Friday 31 March 2017

NASI KUNING LAUK SAMBAL IKAN

Nasi Kuning....
Mak aku cakap kalau kat Kedah..
Nasi Kuning ni la Nasi Lemak..
Mak aku cakap dolu- dolu Nasi Kuning ni dibungkus daun pisang bersama lauk Sambal Bilis..
Nasi Lemak Putib xde ker..?
Maj aku kata Nasi Lemak Putih Bersantan tu jarang ada..
Kalau ada pun ianya dipanggil Nasi Santan..
Sebab Nasi Kuning tu dan dipanggil Nasi Lemak..
Ish baru aku tau...
Tapi mak aku cakap sekarang dah bersepah dah Nasi Lemak Putih Bersantam tu..
Nasi Lemak Kuning ni lak mak aku kata masih ada lagi dijual...


Tapi mak aku cakap aku dh selalu makan pun Nasi Kuning ni..
Mmmm...aku pun dah lupa..
Kata mak aku Nasi Lemak Bungkus yang selalu beli kat Food Court depan Petronas Pendang tu Nasi Kuning la...
Mmm...
Oooooo...baru aku ingat..
Betul la ..time balik umah Achik...selalu waktu malam beli Nasi Lemak Bungkus Surat Khabar ..
Hahaha...
Betul la..
Nasi Lemak tu dibungkus ngan surat khabar khabar..
Warna nasi tu Warna Kuning..
Lauk plak ada Sambal  Bilis..Sambal Ayam..Sambal Sotong..
&...&...&...&...
Harga dia only sixty cent..
Ye..betull..!!
Omputih cakap HANYA 6 KUPANG..
Hahahaa..tu omputih yang lahir kt Kedah...
Tapi ayam dia besar ibu jari kaki jer lah..
Apapun kat KL memang mimpi la nak dapat camtu...
Hahaha..


Mak aku cakap Nasi Kuning versi Nasi Lemak Kuning Kedah...
xde guna santan..


Makan pun ngan Sambal Ikan..
Bias orang makan ngan Sambal Bilis or Sambal Ayam...


NASI KUNING  SAMBAL IKAN..
2 Cawan beras..
2½ cawan air
secubit garam dan gula
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 daun pandan
2 sudu margerine( boleh ganti dengan miyak masak)

Bahan Tumis:
3 bawang merah
1 basang putih
1 sudu teh halba
2 hiris halia
1 kayu manis
2 buah pelaga
5 cengkih
1 bunga lawang
1 pandan


1. Panaskan margerine dal rice cooker


2. Bahan tumis yang sudah dibasuh dan ditapis


3. Tumis bahan tumis dan tutup sekejap supaya bahan tumis garing..


4. Ke.udian masukkan air,garam, serbuk kunyit dan gula..Biar hingga mendidih


5. Bila memdidih...baru dimasukkan beras .


6. Tutup rice cooker dan masak seperti biasa hingga nampak airnya kering


7. Bila dah masak..gemburkan a.k.a kacau perlahan dengan garfi supaya nasi tidak patah dan kekel cantik.
Hidangkan bersama lauk kegemaran..

SAMBAL IKAN
2ekor ikan kembung- potong 2
garam dan serbuk kunyit
4 sudu minyak
sikit garam dan gula
1 asam keping

Bahan Blend:
15 biji cili kering- gunting dan rendam
1 bawang besar
1 serai
sikit lengluas


1. Garam kunyitkan ikan dan goreng garing..


3. Dalam minyak goreng ikan tu..tumis bahan blend hingga garing.Massukkan asam,garam dan gila.


4. Bila garing masukkan ikan

5. Gaul rata dan sesuaikan rasanya


6. Tabur bawang hiris dan kacau sekejap supaya layu...

Siap...Sesuaikan rasanya..Hidang bersama Nasi Kuning

ROTI PLANTA SEDAP MMMM....

Roti Planta..Roti Planta..
Sedap..sedap...
Adey mannis..kaka..kaka..
Marey belli Rotti planta..
Hahahaha...ada telent x aku jual roti..
Hihihihi...


Roti Planta...
Roti Planta Jagung..
Roti Planta Coklat..
Huh...3 bundle bawa balik KL hari tu...
Beli kat Kedah..
Bawa balik KL
Sebab sedapppp sangat
Dah la murah..
Kalau kat KL 1 roti krim dekat singgit harganya..
Yang ni kalau beli satu-satu 6 posen
Kalu beli 1 bundle tu ada 12...just 5 henggit jew..
Bapoak murahhhh ar..!!!!
Kat KL xde..
Yang ada kat KL Roti Krim Gardenia bagai ada la..
Roti brand ni xde..
Harga ni lagi ar xder...



