Wednesday, 29 March 2023

MENU IFTAR KE-6: AYAM BERLADA,SAYUR BROCCOLI & IKAN GORENG CICAH SAMBAL KICAP

 Salam Ramdhan ke-7

Jom tengok menu iftar kat rumah saya pada  Ramadhan ke-6  semalam.


Saya masak Ayam Berlado.
Resipi saya c&p dari old post..

AYAM BERLADO 

10 ketul ayam(gaul garam kunyit dan goreng)
Minyak,garam & gula.
Daun limau purut(jika suka)

Bahan Blend:
2 genggam cili padi merah Bangladesh( boleh ganti cili jenis lain)
1 bawang besar.
1 labu bawang putih.
1 biji tomato masak.

1. Goreng ayam hingga masak.Tak perlu terlalu garing.

2. Goreng semua cili dan bawang-bawangan  hingga masak.Blend kasar-kasar jangan terlalu halus.Jika tomato sudah berair tak perlu tambah air untuk blend.

3. Tumis bahan blend kasar tadi dalam minyak yang sama.Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.

Tak payah masak lama sebab semua bahan dah masak...

4. Kalau guna daun limau purut masukkan sekali..

5. Sesuaikan rasa..



Saya juga masak broccoli bersama cendawan enoki.

BROCCOLI TUMIS BAWANG PUTIH


1 biji broccoli - siaz kecil
1 bungkus cendawan enoki
1 keping dada ayam- hiris panjang + sikit garam
1 cili merah- hiris
1 sudu teh garam
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh tepung ubi/tepung jagung
3 sudu minyak
10 ulas bawang putih

1. Broccoli dicraikan kelopaknya dan rendam air.


2. Jerang air dalam kuali dan celur broccoli selama  anggaran 1 minit. terus angkat   dan masukkan kedalam air sejuk supaya warnanya hijau cantik


3. Bawang putih didadu halus


4. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga golden.Angkat bawang putih bersama minyaknya


5. Sisa-sisa minyak bawang putih tadi ditumis isi ayam yang sudah digaul sikit garam supaya tidak melekat pada kuali.


6. Tambah kicap dan cendawan enoki.Gaul rata


7. Bancuh tepung jagung bersama2 sudu air dan masukkan ke dalam sayur.Kacau dan matikan api.


8. Kaut sayur dan masukkan dalam mangkuk.

9. Curahkan bawang putih goreng bersama minyaknya atas permukaan sayur.Siap


Saya juga goreng garing  2 ekor ikan selayang.
Potong cili,bawang & tuangkan kicap.Perah limau.Ala-ala cicah ikan bakar tapi saya cicah ikan goreng🤭

Dan memang saya hanya makan nasi berlauk ikan goreng cicah kicap ni serta sikit sayur.Tak ambil pun ayam berlado tu sebab takmau kacau rasa ikan cicah kicap ni..hihihi
Yang hitam dua biji tu adalah kurma sejuk beku.Sedap sangat..

Cella balik dari UPM tu abang dia ajak keluar.Balik tengok depa beli murtabak & roti john.Kedua-duanya bukan kegemaran saya.Saya hanya suka roti john cheese putrajaya sahaja.Memilih tak padan dengan diri🤭


Menanti azan..
Eh..air dan nasi mana?

Ok ...ada lagi
Kurma sejuk beku..
Beli dari kawan yang tinggal kat Prima tu 
2021 dulu pernah beli KURMA SEJUK BEKU ni dengan harga RM35 untuk 500gm.
Kali ni dapat harga RM25 untuk 500gm..Alhamdulillah.

Juga ada puding caremel leftover semalamnya.

