Tumis Pedas Pucuk Mengkudu Kampung..
Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Thursday, 28 November 2024
PUCUK MENGKUDU KAMPUNG TUMIS PEDAS
Tuesday, 26 November 2024
KUIH LENGAT PISANG
Kuih Lengat Pisang..
Ni antara kuih nostalgia saya.Dulu dulu bulan puasa kalau nak pelbagaikan kuih,ni lah antara yang akan mak buat.Kemudian menjadi ikutan saya setelah kerja masak memasak diserahkan kepada saya.
Panggilan "lengat" tu sebenarnya membawa maksud "kukus" dan juga "rebus".Kalau ikan rebus tu kami panggil ikan lengat.
Masa saya kanak-kanak mak takda periuk kukus tapi mak hanya ada "periuk lengat".Periuk merupakan sebuah periuk aluminium cap buaya tu tetapi lebih lebar daripada ukuran loyang kukus.
Kalau nak kukus kuih jenis kuih talam mak akan jerang air dalam periuk tu agak agak airnya 2 ruas jari.Kemudian mak akan letakkan "lekar" dalam periuk tu.Lekar tu dibuat daripada sejumlah dawai atau sejumlah lidi yang dilentur membentuk gegelang.Gegelang tu dibalut pula dengan daun mengkuang agar tebal.Gegelang tu lah yang dijadikan tapak dalam periuk yang airnya mendidih untuk diletakkan loyang untuk melengat kuih talam dan seangkatannya...........( boleh bayang ke tak?π€£)
Kalau nak kukus/lengat lepat pula..mak guna kreativiti lain pulak sebagai altenatif dek ketiadaan periuk kukus berlubang lubang tu.
Mak akan guna 2 buah periuk.1 periuk untuk bahagian bawah yang akan diisi air.Bahagian atas tu mak guna periuk yang sama saiz atau besar sikit dari periuk bawah.Biasanya periuk lama yang dah banyak bocor dah tak praktikal dah tiap kali memasak nak tampal tampal lubang tu dengan kapur sirihπ€£π€£..Maka periuk tu mak tebuk lubanga banyak banyak guna paku besar.Tapi kena tebuk dari bahagian dalam supaya bahagian tajam kesan tebuk tu tidak mengadap atas yang kita nak letak lepat..Periuk lubang lubang ni la mak letak bahagian atas.Tu rasionalnya periuk atas kena sama besar @ besar sikit daripada periuk bawah yg berisi air.Kalau lebih kecil alamat periuk atas jatuh/tenggelam dalam periuk bawah la....Haaaaa....boleh bayang ke tu....?π€
Tak apa lah tak boleh bayang pun sebab tu ceritera zaman kanak kanak saya...tahun 70-an & 80-an dulu.
Ni saya masak kuih lengat pisang pun saya hanya guna kuali untuk melengat/mengukus.Alas yang lubang lubang tu pun saya beli kat eco masa harganya RM2 dah dekat 10 tahun kot rasanya.
Video masak kuih lengat pisang ni ada sya share kat youtube..Boleh layan sambil mendengar suara emas Datuk Khatijah Ibrahim dengan lagunya "Ku Kerinduan" yang dirakam pada tahun 1979 ..zaman saya kanak kanak..
πππππππ
https://youtube.com/shorts/Y7y6ipfzfXM?si=jdpQkcZf_iC_BgJu
Monday, 25 November 2024
UNGKEP UBI KAYU vs KOPI PANAS
Semalam weekend tak pijak bumi pun...Bertapa atas kayangan sejak Sabtu balik dari lunch Ikan Bakar Pak Din tu hinggalah Isnin pagi baru jejak bumi...
Tapi tidak la dok saja...Ada la yang dibuat atas kayangan tu...Antaranya...
Dah lama tak ungkep ubi.Maka semalam ada ubi buatlah untuk anak tekak.Tapi lupa letak minyak sikit bagi cantik...puncanya dok mentelaah handphone ...hihihi.