Paling best yang ni..
Ori rasa Planta....
Roti dia pun warna kuning Planta...
Mak aku cakap ni Roti Nostalgia..
Mmmmm...Nostalgia lagiii...
Mak aku semua Nostalgia jer
Hahahaha...
Kata mak aku sepatutnya roti ni nama Roti Marjerin jer...Sebab Planta tu brand..
Tapi mak aku kata dolu- dolu semua marjerin dipanggil Planta sebab dolu x banyak brand dan Palanta is the famous ..
Mak aku sampai sekarang pun kalau orang2 tua macam nenek kalau marjerin tu semua sebut Planta..
Kalau sabun serbuk semua sebut Breeze..
Kalau susu pekat semua panggil susu cap junjung..
Yer ker camtu..??
Maka aku cakap memang macam tu..
Haaaaaa...lagi yang aku tau
nenek panggil cili tu " cabai"
Kicap tu "toyu"
Hahaha...lawak ar...!!!



Mak aku suka yang ni Krim Jagung


Aku ngan abang suka yang ni coklat..
Tapi yang coklat ada 2 bungkus jew..
Sebab dah makan kat umah baru hari tu..



Roti Planta nibjuga ada citernya...
Hari tu masa balik umah Achik...
Kat umah Achik ada Roti Planta ni 2 paket besar..
Dorang x makan kot..
Nenek memang x suka roti krim..
Achik..Pakcik x tau la..
Aqil pun x makan pun..
Haikal cakap dah jemu sebab kat asrama dia pun..dia cakap selalu serve Roti Planta untuk minum petang..
Aku..??
MasyaAllah sedapnya..!!!
Mak aku pun suka..
Aku makan banyak giler..
Satu malam tu aku lapar walaupun dah makan..
Dah dekat tengah malam perut aku berbunyi..
Aku pun gi dapur amik 1 Roti Planta bawa masuk bilik..
Mak aku pun cakap lapar juga..
Aku bagi mak aku separuh..
Kitorang makan senyap- senyap sebab segan kalau Achik nampak..
Achik tu jenis x kuat makan..
Jenis deit badan fiiiweeeettt nyer..
Tengah aku ngan mak aku makan dalam gelap tu..
Tiba2 dengar suara Achik kat luar bilik..
Terus kitorang buat- buat tido..
Dengan roti planta penuh molot camaner nak buat2  tido..
Pastu lak xleh control..
Rasa nak ketawa..
Hadoi...mana nak buat tidur..
Mana nak taham ketawa
Bila nak telan lak rasa tercekik ...
Rasa cam xleh nafas..
Sib baik Achik x jadi masuk bilik kitoeang..
Bila dengaar suara Achik dah jauh...
Cepat2 aku lari gi dapur amik air..
Huh...sib baik x mati tercekik..
Kih..kih...kih..

Sebab tu beli sampai 3 bundle untuk bawa balik Kl
Nak makan puas2...
xyah nak sorok dalam gelap
Hahahaha...


Paling feel makan krim dia..
Mmmmm...dap mmmmm...



Thursday 30 March 2017

WEDANG JAHE

Teh O ke..??
Bukan la...
Habis tu air apa..?
Ni namanya Wedang Jahe..
Kebender tuh.??
Haaa....ni minuman fofuler @ Indon.. 
Mana tau..??
Mmmm..mak aku la bagitau heeee...
Oooooo.....



Wedang Jahe ni mak aku cakap minuman yang sesuai untuk panaskan badan
Juga sesuai untuk yang sakit perut senggugut ABC...
Tapi hanya mak aku yang minum..
Aku..??
Oh, Nooooooo..!!!!
Sebab dah namanya pun Jahe..
Jahe tu apa..?
Mak aku cakap Wedang maksudnya minuman panas..
Jahe tu maksudnya Halia..
So....Minuman Panas Halia la..
Kottt...
Camaner nak buat Wedang Jahe..?
Jom...
Bab nak buat air ni mungkin aku boleh jer..
Sebab tengok mak aku buta sempoi jerk..
TAPI bab nak minum tu...
Ohhhhhh.....No..No...
Walaupun mak aku berulangkali suruh aku rasa..
Hihihihi..