Cella ni tak serik-serik..dibelinya pula air tembikai.
Abang dia dah gelakkan dia dah...Kata abangnya itu tembikai sirap.Tapi Cella tak percaya kerana katanya kat balang air tu tulis "Tembikai Pure"
Sekali dah buka plastik tuang dalam jug....memang haruman sirap ros menerpa...hahahaha
Tak apalah rezeki sirap tembikai..
Karang kalau nenek tanya dah buat air tembikai ke buka puasa?
Boleh dah jawab...
SUDAHHH....🤣


Tuesday, 28 March 2023

MENU IFTAR KE-5: MAKAN PIZZA & AIR JAGUNG "SELASIH"

 

Menu iftar saya semalam..hari Isnin
bersamaan 5 Ramadhan 1444H
Semalam tak pi kerja & tak  masak..
Saya MC semalam..
Soc suruh soft diet..tapi saya makan pizza🤭

Disebabkan MC dan tak masak..Anak bujang tu belanja 2 pcs Domino's Pizza.Dah cakap tak payah beli apa-apa,saya boleh ja masak.Tapi dia kata dah order online..
Alhamdulillah,Ahad,Isnin dan hari ni Selasa pun in shaa Allah dapat beriftar lengkap 4 beranak.


Aloha Chicken..
Yang ni saya suka sebab ada nanas.

Ni tak tau topping apa...macam ketulan daging.



Boleh dengar azan berkumandang dari masjid & surau

Sebelum azan maghrib,Cella sampai.Dia kata habis kelas pukul 5 tapi terlanjur bawa kereta abangnya,dia kata bawa kawan2 pergi BR  kat Seri Serdang tu kejap & lepas drop dorang kat kolej kediaman,terus balik.Dibawanya balik 2 bungkus air.Satu bungkus air koktel beli kat BR Seri Serdang.Otw balik abang dia call minta tolong veli air jagung kat pekan SB.


Dah tuang dalam jug nampak la "bebiji selasih" timbul kat permukaan air jagung tu.Masa belum tung tu pun dah perasan. air jagung ni ada "bebiji selasih" dalam air jagung tu.Dalam hati saya ..kreatif betul orang sekarang  mempelbagaikan campuran dalam minuman..
Tapi hati tak sedap pula sebab biji selasih tu macam ringan benar kat permukaan tu.Tak la banyak sangat "selasihnya" tapi bukan la sikit sangat..
Boleh tengok kat video di bawah..
 
Suruh Cella ambil sudu...
Cedok satu dan letak kat tapak tangan..
Laaaaa.....bukan selasih..
Tapi SEMUT
🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜
Bukan sekor tapi banyakk.. dah sebati dengan air jagung tu 
Sudahnya....tuang la dalam sink.
Takda rezeki depa nak minum air jagung.

Saya buat sikit salad untuk makan dengan pizza.

Monday, 27 March 2023

MENU IFTAR HARI KE-4: IKAN GORENG & ULAM CICAH BUDU vs BUTTER CHICKEN

 Salam Ramadhan hari ke -5

Rezeki berbuka hari ke 4 Ramadhan 1444H.
Alhamdulillah hari Ahad bersamaan 4 Ramadhan kami berpeluang iftar semua anak beranak.
Anak bujang ada,
Adah ada,
Anak dara bongsu tu pun sabtu malam tu dia balik.Katanya habis program menyantuni gelandangan @ Anjung Kelana depa terus balik dan bas terus hantar ke Masjid UPM untuk terus solat terawikh.Habis terawikh dia terus balik.

Dah beberapa hari plan nak cari ikan selayang.Goreng garing-garing & cicah budu.
Ish..sekali nampak kat dapur Cikgu Amie dia masak ikan basung goreng cicah budu..bikin ngiler kata orang seberang..hihihi


Untuk anak-anak saya masakkan Butter Chicken.Kebetulan baru hari Ahad anak dara bongsu tu dapat berbuka bersama..
Sekian lama tak beli ayan segar..baru semalam la beli 2 ekor untuk stok minggu ni.Beli juga ikan dan sayur sikit

Harum bau tumisan..