Sebelum ni pernah post UNGKEP UBI ..KAT SINI
Ni pun c&p jer resipi dari old poat untuk tepek sini
UNGKEP UBI KAYU
1 ketul besar ubi kayu
1/2 bawang besar-blend
3 bawang putih - blend
1 genggam ikan bilis bersih-blend
2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam
3 sudu minyak
1. Kupas, potong & bersihkan ubi kayu
2. Panaskan minyak dalam rice cooker & terus masukkan bawang blend.
3.Bila bawang sudah nampak jernih, masukkan serbuk ketumbar & jintan serta serbuk kunyit.
4.Masukkan ubi & gaul rata. Tambah air hingga tenggelam ubi.
5.Rebus hingga mendidih baru masukkan garam,
6.Rebus hingga empuk & kering airnya serta ubi bersalut dengan bahan rempah.
Terlanjur dah masak ni saya memang rakan video dan muatkan kat youtube..
Jom sambil layan suara lunak Dain Rafeah Buang kat sini:
πππππ
https://youtube.com/shorts/NpKKhdI4AF0?si=eQwuQIjTVHYIrr-Y
Untuk tonton video video lain boleh berkunjung ke channel
AYAM SAMBAL DAUN KARI HARUM SATU RUMAH..
Ayam Sambal Daun Kari..Ni masakan saya untuk lunch semalam...Masak satu lauk ni ja untuk makan sorang...Saya memang suka lauk lauk kering macam ni.Lauk kering ni elok makan dia ja jangan diganggu lauk lain...hihihi
Jom la try resipi simple ni.....Masak campak campak ja...Takda sukatan khusus pun...
Sebagai panduan boleh toton video sambil layan lagu Sharifah Aini yang merdu kat sini
ππππ
https://youtube.com/shorts/jDzfkq8-RIc?si=qOwLWZKVBKZ0CcT4
Untuk tonton video video lain boleh berkunjung ke channel
Sunday, 24 November 2024
MAKAN IKAN BAKAR PAK DIN KAT LESTARI @ NIAGA TANGLIN
Semalam..Sabtu plannya nak sarapan ngan Cella kat luar Dia dok sebut nak makan roti canai..Tapi malam tu dok buat tugasan apa entah,pukul 6.00++ pagi baru nak tidur...memang kita kejut dia tak buka mata la..Katanya dah taknak sarapan..nak tidur ja..
Pukul 10 pagi kejut lagi sekali,ajak gi makan ikan bakar.Kalau nak gi kena awal...saya tak suka kalau gi nak makan nak kena melilau cari meja..Kalau awal biasanya orang belum ramai.Lagipun Cella dah banyak kali dok sebut nak rasa ikan bakar Tanglin tu.Sebelum ada la sekali ke dua kali saya gi situ ngan Adah...Cella belum pernah gi.
Kali pertama datang dulu gerainya makan bawah payung & parkir pun tak banyak.Kena bertabah menunggu...Tapi sekarang lepas upgrade dah banyak parkir & tempat makan pun banyak dan berbumbung.
Kali pertama makan dengan Adah ada saya post dalam posting MAKAN IKAN BAKAR PAKDIN @ TANGLIN tahun 2021..
Kali kedua makan tahun lepas bulan Jun masa ke JAWI & Masjid Wilayah menguruskan pernikahan Adah..Jadi ingat tu sebab kami dua dua orang tak bawa cash..Tapi rupanya makan kat sini masa tu peniaga tu takmau online banking..Just nak cash...masa tu la Jun 2023 ..
Nasib baik ada terselit duit note RM5 & singgit singgit dalam kereta..Kutip kutip kutip dapat dalam RM40...Takut tak lepas nak bayar,kami tak berani nak order air..hanya ambil air suam percuma yang disediakanπ€.Masa tu kelakar + insaf ...
