Kali ini teringin nak makan lempeng atau pek nga kelapa versi tebal yang garing rangup berkulit...dan dalamnya isi tebal .Kebetulan ada sambal bilis frozen...Panaskan sbal...melempeng beberapa keping.Buat versi tebal macam selalu buat LEMPENG NYIOR ala-ala mak buat dulu-dulu.



LEMPENG KELAPA VERSI GARING 
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa putih
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
1 telur
2 cawan air suam
Sikit minyak

1. Dalam bekas,campurkan tepung,kelapa,garam & gula.


2. Gaul rata & pecahkan telur..tambahkan air suam sambil dikacau hingga sebati..


3. Air boleh adjust..jika suka adunan pekat kurangkan air..jika suka yang cair boleh tambah air..


4.Panaskan 1 sudu minyak & tuangkan sesenduk adunan lempeng..

5. Terbalikkan lempeng &tekan2 dengan belakang sudip supaya lempeng leper nipis.


6.Balik-balikkan supaya garing kedua2 belah..

7. Hidang panas2 dengan sambal tumis @ kuah kari...



13 comments:

  1. Sedapnya Mama Cella buat lempeng. Teringin nak makan lempeng kelapa tapi guna ubi parut. Dulu-dulu selalu buat bekal ke kebun dengan kopi hitam.

    ReplyDelete
  2. Lempeng kelapa tebal banyak kelapa patut is my fav. Tapi masa kecik² dulu kenapa tah tak suka lempeng kelapa, hihi. Sedap tu cicah sambal bilis. Ada pulak teh o panas, dua kali sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak makanan yang kita tak suka waktu kecik...selarang kita rindukan...tandanya kita makin muda...hihihi

      Delete
  3. Tadi pi rumah maya Kak Rawiwa pun dia hidang peknga.Mai sini pun peknga jugak 😋
    Peknga + nyioq tu favourite sokmo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...saya pun terjah pi dapur maya Rawiwa

      Delete
  4. Kalau saya suka yang tak tebal sgt sebab kalau tebal takut dlm tak masak pastu makan muak hihi.. ikut citarasa masing2 la kan.. sedappp nya lempeng kelapaaa.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allag masak sebab guna api kecik nak kasi garing rangup

      Delete
  5. saya lama dah tak melempeng,sejak pencinta lempeng tak ada kat umah ni nak buat pun teringat2 tunggu dia balik,bila dia ada lupa pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa....dah takda geng lempeng yer...Semoga Pia dimudahkan urusan belajar🤲

      Delete
    2. Alaaa....dah takda geng lempeng yer...Semoga Pia dimudahkan urusan belajar🤲

      Delete