Friday 10 March 2017

PISANG RAJA GORENG

Pisang Raja..
Kenapa namanya Pisang raja?
Mmmm...dah tanya mak aku pun x tahu..
Yang aku tahu pisang memang banyak jenis dan namanya..

Tapi...
Sorry la pisangggg...
Walaupun namamu Raja..
Tapi aku x kenal...
Aku lagi kenal Pisang Cavendish..Pisang Emas dan Pisang Nangka..
Sebabnya 3 spesis tu mak aku selalu beli..
Hihihi..


Ni mak aku goreng masa nenek ada kat sini hari tu..
Goreng untuk minum petang ..
Nenek pun cakap nenek x pernah tanam Pisang Raja ni..
Yang nenek pernah tanam..
Nenek cakap
Pisang Awak( hahaha)..
Pisang Abu( hihihi)
Pisang Emas ( wow)
Pisang Nangka (mmmm)
Pisang Kapas(???)
Hahaha...
Jangan tanyer aku cemaner rupa pisang tu..
Kecuali pisang emas & pisang nangka jer aku tahu..hihihi


Pisang Raja Goreng ni mak aku goreng banyak..
Tapi x perasan lum snap pic..
Dah nak habis makan baru pasan..
Ni yang tinggal ni piring untuk abang..
Yang kitorang majan dalam pinggan dah habis..
Sedap sebab ranguppp...
RESIPI TEPUNG RANGUP kat sini...


PISANG RAJA GORENG

15 biji Pisang raja
Minyak untuk goreng.


 Bahana Batter:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
2 sudu minyak
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar air kapur(untuk extra rangup)



1. Kupas pisang  dan belah memanjang.Jima terlalu panjang boleh kerat 2.
2. Boleh juga dipotong jejari supaya lebih menarik
3. Blend semua bahan batter hingga berkrim
4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali .
5. Celupkan hirisan pisang sekeping demi sekeping dan goreng hingga garing dan rangup.
6. Jika suka hidangkan bersama Sambal Kicap Cili Padi

Resipi SAMBAL KICAP CILI PADI klick kat sini...
 

No comments:

Post a Comment