Sekarang tak tau la pulak sebab semalam saya memang bayar cash ...sanggup singgah ATM dulu sblm ke siniπ€
MAKAN NASI LALAP,NASI ASPAR & IKAN BOULU GORENG @ WARUNG NINA
Dulu saya tak pernah tau ikan tongkol sedap dibakar.Kalau tempat saya ikan tongkol biasanya digoreng,dikari..paling sangat pun dimasak jeruk atau masak cuka Tapi bila beberapa kali makan ikan tongkol bakar @ Pasar Philippines Kota Kinabalu beberapa ketika dulu.. baru tau ikan tongkol sedap dibakar..Lagi la pulak kena tongkol hitam...lagi la berlemak berbanding tongkol putih..Sejak tu,kalau balik kampung memang akan cari ikan tongkol saiz kecik untuk dibakar & ia juga jadi kegemaran mak.
Dok baca blog cikgu Amei.Beberapa kali juga ada posting makan ikan boulu tanpa tulang..Dalam hati memang ada terdetik,kalau ada rezeki pi Sabah lagi..nak cuba cari ikan boulu goreng tanpa tulang ni...
Berbalik kepada ikan boulu tu...dapat la merasa masa gi Tawau bulan lepas.Adah & suaminya bawa kami lunch @ Warung Nina
Saya ada rakam video warung makan tu tapi dek dah lama dah lebih sebulan ..cari tak jumpa..dah delete agaknya..Yang saya ingat warungnya tepi Jalan dan sedikit bertebing.Parkir kereta tepi warung ja tapi sebab bertebing kena naik tangga batu sikit dalam beberapa maata anak tangga.
Yang ada hanya video makanan yang kami makan
Saturday, 23 November 2024
KE PASAR TANJUNG TAWAU MENCARI BILIS
Sambungan cerita KE TAWAU.... bulan lepas...
Jika ke Tawau tidaklah lengkap bagi ibu ibu andai tidak ke Pasar Tanjung Tawau ni kan....hihihi
Antara tempat yang saya ingin pergi setelah Adah selalu VC tiap kali ke sini untuk beli stok ikan bilis.
Makanya sepanjang 3H2M kat Tawau ni...sempat juga lah 2 kali ke Pasar Tanjung Tawau ni.Saya tak pasti nama pasar ni Pasar Tanjung terletak di Tawau ataupun memang pasar ini namanya Tanjung Tawau..hihihi
Sebab memang ditulis Pasar Tanjung Tawau tanpa ada koma(,) macam terus bersambung namanya Tanjung Tawau.Kalau ada orang Tawau baca harap ada pencerahan...hihihi
Ikan masinnya saya hanya pilih ikan ikan yang niois macam keropok tu...Nak beli ikan masin macam takut berbau....tapi tak boleh brain saya boleh pulak sedozen beli belacan bentuk straw tu..adoi...apa la yang saya fikir..hihihihi
Bilis bilis ni kebanyakan jenis tidak masin dan cantik cantik belaka..Saya beli la juga sekilo dua & minta pekerja tu pack setiap satu 250gm habuan buat buah tangan campur campur dengan kudapan dan cenderahati lain...
Untuk melihat suasana lebih hidup di Pasar Tanjung Tawau ni ada saya videokan dan upload di
Friday, 22 November 2024
PULUT KUKUS TANPA RENDAM vs IKAN REBUS GORENG
Kisahnya bermula bila balik kerja semalam dalam hujan gerimis.Tiap kali hujan turun,entah kenapa akan ada satu rasa yang halussssss menusuk di sudut hati.Tak tahu apa perasaan itu...sedih,pilu,sayu,tenang semua bercampur rasa...