Masak tak banyak pun.Guna 2 keping dada dari seekor ayam.Guna bahagian dada,senang makan takada tulang

BUTTER CHICKEN + SUPER RING CHEESE

Bahan ayam:

2 keping dada ayam( dada dari seekor ayam)

4 sudu tepung ubi + sikit garam * serbuk kunyit
(boleh gantikan dengan tepung pedas jer) 

1 cawan minyak untuk goreng

Bahan Sos:

1/4 blok butter

1  tin susu cair

2 sudu  serbuk cheese super ring

10  cili padi

1kiub ayam

Bahan Tumis:

1 bawang besar

3 bawang putih

3 pelepah daun kari

10 cili padi cincang

1. Bersihkan dada ayam dan potong jalur anggaran selebar 1 cm

2. Gaul semua isi ayam bersama secukupnya tepung ubi+ sikit garam + sikit serbuk kunyit

3. Panaskan minyak dan goreng isi ayam bertepung tadi hingga garing.toskan

4. Buang semua minyak goreng dan masukkan butter dalam kuali

5. Terus masukkan bahan tumis.Kena cepat tumis kerana butter mudah hangus

6. Bila bahan tumis layu,masukkan susu cair

( sebab nak kuah lebih,tambah 1/2 cawan air panas )

7. Masukkan pula ayam goreng garing tadi dan gaul rata

8. Tambah kuib ayam dan cheese super ring untuk dapatkan warna yang cantik dan lebih lemak

9. Sesuaikan rasa dan terus matikan api


Saya lebih tertarik dengan ikan goreng cicah budu ni.Biar depa semua habiskan ayam tu..
Sekali Adah pun cakap dia terliur ikan cicah budu ni.Padahal sebelum ni dia tak makan budu🤭🤭

Ulam raja bersama ulam timun mini


Kalau ikan goreng cicah budu ni pasti saya akan teringat Nizam @ Fatah.
Kalau tengok dia picit cabai burung & perah limau dalam budu..Perut kenyang pun jadi lapar.

Saya guna budu cap ketereh botol kecik tu.Itulah jenama budu yang kami anak beranak paling suka.Dah cuba brand lain yang lebih ori warna kelabu hitam tanpa pewarna tu,tapi mungkin tekak dah biasa dengan budu yang satu inimWalaupun  warna oren tu melekat kat tangan🤭tapi sedap kat tekak 
Cuma saya akan pastikan budu ni campur cili padi hiri,bawang merah dadu dan limau nipis juga saya dadu bersama kulitnya.
Buat awal-awal sejam dua sebelum makan biar rasa budu meresap dalam cili,bawang dan limau tu..Memang licin saya makan segala,bawang dan semua limu tu kerana sangat sedap.


Ada sekotak Ayam Korea.
Eh,anak bujang tu boleh pula dia ajak adik-adik dia pi BR..
Bukan Buskin Robin .
Tapi Bazar Ramadhan🤭
Berkali-kali saya pesan,jangan beli banyak,saya tak mau apa..Saya dah masak.
Akhirnya memang butter chicken habis.
Ayam Korea bawa ke sahur.

Adah kirim roti john..Tapi masing-masing cakap cannot go..
Tak tau apa rasa..saya tak jamah pun.Kalau depa yang peminat roti john pun cannot go..apaagi saya..

Hat ni ja laku keras.
Kata Cella ni 1st time dia minum air sedap ni..
Air Kathira.
Padahal banyak kali ja saya pernah beli sebelum ni.Ya,saya beli tapi langsung tak nak cuba.
Kali ni tetiba pula

Berkali-kali la dia dok kacau air kathira ni sementara menunggu waktu berbuka. 


Kalau dah ke BR..haruslah depa beli murtabak walau sekeping..
Saya bukan peminat murtabak..hihihi


Ops...saya juga ada buatkan Sagu Gula Melaka..

Sebab nak mengelak pembaziran....saya buT hanya cukup-cukup sorang segelas ni sahaja...hihihi

Ni kalau tengok waktu tengahari ni...kurus pahala puasa..hihihi..




Sunday, 26 March 2023

MENU IFTAR HARI KE-3: KARI KAMBING + NANGKA MUDA

 Salam 4 Ramadhan 1444H

Menu iftar semalam 3 Ramadhan.
Saya masak Kari Kambing


Beriftar sensorang..
1st day Ramadhan iftar bertiga..
2nd day iftar berdua..
3rd day dah tinggal iftar sensorang...


Saya masak Kari Kambing + Nangka Muda.