WEDANG JAHE 
1 ketul kecil jahe( Halia)
1/4 keping gula Melaka
1 gelas air panas baru mendidih



1. Halia dikupas kulitnya dan dicucuk pada garfu..Kemudian panggang/bakar atas api dapur agak-agak 2 minit



2. Halia panggang dan gula melaka


3.  Ketuk halia panggang hingga pecah-pecah..




4. Masukkan dlam gelas


5. Tuang air panan baru mendidih dan masukkan gula melaka...


6. Kacau hingga gula larut dan sedia diminum panas


*** Aku memang x minum yer..hihihihi..
Tapi mak aku cakap rasa dia sedap...
Rasa-rasa boleh caya x..
Hahahaha
Mak aku cakap khasiatnya untuk buang angin dalam badan..
Untuk panaskan badan yang seram sejuk..
Untuk kurangkan sakit senggugut..
BIARLAH APAPUN KHASIATNYA...
Aku belum selera nak minum..
Kikikikiki...

Wednesday 29 March 2017

SAMBAL BILIS TIN

Sambal Ikan Bilis Tin..
Kenapa Ikan Bilis Tin..?
Laaa...sebab Ikan Bilis tu dalam tin la...!!!
Yang dalam tin tu bukan ke Ikan Tuna or Sardin jer..?
Ish...ada la...
Macam-macam la makanan dalam tin...


Haa...ni la Sambal Ikan Bilis Tin tu..
Tapi mak aku dah alter la sikit..
Tambah bawang cili
Sedap x..?
Mmmm...pada aku biasa jer..
Cuma ada sikit rasa manis..
Tapai mak aku beria-ia makan..
Mak aku cakap ni mkanan nostalgia zaman kecik..
Mmmm..mak aku tu banyak sangat Makanan Nostalgianya...
Hahahaha


Ni la Bilis Tin tu..
Mak aku cakap nanti kakak balik nak masak untuk kakak..
Kalau kakak suka leh bw balik kolej untuk stok bln puasa nanti...
Wat berbuka ke..
Sahur ker..
Sebab 1 tin ni x mahal pun..
Tapi xleh cakap murah..
Nanati kalau tokey kedai tu baca kitorang  cakap murah..kang dia naik harga lak..hahahaha
Sambal Bilis Tin ni...
Brand REX...
Haaa...aku enterframe brand dia tu sebab kalau balik Kedah mesti lalu tepi Kilang REX ni kat Penang..
Kilang ni kat tepi hi way PLUS jer  sebelum sampai Tol Juru tu...


Snap pic dari dlam kereta jer masa balik Kedah minggu lepas..
Mmmm..mak aku xsporting langsung..
Mak aku xslow kereta..susah nak snap..
Bila soh mak aku slow...
Mak aku lak cakap xleh slow..nanti bahaya sebab kat Hi way..
Dah la masa ni hujan..
Tengok la...ngan wiper tengan on tu..
Hahahaha


Ok...ni dah zoom in..
Clear skit
Patut la mak aku kata makanan nostalgia..
Rupanya brand REX ni sejak 1965..
Eh yer ke..?
x berapa clear lak tahun dia..



Ni aku snap lagi sekali time nak balik KL..
Dari arah bertentangan plak..
Haaa..agak-agak REX nak bagi Samabal Bilis Free x..
Sebab dah free iklan ni...
Kikikikiki...



Mak aku cakap zaman kanak-kanak mak aku x sama macam aku sekarang
Zaman mak aku...
Mak aku cakap makanan segera x mewah macam, sekarang..
Makanan dalam tin macam sambal bilis ni dah kira mewah ..
Uis...xkan Bilis Tin pun dah mewah.??
Mmmm..mak aku cakap camtu lar..
Mak aku kata kalau maknan semulajadi macam ubi-ubi..tumbuhan..ikan dari bendang memang banyak..
Tu sebab maknan dalam tin dah kira mewah..
Kata mak aku lagi nenek memang pernah masak Sambal Bilis Tin ni..
Tapi bukan selalu..
Sebab bukan selalu lah ...mak aku cakap sebab tu nostalgia..
Sebabnya semua teringat-ingat bila sesekali dapat makan..
Hahaha...
Aku lagi rela makan Ikan Haruan..puyu kot dari Ikan Bilis Tin ni..


Ni bahan yang mak aku guna untuk alter Sambal Bilis Tin tu..
Just Bawang Besar dan Cili Padi..


Cili Padi yang panjang-panjang tu mak aku cakap beli..
Yang kontot-kontot tu mak aku mak Wana yang bagi..
Mak Wana tu rajin tanam macam-macam..