Namun dalam melayan perasaan sambil memandu tu..sempat pulak terselit rasa lapar dan terus terbayng betapa sedapnya kalau dapat makan pulut kukus bersama ikan rebus yang digoreng garing panas panas.Cuaca hujan dan sejuk begini kalau kat kampung, senonim dengan ubi kayu rebus cicah kelapa parut + gula & garam bersama kopi O panas.Selain ubi kayu rebus tu...pulut lah akan jadi pilihan kami.Lepas makan pulut mata mengantuk...haaaaa,sesuai la dengan sejuk hujan tu melayan mimpi.
Dalam dok layan perasaan,sedar tak sedar....dah sampai rumah
Hujan di luar semakin mencurah.Keinginan terhadap pulut kukus semakin menjadi jadi..Nak pulut kukus jugak,takmau pulut tanak...Pulut belum rendam,macamana nak kukus?
Cara buat pulut kukus tanpa rendam tu saya kongsikan dalam be tuk video agar mudah faham..
Boleh tengok perkongsian saya ..
πππππ
https://youtube.com/shorts/BIEszZP56q4?si=5v9SiNOR3qxB4ZGo
Thursday, 21 November 2024
ULAM BUAH MENGKUDU REBUS CICAH AIR ASAM PICIT vs IKAN LENGAT GORENG
Bila dah asalnya orang kampung,biar berpuluh tahun di kotaraya...pastinya kampung halaman tetap menggamit.
Tak dapat balik kampung dapat makan lauk kampung pun dah terubat.
Ikan Lengat Goreng
Ulam Buah & Pucuk Mengkudu Rebus
Air Asam Picit
Lauk yang memecahkan selera anak tekak saya hingga tercium cium aroma dijariπ€£
Makan air asam picit ni tu lah....melekat baunya hingga tercium cium macam kera pegang belacanπ€π€£
Wednesday, 20 November 2024
HOMEMADE KERISIK
Homemade kerisik ni sebenarnya bukan hari ni punya.Dah agak lama buat tapi belum publish...
Punca terajin tu sebab kemas feeezer.Ada sebungkus kelapa parut frozen keras mambatu.Makan ruang freezer yang sekangkang kera tu.
Makanya kita keluarkan untuk memberi laluan kepada kepada ikan dan ayam menghuni ruang feeezer tu..
Nak dibuang masih elok.Nak diguna untuk buat inti atau salutan buah melaka macam tak berapa sedap sebab dah macam ada bau peti ais..So,kita sangai la untuk buat kerisik.Aroma sangai tu menenggelamkan bau peti ais dan hasilnya takdak sapa tau kata kelapa tu dah sebulan peti ais...hihihi..
Kalau kenduri kat kampung,gulai/kari daging atau ayam memang wajib masukkan kerisik.Biasanya berpuluh biji kelapa digunakan untuk buat kerisik.Nak sangai hingga garing jenuh jugak la..Tapi orang kampung ada tips untuk pendekkan masa menyangai.Kelapa yang dah siap mesin/parut depa serakkan atas tikar/plastik lebar dan jemur beberapa jam hingga kelapa tu kering..Maka sangai sekejap sahaja kelapa dah garing...depa bijak kan?
Saya tidak lah menjemur dulu kelapa ni,sebaliknya terus sangai dan tidak lah saya tumbuk dalam lesung sebaliknya sedikit derhaka kerana saya blend dengan minyak masak...hihihi
Video buat kerisik ni ada saya upload kat youtube channel Seroja Putih :
ππππππππ
https://youtube.com/shorts/EgftZU_5358?si=118QjnrB8vn4xohm
Tuesday, 19 November 2024
BUAT CUCUR JAWA LAGI...
Semalam petang dalam pukul 5++ dengan tudung belum buka,saya gigih membancuh adunan Cucur Jawa.Lepas bancuh terus pi mandi,solat & sebelum maghrib saya menggoreng cucurnya..tringin punya pasal...
πΌsesekali ku rasa teringin πΆ
Hehee...ada yang ikut sama nyanyi ke tu..?
