Terung + Ayam Berlado..Menu terung lagi...hihihi
Ini lauk makan malam(actually pertang) dua hari lepas.Balik kerja terus aja defross dada ayam...
Sambil tunggu dada ayam defross,siap bahan lain sambil juga tanak nasinya.
TERUNG + AYAM BERLADO
1 keping dada ayam+-500gm
5 biji terung ungu jenis kecil
Minyak,perisa, daun limau purut
Bahan Blend Kasar:
5 cili merah
15 cili padi merah vietnam
1 bawang besar Holland
5 bawang putih
1. Hiris dada ayam jadi ketulan kasar.Gaul serbuk kunyit & perisakan.
2. Terung dikerat dua & belah dua.Goreng hingga keperangan.
3. Daging ayam yang dilerisakan digaul dengan 3 sudu tepung ubi dan goreng garing crispy.Angkat.
4. Tumis bahan blend dalam minyak gorengan hingga naik minyak.Perisakan & masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan terung goreng.Balik balikkan dan gaul rata.
6. Sesuaikan rasa & siap..
No comments:
Post a Comment