SAMBAL BILIS TIN...
1 tin kecil Sambal Bilis Tin
1/2 bawang besat
5 cili padi -dipatahkan
sikit air

1. Panaskan kuali dan tuangkan Bilis Tin bersama sedikit air..
2. Tambah bawang hiris dan cili padi
#. sesuaikan rasa & siap

Tuesday 28 March 2017

KENDURI SEDAP....MASJID HEBAT..!!

Citer minggu lepas..
Kenduri umah kawan Pakcik..
Kenduri kat Sik..
Kitorang kalau kenduri kawN pakcik kat Sik mesti ikut nyer sebab kenduri kat erea sana memang best...sedap- sedap...
Mak aku cakap Sik tu nama salah 1 daerah dalam negeri Kedah..
Nama kampung tu pun unik...
Kampung Petai Kudong...
Haaa...tapi kat kenduri tu xde lak ulam petai..
Petai mahal do..!!!
Balik Kedah kalau x pi makan kenduri memang x sah la..
Macam mak aku dok nyanyi lagu apa ntah bahasa Kedah tu..

Kedah sudahlah maju...
Tak lagi macam dulu...
Rumah serba baghu..
Kenughi  ada selalu...


Gulai Daging Batang Pisang..
Mak aku kata The famous of menu kenduri kat Kedah...
Kalau kenduri kahwin jer mesti ada lauk ni..
Tapi mak aku cakap orang Kedah x sebut Batang Pisang...
Orang panggil Umbut Pisang...
Kalau nenek pangg Ghiyas Pisang..
Ghiyas tu apa..??
mmmm...nenek kata tu bahasa orang- orang tua..
Ghiyas tu umbut la..
Umbut tu apa..??
Laa...umbut tu lapisan dalam batang pisang yang masih muda..
Ish..boleh baca entri
pasal GULAI UMBUT PISANG KAT SINI...



Ni pinggan nenek..
Dah nak habis makan baru tau tu Lauk Gulai Itik Campur Buah Betik...
Nenek cakap sedap giler...!!
Aku ingat ayam..aku x amik pun..
Dak Aqil lak dah amik tapi x makan sebab dia cakap Ayam tu x tedap..!!
Hahaha rupamya itu bukan ayam tapi itik..
Itupun pakcik yang bagitau...



Ni lak pinggan mak aku..
Penuh ulam & sambal..
Mak aku cakap lauk- lauk dia semua sedap..
Gulai Daging Kerbau + Umbut Pisang
Gulai Itik + Betik
Acar Limau
Ikan Masin Goreng
Macam- macam Ulam+ Sambal Belacan..
Bubur Kacang+ Jagung
apa lagi ntah...


Ni la Kampung Petai Kudong tu..
Kampung dia cantik..
Banyak pokok buah- buahan macam dusun..
Orang pun ramah- ramah terutama Rela yang bertugas hari tu..
Orang lain yang x kenal pun semua pakat senyum dan ramah..


Tepi khemah tu pun penuh pokok ulam..
Mak aku la suka sangat Ulam Kaduk ni..
Tapi xkan nak bangun gi petik lak..
Umah orang kot...hahahaha...


Sebelah jalan tu juga ada Pokok Pandan Giant ni..
Eh...BUKAN Pokok Pandan la...
Nenek cakap tu namanya Pokok Mengkuang..
Yang orang buat tikar..bakul...beg bagai tu..
Ooooooo...baru aku tau ni Pokok Mengkuang...


Gudies dia sempoi tapi menarik..
Bekas makanan...dal tu ada jajan...


Pokok Pinang pun berbuah lebat...
Macam- macam pokok ada kat situ..


Masa nak gerak balikbtubhujan lebat....



Dah la banyak lori balak kat jalan dia..


Lalu Tasik Beris..
Dah citer KAT SINI...



Setiap kali ikut gi Sik...
Pakcik mesti singgah sini untuk solat..
Masjid apa ntah
Kat Pekan Sik tu ar...

Masjid tu ada macam- macam..
Bilik air..bilik mandi...pondok wakaf..


Tu....
Homestay pun ada...
Tengok dari luar jer la..


Tempat minum...


Minuman Percuma ...
Setiap kali singgah sini mesti ada..
Mak aku suruh aku minum..
Kata mak aku ...
Tapi segan la pulak...
Hehehe...
Ajak Haikal..
Haikal pun segan gak...


Lanskap dia pun cantik..
Ada kolam ikan...mural & bagai lagi...



Haaa....yang ni cuak skit...
Van Jenazah..!!!
" Solatlah kamu Sebelum Kamu Disolatkan..."