Nangka muda frozen.Masih keras membeku bersalji...
Nangka ni pemberian cleaner kat tempat kerja saya.Dia dah rebus sesiap,Saya bawa balik frozenkan.Rasanya dah lebih 2 bulan dia bagi🤭
Ni baru sempat masak.


Dah dinyahbeku...
Baru nampak rupa nangkanya...hihihi


Kambing ni pun guna kambing frozen..
Nipis-nipis benar.Rasanya di lamb slice tapi depa depa potong kiub  pula slice tu..
Sesambil tu saya rebus sesiap masa pagi.Petang tinggal masak tak la lama sangat nak tunggu daging empuk.


KARI KAMBING + NANGKA MUDA
½ kg daging kambing
( stok kambing saya dalam 300gm sahaja)
1 mangkuk nangka muda siap rebus
½ kotak santan Kara
1 paket kecil serbuk kari daging.
½ paket kecil rempah kari ikan
minyak,garam,sikit gula perang

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih-ketuk
1 ketul kecil halia-racik
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang & cengkih

1. Saya rebus dulu daging kambing sebab nak jimat masa memasak nanti.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis.Patutnya letak daun kari dan pandan.Tapi takda stok.

3. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1 cawan air.Biar pecah minyak.

4. Masukkan daging kambing beserta air rebusannya.

5. Masukkan juga nangka muda dan santan.Jika air rebusan daging tidak cukup untuk kuah,adjust dengan menambah air + santan.Perisakan

6. Biar menggelegak beberapa ketika sebelum perlahankan api dan biar merenih supaya naik minyak.

7. Sesuaikan rasa.

Gulai Kambing + Nangka ni memang famous kat kampung saya dan sekitarnya.Dulu bahan rampai dalam kari/gulai terutama gulai kenduri hanya menggunakan bahan yang ada  disekeliling seperti nangka muda,kundur,labu,pisang muda,keledek,ubi kayu,rebung dan sebagainya.
Tapi kalau kambing memang diregukan dengan nagka muda la.
Tapi  kalau kat kampung saya gulai kambing,daging & ayam haruslah dimasukkan kerisik.Gulainya pekat berminyak.Makin dipanaskan makin sedap.

Sesetengah tempat di selatan Kedah dan utara Perak katanya  depa lebih famous dengan gulai kambing dicampur buah ara (buah spesis buah tin liar)

Kat kawasan perumahan saya ni nampak beberapa pokok ara berbuah lebat menempel pada batang pokok ara tu.Nak saja saya pi petik dan campur dalam gulai kambing ni.Tapi segan pula sebab kebanyakan pokok tu tepi jalan🤭
Takut kena segah dengan DBKL pula🤣

Saya buatkan salad telur sebagai ganti sayur.Plan nak masak sayur bok choy  tapi macam tak kena dengan kari kambing ni..
Dah 3 kali dah sayur tu keluar peti ais tapi masuk semula...masih belum tersayur...hihihi

Ada buah betik.
Tahun ni puasa takda tembikai..🤭
Tembikai harga kayangan sekarang ni..
Kita makan betik saja la.. Sesuai la makan betik kalau berlauk daging.Betik mengandungi papain yang bagus untuk penguraian protien..
Katanya antara petua nak melembutkan daging ialah meramas bersama daun betik biar seketika sebelum dicuci bersih.
Ini yang saya baca dalam buku Sains Rumah Tangga Tingkatan 3 ke tingkatan 2 camtu la.Tapi orang kampung dah lama tau...Depa masak gulai ayam tua + betik..memang cepat empuk ,..Terus boleh makan semuanya dengan ayam dan dengan betiknya sekali...hihihi

Bancuh juga secangkir teh hijau panas.Cuba untuk tidak minum ais sepanjang Ramadhan ni.
Harapnya bertahan...🤭

Nasi putih bersama kari kambing + nangka.
Salad telur.
Buah betik.
Asalnya nak buat wrap saja untuk diri sendiri makan.Tapi kot anak bujang tu balik awal nak berbuka kat rumah pula.Lupa nak tanya dia balik berbuka kat rumah atau tidak.
Pastu anak dara bongsu  tu pun call kata  dia nak balik lepas habis program bersama gelandangan nanti.Tu yang masak juga lauk ni.