Patutnya nak elok,adunan kena perap beberapa jam @ seeloknya semalaman...Tapi tekak ni buka ada disiplin...Baru 1 jam ++ saya dah goreng cucurnya...hihihi
Ni versi yang dah perap semalaman..Panas panas ni makan sambil taip entri ni..Hasilnya lembih lembut dan empuk serta lagi banyak serat.Kata Cella dah macam kek sarang semut...hihihi
Bila dah perap lama,bijian tepung mengembang dan lembut..tentu hasilnya lebih baik.
Saya ikut CUCUR JAWA RESIPI 2.
Tapi kali ni saya kurangkan sikit gula pasir dan lebihkan sikit gula perang
CUCUR JAWA
2 cawan tepung gandum cap rose
1 cawan tepung beras cap bunga teratai
1 cawan gula perang
½ cawan gula pasir
½ sudu kecik garam
2 cawan air suam.
1. Campur semua tepung gula dan garam.
2. Masukkan air suam sikit demi sikit sambil dikacau sebati dan dikepuk -kepuk( seperti pukul telur)
3. Perap beberapa jam sebelum goreng.
3. Guna kuali melengkung dan panaskan 2 senduk minyak.Bila minyak panas,tuang sesenduk adunan dan biar adunan membentuk serat.
4. Terbalikkan kuih dan biar garing baru diangkat dan tos minyaknya..
Cara masak kuih penyaram atau Cucur Jawa ni ada saya rakam dan muatkan di youtube channel saya.Saya rasa lebih seronok bila dapat kongsikan info dengan lebih jelas secara video..Walaupun hasil video dan editan tidak setanding mereka yang pro tetapi padan lah dengan beginner macam mokcik ni kan....hihihi
Kalau nak tengok boleh klick
ππππ
https://youtube.com/shorts/IQTYCL_l90E?si=RG6TL7qdx88dOgF4
PERNAH MINUM TEH ROSELLE?
Secangkir Teh Roselle...Macam sirap kan...tapi bukan..
Ini adalah teh roselle.Saya beli minggu lepas semasa makan dinsum kat sebuah restoran cina muslim.Ada kawan belanja makan din sum..saya tertarik dengan aneka teh dari tumbuhan semulajadi..
Ada teh bunga kekwa..teh jarum 7 bilah...teh jasmin...dsbnya...
Tapi saya tertarik dengan teh roselle ni...
Tak mahal pun...mungkin sebab hanya buah roselle kering semata..
Lebih kurang 10 pcs setiap pack RM 2.50.
Nak tahu rupa teh roselle ni boleh tonton video kat youtube channel saya :
https://youtube.com/shorts/whiJ3TMjTiw?si=-dIFVhqThXn1TFkT
Monday, 18 November 2024
ASAM PEDAS IKAN PARANG GORENG
Asam Pedas Ikan Parang Goreng...
Nak sambung pasal ke Tawau tapi dok belek video dalam gallery banyak sangat lambat nak pilih nal cut bagai....Maka Asam Pedas Ikan Parang Goreng potong Q...hihihi
Tapi macam betul laaaaa!!!! Sebab tulangnya memang tak berselirat.Bahagian ekor Cella habiskan dengan jayanya dan bahagaian kepala rezeki saya..Anak bujang tu memang tak makan la...hihihi
Memandangkan ikan ni dah agak lama dalam peti ais,saya deside goreng dulu ikannya.Saya buat asam pedas versi simple sahaja..Dengan dah lama tak ke pasar...Daun kesum pun yang dah kering kejung.Nak goreng ikan,serbuk kunyit pin habis..Goreng jelah ikan sapu garam jer semata.Begitu juga serai.Cili & bawang kisar pun nasib baik ada stok.Kalau jam tu juga baru nak blend..rasanya tak jadi asam pedas dah ...hahaha
