Tuesday 18 October 2022

NASI LEMAK DAUN PISANG GUNA SANTAN SERBUK KARA

Semalam petang sampai ja rumah terus menumis sambal bilis.Dah siap menyambal baru mandi.Biar berpenat dulu.Janji nanti dah mandi...takyah nak masak dah.Dah boleh makan dengan aman...hihihi.

Saya masak sambal agak banyak sebab dah ada beberapa plan.五


Pagi tadi makan  makan nasi lemak daun pisang...Uiiii...harum daun pisang tu memang bikin tidak sabar untuk makan.


Memang tak sabar bila haruman nasi lemak bergabung dengan aroma daun pisang segar.


Nasi lemak yang masaih panas...
Saya bungkus dengan daun pisang berlapis surat khabar bagi menimbulkan nostalgia
Nasi lemak,sambal tumis bilis dan telur rebus daripada saya..


Sambal Tempe + Kacang Panjang...daripada Yati


Sambal Paru daripada Ruby..

Saya buatkan juga Kopi O Cap Gantang...made in Kedah...
Nasi Lemak Kopi O..
Gandingan serasi.


Saya cuma nak bagtau ..ini kali ke- 2 saya masak nasi lemak menggunakan santan serbuk brand Kara..
Nak habaqnya...kesedapan dan haruman nasi lemak lebih terserlah berbanding menggunakan santan kotak brand yang sama.
Nasi juga jadi lemak berminyak lekat pada daun pisang.Saya tak tau celah mana datang minyak pada nasi padahal guna santan serbuk.


Serbuk Santan Kara..
Pernah cuba brand lain tapi rasa tak sesedap brand Kara.Waima guna santan kotak brand Kara jugak pun tak sama rasa.
Rasanya ringan tapi lemak dan sangat bersesuaian nak masak nasi lemak ni.Kalau masakan berkuah saya tak pasti sedap ke tak guna santan serbuk ni sebab biasan guna santan kotak brand ni.
Memang santan segar lebih harum.Kalau nak buat kuih saya lebih suka santan segar.
Cuma kalau nasi lemak memang rasa sedap guna santan serbuk brand Kara ni.
Untuk 3 cawan beras
(cawan yang dapat  dalam rice cooker tu)saya guna air ikut macam tanak nasi biasa saja.Bahan lain sama macam tanak nasi lemak biasa la..Pandan,halia ketuk,1 sudu teh garam dan 2 sudu teh gula..Hihihi saya masak nasi lemak wajib letak sikit gula五
Kemudian tuang sepaket santan serbuk ni dan kacau..Memang cepat larut.
Sangat recomended untuk rakan-rakan guna santan serbuk brand Kara untuk masak nasi lemak.
Ayuh, teman-taman...cepatlah tergoda五不不

22 comments:

  1. rajinnyer., tergoda sungguh wak tgk nasi lemak daun pisang nih., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...
      Wak kat sana makan Nasi Uduk la yer

      Delete
  2. Boleh dicuba nanti serbuk santan Kara. Sedap nasi lemak kalau betul-betul berlemak dan merasa santannya. Selalunya saya masak nasi lemak guna santan segar, tapi kalau tak datang mambang rajin, guna jew santan kotak.
    Nasi lemak bungkus daun pisang memang lain macam aromanya! Aduuusss.... ditambah lagi dengan sambal tempe dan sambal paru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempe tu sedap ..saya ingat + cili padi..rupanya kacang panjang.sungguh dimasak sambal + kacang panjang..belum pernah saya cuba..Balik terus beli tempw dan kacang panjang

      Delete
  3. aaaaaaaa ada teempe!!! sedapnyaaaaaa! aduhhhh lapar pulak singgah malam-malam ni ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...tengah malam tak tidur lagi ke anamizu?

      Delete
  4. wahh... dapnye, terbau2 aroma daun pisang tu. emmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan MA...bau daun pisang memang meyelerakan

      Delete
  5. dah ada seruan menggoda kena la cpt2 pi cari ni, biasa tengok santan serbuk dkt pasaraya tak berani nak cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...jom..jom.buat nasi lemak daun pisang

      Delete
  6. pergh nasik lemak daun pisang memang selamanya awesome taw..
    Eh VM baru taw ada santan serbuk, boleh cuba nii hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dulu tau santan kotak ja..
      rupanya Kara juga keluarkan santan serbuk

      Delete
  7. kalau buat masak kari, masak lemak pernah try gak ke mama cella? kat rumah mmg guna kara tp yg kotak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masakan berkuah saya blm pernah try guna santan serbuk.Biasa nak masak kari bagai guna santan kotak

      Delete
  8. Oh, santan serbuk kara kita tak pernah beli. Nanti nak ajak Pak Inche shopping la, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga tu sebelum pi shoping singgah UTM tambah penumpang五

      Delete
  9. Membangkit selera betul kalau dibungkus dengan daun pisang. Saya pun suka santan kara. Kalau musim raya ni laku keras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...
      Musim raya saya pun cari santan Kara tapi yang kotak la .五

      Delete
  10. Kak lin xprnh guna santan serbuk.. ada nmpk kat rak supermarket tp xprnh berani nk cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sebelum ni tak beli yang serbuk..tapi bila dah cuba sekali..eh,,sekali lagi la五

      Delete
  11. SA x pernah guna santan serbuk..biasa beli yg kotak tu....alaa...paru tu nampak sedap betul..rasa nak buat sambal paru plak weekend ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try sekali dulu SA..Kalau ok macam saya onz..Kalau tak kena dengan tekak..back to santan segar..hihihi

      Delete