Adah pula,katanya ada janji bersama kawan nak beriftar kat Dataran Putrajaya..



Sekali dia post tengah berwefie dengan mantan PM ke4 & ke7 ...Tun M
Kata Adah,terserempak Tun kat Bazar Ramadhan dekat Masjid Besi tu.

Saturday, 25 March 2023

MENU IFTAR HARI KE-2: DAH MEMBELI KAT BAZAR RAMADHAN🤭

Sejak hari pertama puasa,Adah dok ajak pi Bazar Ramadhan(BR),tapi saya berkeras takmau pi.Saya nak masak.Suruh dia gi sendiri takmau pulak..Nak juga ajak kita.

Semalam tinggal kami berdua beranak berbuka kat rumah.Anak dara bongsu tu tak dapat balik sebab ada meeting lepas solat terawikh katanya.Anak bujang tu pula berbuka kat tempat kerja.

Adah dok ajak la juga pi BR jugak.Bila namanya mak tu..tak sampai hati la pulak.Tunggu dia habis kerja pukul 5..Katanya dia teringin Nasi Beriyani Ayam.

Tapi kesudahannya...


Saya beli sebungkus kue teow goreng semata-mata.Balik rumah tuang dalam pinggan.Tambah salad,tomato hiris dan picit sos kewpei.Cadang asal nak buat salad terlur untuk gandingkan dengan kue teow tu..Tapi lupa nak rebus telur.Dah nak azan baru ingat.Rebus 2 biji telur takdan nak masak.Tu yang terlonggok saja telur cair kat penjuru pinggan...tapi sedap..hihihi

Adah beli Takoyaki udang.Memang betul-betul isi udang lutsinar yang rangup tu.


Untuk abangnya beli takoyaki juga inti octopus.

Selain tu Adah beli Kebab Melawati ni.
Kata nak makan Beriyani Ayam?🤭🤭🤭
Mmm...Adah kata dah nampak takoyaki tu lupa dah nasi beriyani.Tambah pulak beli kebab.Semua yang mengenyangkan
Tapi kesudahan..kebab  ni pun tak termakan.

Takoyaki octopus tu pun takda sapa makan.Anak bujang tu balik kerja dia beli roti john.Katanya dia  kelaparan.Masa berbuka dia beli Nasi Kandaq kuah campur berlauk ayam.Dah makan sesuap tercium bau tak sedap..Rupanya terkena ayam busuk!
So,berbuka hanya minum air.
huhuhu...sian anak teruna tu!
Tu yang otw balik dia beli roti john sebab lapar.


Oh,kami pi BR Seri Permaisuri.Nak pusing cari parking memang lebih ½ jam..
Akhirnya kami patah balik masuk park kereta dalam kawasan Stadium Bola Sepak KL depan HUKM tu..Rupanya situ lagi dekat nak masuk BR..
Syyy lepas ni sapa yang nak pi,pepandai la cari jalan masuk tersembunyi untuk masuk park kereta dalam tu..Tapi kalau kena saman,sendiri tanggung sebab kat palang tu dah tulis dilarang meletak kereta dalam tu🤭🤣

Sebenarnya plan asal saya nak masak juga nasi & masak sayur bok choy bersama ikan tenggiri jeruk.Tapi dah kue teow ni pun agak banyak.Tidak la saya masak nasi lagi.
Memang kenyang dan sangat sedap kat tekak saya.Tekak saya ni ..jarang la makanan tak sedap..hihihi

Teh Hijau Ahmad Tea sebagai peneman kue teow tu.

Ni anak dara bongsu tu update dia baru balik BR dengan kawan-kawan..


Makan Shawarma katanya.Rindu BR Kuala Trengganu katanya..
Makan shawarma untuk mengimbau kenangan berbuka kat Jambatan Angkat..
Dua tahun di sana mestilah rindu..
Saya pun rindu Nasi Dagang Atas Tol & kepok gote rebus ..Hihihi...

Petang ni belum ada plan nak masak apa..