ASAM PEDAS IKAN PARANG GORENG
2 kepimg ikan parang
2 senduk cili kisar
1 senduk bawang kisar
1 sudu teh pes asam jawa
Daun kesum,buah tomato & bendi
minyak,garam,gula/ perasa
1. Garam kunyitkan ikan& goreng agak garing
2. Dalam minyak yang sama tumis bawang dan cili kisar hingga naik minyak.Masuk juga serai dan daun kesum.
3. Masukkan ikan goreng & asam jawa diba cuh dengan 2 cawan air.Perisakan dengan garam,gula/perasa.
4. Bila mendidih tambah tomato & bendi.Sesuaikan rasa.
5. Perlahankan api dan biar mendidih perlahan beberapa minit.Siap..
Saya juga share video Asam Pedas Ikan Parang Goreng ni @ youtube channel saya
ππππ
https://youtube.com/shorts/ZbnzPNC9kU4?si=4UNQhlD-_i788Inp
Tengah cari mood nak edit video Tawauπ€
Sunday, 17 November 2024
KE TAWAU....
Alhamdulillah...
Akhirnya jejak juga kaki ke bumi Tawau...
Ceritanya dah sebulan berlalu tapi baru sempat membuat catatan dan edit sikit sikit videonya..
Ceritanya bulan lepas..bulan Oktober,Adah akan kembali ke Tawau.Sebelum ni balik berdua.Kali ni dah bertambah..depa balik ke Tawau betiga beranak.Tiga bulan cucunda menharumkan rumah ni,maka akhirnya menuntut mereka untuk kembali ke Tawau atas tuntutan kerja.
Plan asal saya akan fly hantar Adah & Sarah Miqayla pada 11 Oktober.Tetapi memandangkan pendaftaran sem baru Cella kat UPM dianjakkan daripada tarikh asal 7 Oktober ke tarikh baru iaitu 14 Oktober,Cella kata dia nak ikut.
Tapi perancangan Allah itu lebih baik daripada apa yang kita rancang.
Suami Adah kena berkursus di Kuantan & dapat la balik amik Adah & Miqayla.Dipendekkan cerita depa guna tiket waran kerajaan.Agak leceh nak booking tiket saya sama flight dengan depa.Walaupun saya juga pekerja gomen tapi tidak lah dapat waran kan...lain lah kalau kerja obesi kan...π€£π€£π€£π€£.
Asalnya saya nak ke sana tu sebab suami Adah belum confirm lagi dapat cuti ke tidak untuk balik amik Adah & Miqayla.Tujuan nak temankan Adah dalam flight kot cucu meragam ke apa ke..Tapi dah tak sama fligh camana tu? iTket dah beli..hihihi.
Alang-alang dah macam tu saya minta Adah tambah tiket lagi satu untuk anak bujang tu..Kesian pulak dia sorang tak ikut..Suruh Adah beli tiket senyap senyap jangan bagitau
Nak jadi cerita pula,plan ngan Cella nak surprise kan anak bujang tu dengan tiket Tawau.Sebab dia memang tau hanya booking 2 tiket saja untuk saya & Cella akan ke Tawau tu.
Rupanya anak bujang tu takmau ikut kami ke Tawau.Ada urusan perlu dibereskan dan mana boleh nak apply cuti adhock.Aduh,siapa yang surprise ni??? hihihi.
Takpalah redho jer lah tikiet dia burn..Saya & Cella jer lah yang pergi.
Maka sudahnya depa 3 beranak fly balik Tawau awal sehari iaitu pada Khamis 10 Oktober 2024
Dipendekkan cerita lagi saya serta Cella menyusul pada keesokan harinya 11 Oktober.Nasib baik juga Apply cuti sehari diluluskan.Dan Alhamdulillah juga cuti anak bujang tu pun diluluskan last minutes..Tak tau la apa dia "goreng" hahahaha .
Dapat la kami fly 3 ke Tawau...+ menantu..Adah & Miqayla...Kiranya semua family kecik berkumpul di Bawah Bayu pada 11 Oktober tu..
Walaupun ini bukan kali pertama ke Sabah tapi adalah 1st time ke Tawau.Tapi bukan la selalu ...baru dua kali ke tiga kali macam tu je ke KK,Kundasang.Itupun zaman muda pernah lah 2 kali hiking Gunung Kinabalu.Tawau ni sebelum ni tiada dalam perancangan pun..Kalau Sandakan tu macam ada la juga dalam fikiran untuk menjejak.... Tapi tu la takdir Allah rezeki Adah sekerluarga bermukim di Tawau....Rezeki kami la juga dapat ke sana.
Perjalanan kami ada saya upoad kat youtube channel saya
πππππ
https://youtu.be/f0uTYLRKTV8?si=saE-wGVpokrUfslH
Selalu edit short video pun tunggang langgang...tapi kali ni edit juga video panjang sikit simpan buat kenangan..hihihi
Tapi sayanganya dek masih merangkak nak hasilkan video..saya ambil video secara potrait untuk short video....So,jadi tak cantik la untuk video.Better kena guna landscape baru cantik..Kena belajar lagi ni...hihihi
BERSAMBUNG.....
Saturday, 16 November 2024
PISANG GORENG CRISPY: ..RESIPII BIASA SAHAJA TETAPI TIPS TU PENTING
Pisang Goreng Crispy...
Friday, 15 November 2024
NASI LEMAK ULAM BAYAM PERAKSI
Rezeki pagi tadi..Pagi Jumaat barokah...
Faz & Arney berkongsi rezeki belanja Nasi Lemak Ayam Berempah..Alhamdulillah...baru jer berangan nak masak nasi lemak weekend ni..Sekali,Allah dah kirimkan melalui perkongsian rezeki rakan rakan dipagi Jumaat...
Pagi tadi juga masa parkir kereta kat belakang tangki air dah nampak pucuk putat tapi belum berapa kembang daunnya...Masih kuncul.Dalam hati dah berkira-kira..esok lusa boleh petik ni..Mmm,dah ada nasi lemak,petik jugak la 3 jambak pucuk putat.
Tapi paling teruja,bila ternampak pokok Bayam Peraksi tumbuh subur dalam pasu bunga terbiar.
Pernah dengar Bayam Peraksi?
Mungkin tempat lain panggil lain nama @ mungkin juga ada yang tak tau pin pokok kecil tu sedap dijadikan ulam..Dulu- dulu zaman kanak-kanak pokok bayam peraksi ni bersepah mat batas(permatang) sawah padi..Takda sapa nak kutip makan pun..Jadi habuan lembu kerbau ja teragut sekali bersama rumput..hihihihi
Sekarang jarang jumpa dah kat kampung pun..Ni pun mungkin tumbuh sesat benihnya datang bersama tanah hitam yang dibeli untuk tanam bunga agaknya..Sebab pernah sekali tu masa DBKL sponser tanah hitam..tiba tiba tumbuh pokok bayam kemain subur..
Untuk yamg nak tengok rupa dan pokok bayam peraksi yang saya temui dalam pasu bunga terbiar tu boleh tonton dalam youtube channel saya
πππππ
https://youtube.com/shorts/TSLZnq9OL_k?si=nzMmG0FUOLz9bNfO
Selamat berehat semua...
Thursday, 14 November 2024
PULUT LEMAK IKAN PEKASAM vs KOPI O PANAS....My all favourite time
Pulut Lemak Ikan Pekasam vs Kopi O Panas...memang kegemaran saya.Cuma sejak menginjak "remaja" ni dah tak boleh nak berkawan sangat dengan kopi...tapi tu la....dah lama berkawan pasti merindu..so hirup jugak la seteguk sebagai pengubat rindu.....hihihi
Kalau perasan..banyak juga posting saya sejak Cella dulu hingga kini berkaitan dengan pulut kerana keluarga saya memang peminat pulut...generasi demi generasi...