Janji nak kongsi resipi dari koleksi resipi majalah lama yang masih ada dalam simpanan saya..Tapi tertinggal kat tempat kerja pula.Hanya ada gambar ni yang saya sempat snap beberapa hari lepas.Pic tu dari majalah keluaran 1995.
In Shaa Allah nanti saya kongsikan..Saya teringin sangat nak kongsi sebab kebetulan ada beberapa resipi menarik dalam majalah keluaran tahun 1985(anda umur berapa masa puasa tahun 1985??🤭) 
Kena pula edisi khas tu juadah berbuka puasa..Nanti ye..!


Friday, 24 March 2023

MENU IFTAR HARI PERTAMA: SAYUR SAWI BUNGA vs DAGING BLACK PEPPER

 Salam Jumaat penuh barokah..

Dah plan ke nak masak menu  apa petang ni untuk iftar?


Ni menu saya semalam.

1st day Ramadhan 1444


Saya masak Sayur Sawi Bunga

Untuk lauknya pula..Daging Lada Hitam.
Hari Rabu mak saya call tanya beli daging ke tak?
Haaaa...mak saya kalau sahur pertama wajib akan beli daging.Tak dapat banyak sikit pun jadi la.Seingat saya memang sejak  saya kanak-kanak,mak mesti beli daging untuk sahur pertama.Lepas sahur pertama..tunggu la raya la pulak baru dapat makan daging.
Dulu kat kampung,tiap kali nak puasa,hari tengok anak bulan tu memang akan ada orang sembelih lembu.Kampung saya tak ramai orang.Dulu zaman kanak-kanak,penduduk kampung saya dalam 40 buah rumah saja.Jadi tiap kali nak puasa atau nak raya akan ada orang sembelih lembu
 " Buat Tumpok"
Maksudnya akan ada sorang incharge yang cari lembu.Kemudian dia akan ambil order dari orang kampung.Lembu tersebut akan disembelih dan dibahagiakan mengikut berapa ramai yang order dan dibahagikan dengan harga lembu.Contohnya yang order 20 orang,harga sekor lembu tu pula RM800( ni harga tahu 80-an) Jadi setiap orang kena bayar RM40.Lembu yang dah disembelih dibahagiakan kepada 20 tumpok
( longgok).Setiap tumpok akan mengandungi daging,tulang dan organ dalaman yang lebih kurang sama banyak.Kaki yang 4 tu juga akan dikerat-kerat dan dibahagi.Kalau yang kurang mampu nak beli banyak atau ahli keluarga tak ramai...setumpuk tu dikongsi pula berdua atau berempat.Kurang la sikit membayar,tapi daging pun kurang la..
Yang naya tu kalau diumumkan tak nampak anak bulan dan puasa akan mula lusa.Daging dah masak sebab masa tu mana ada peti ais.Maka kami yang anak-anak ni seronok la esok makan tengahari lauk daging.Maka nak tak nak,mak pun suruh la pula tangkap ayam kampung sebagai lauk sahur pertama...hihihi

Tapi itu dulu la zaman saya kanak-kanak.Sekarang tak ada dah tumpok menumpok ni..Semua dah pakat ada kereta dan jalanraya pun dah ada..Pakat beli sendiri- sendiri la kat pekan.Cuma kalau nak puasa dan nak raya,sepanjang jalan dari kampung nak ke Pekan Pendang tu ada dekat 10 gerai jual daging segar yang digantung bersama kepala lembu diletak di sisi sebagai tanda baru sembelih.

Hari Rabu mak call tanya saya beli daging tak? 
Saya jawab tak,sebab nak sahur lauk telur ja..
Punya la mak bising.Kata mak telur tu hari lain boleh makan.Sahur pertama kena la makan daging..!
Mak saya siap bagitau dia yang dah tak boleh makan daging pun tetap beli sebagai semangat puasa.Pastu daging tu mak bagi kat Achik...sebab mak memang dah berbelas tahun tak makan daging sejak dah buang hempedu.

Padahal saya memang sahur daging juga 1st puasa tu....hihihi
Tapi daging ready to eat la.. 