Kata mak memang sejak tok nenek pun suka makan pulut..Saya juga dah terbiasa mak rajin masak pulut dari zaman kanak-kanak..Terbawa pula hingga kepada anak anak pun suka pulut.
Jom jamu mata dengan pulut lemak ikan pekasam vs kopi O panas dan halwa telinga dengan lagu nostalgia kat
ππππππ
https://youtube.com/shorts/zHRgv0YtaS0?si=oTasPYwFnL4Og656
Wednesday, 13 November 2024
KUTIP BUAH KUINI GUGUR DI PAGI HARI...BAUNYA SANGAT NOSTALGIA
Tujuh biji buah kuini....
Hasil saya kutip pagi tadi masa grounding sebelum memulakan kerja..Tak sia-sia grounding hari ni ..
Bukan saja dapat aura positif tapi juga dapat buah kuini...
Minggu lepas dapat 2 biji buah dari pokok yang sama..Tapi yang tu depa kata depa kait dengan galah & peram.Pastu depa agihkan kat pejabat sorang dua biji...
Saya juga depa bagi 2 biji yang belum masak.Depa bagi hari Khamis..Saya tinggalkan atas meja kerja lupa nak bawa balik...Hari Jumaat saya kena pi m meeting kat luar.Sabtu Ahad cuti..
Isnin...buka saja bilik...haummmmm,satu bilik bau kuini masak...Jenuh seharian pening kepala dengan bau kuini..Sembur air freshner pun tak hilang bau dia..hahaha .
Ingatkan depa dah kait habis dah buah kuini tu .Pagi tadi masa grounding kat rerumput tepi tiang besar pencawang telco tu....bau kuini menusuk qolbu...Rupanya masih ada rezeki kutip buah kuini luruh...bau dia ..nostalgia sangat. .
Kerana terlalu teruja,saya videokan peristiwa kutip kuini pagi tadi tu dan abadikan di youtube channel saya..kat π
https://youtube.com/shorts/L7n1IS-HHFw?si=UHoUofBBbzCbicKX
Ops...walaupun bawa balik buah kuini dalam kereta..Alhamdulillah takda bau kuini yang melekat dalam kereta ..Nak tau saya buat macamana?
Haaa..saya bungkus buah dengan tisu & saya masukkan buh kuini tu dalam balang kerepek.Pastu tutup la rapat rapat.Kebetulan hari tu ada beli kerepek pisang balang besar buT kudapan sambil buat kerja...Kebetulan juga kerepeknya dah habis...balang tu la saya buat boh buah kuini bawa balik rumah...( gambar takda...so,sila bayangkan saja la yer)π€
MASAK BEKAL AMERICAN BRAKFAST
Punca dapat idea nak buat bekal ni .
Tuesday, 12 November 2024
MAKAN KENDURI @ DEWAN SERI SIANTAN,PUTRAJAYA DAPAT BUNGA SORANG SEKUNTUM
Sunday, 10 November 2024
HADIR WALIMATUL URUS @ MZ GARDEN HALL,BANGI
Semalam ( edited) 9 November 2024 menerima undangan ke dua majlis walimatuurus...
Pukul 11.15am tiba di MZ Garden Hall,Bangi..Makanan sedap-sedap & terharu dengan layanan yang sungguh baik daripada tuan rumah,Puan Rokiah anak beranak..
Wednesday, 6 November 2024
BUNGA MELUR JAWA
Pagi tadi,ketika melintasi gate nampak Shifa bersembang dengan Saleha.Ditangannya ada sejambak bunga putih...
Video Bunga Melur Jawa ni ada saya upload
https://youtube.com/shorts/aXseR0IdQQg?si=ogz3OdQKQ8lucLFR