Ni lauk 1st Ramadhan.Jangan nanti mak tanya,masih juga tak beli daging.Ni kalau mak tanya..ok,dah makan daging untuk hari pertama puasa.

DAGING BLACK PEPPER DENGAN BROCCOLI
250 gm daging - perap 1/2 jam  dengan bahan tumbuk
1 broccoli - saiz kecil
1 cili merah
1/2 bawang besar
2 sudu minyak
1/2 sudu teh tepung ubi+ 1/4 air
Bahan tumbuk
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam biji
2 bawang putih
2 hiris halia
1 sudu sos tiram

1. Ceraikan kelopak broccoli serta carrot  dan celur air mendidih 2 minit dan rendam air sejuk
2. Panas minyak dan tumis daging perap dengan bahan tumbuk
3. Jika daging belum lembut + sikit air dan masak hingga daging empuk
4. Tambah bawang,cili,broccoli rebus dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa
6. Tambah air tepung ubi dan kacau cepat2 .Matikan api




Ni pula Sayur Sawi Bunga tumis sos tiram.
Saya masak tanpa potong supaya lebih sedap dan cantik dipandang🤭

SAWI BUNGA SOS TIRAM
2 ikat sawi bunga( +-600gm)
1 cili merah
2 sudu sos tiram
1 labu bawang putih
( cincang halus)
1 sudu kecil tepung ubi
minyak,garam,kiub ayam,minyak bijan

1. Jerang ½ kuali air + sikit garam.Celur sawi bunga tanpa potong.Angkat dan rendam dalam air sejuk supaya kekal hijau.

2. Panasakan minyak dan goreng bawang putih cincang hingga keemasan.Angkat dan ketepikan.Tinggalkan sikit minyak dalam kuali.

3.Tumis cili merah dan masukkan sos tiram dan ½ kiub ayam.Tambah air anggaran½ cawan dan biar mendidih.

4. Bancuh tepung ubi dengan sikit air dan curahkan dalam tumisan.Kacau hingga pekat.

5. Susun sawi dalam bekas.Siramkan kuah atas sayur.Kemudian tabur bawang putih goreng dan renjiskan minyak bijan.




Dah siap susun sayur dan curahkan kuah.Tabur bawang putih goreng.

Menarik kan..?
Hihihi...
Selain sawi bunga ni..
Saya pernah juga KANGKUNG TUMIS BELACAN tanpa potong kangkungnya.
Kalau sayur bok choy pun sesuai masak macam ni.
Petang ni ingat nak masak sayur  bok choy sebab tu ja sayur yang ada dalam peti ais.
Esok kalau rajin nak pi pasar tani cari stok lauk dan sayur.

Buah pula takda..Hanya ada buah kurma ja...hihihi

Ni anak bujang kata dia pi bazar ramadhan nak beli murtabak.Tak meriah pun bazar yang ni.1st day puasa dia balik awal nak berbuka kat rumah.



Dia beli juga air jagung.Itupun lebih 5x saya ingatkan dia,hanya beli murtabak SAHAJA.
Kalau tak pesan,memang satu bazar tu nak dibelinya..

Dia beli 2 keping murtabak ayam dan daging.Depa dua beradik ja makan.Saya tak minat muttabak.

          pic by FB Pendang

Ni Achik kata kat Bazar Ramadhan Pendang.Meriah betul..!
Saya baca dalam group Pendang tu pun pakat komen kata meriah.Peniaga pun seronok jualan laris.



Ni pulak anak dara bongsu tu post juadah dia iftar.
Katanya dia teringin popia basah.Sekali beli 4 ketul RM7...
Katanya dia lupa dia beli ni kat Lembah Klang.Kalau tahun lepas belinya kat Trengganu..memanglah murah.Pastu baru ni balik Kedah beli popia basah ni kat Pasar Malam Tanah Merah...5 ketul RM4..
Dah nak makan...beli la nak...
Walaupun sepelaung saja,tapi tidaklah saya menghantar juadah kat dia..Kalau saya pi hantar alamat saya la pula berbuka dalam kereta dengan jem bagai.Lagipun saya pun dah  tak masak beria macam zaman depa sekolah dulu.