Wednesday 8 March 2017

KELEDEK JEPUN GORENG vs KELEDEK JEPUN REBUS

Keledek Jepun Goreng
Bersama Teh 0 Panas..
Minum petang hari  Ahad.
Memang petang giler ar..
Sebab dah nak maghrib dah..
Memang petang ar


Keledek  memang favourite aku.....
Keledek Jepun lagi ar aku suka..
Keledek Korea pun aku suka juga.
Keledek Arab ke
Keledek Holland ke..
Semua keledek aku suka..
Kalau keledek tu ada kat Malaysia la..
hihihi...


Mak aku x suka keledek goreng...
Tapi aku tengok mak aku makan ngalahkan aku dan nenek..hihihi..
Kata mak aku sebab keledek ni sedap..
Haaa...kan dah cakap keledek ni sedap..


Nenek plak cakap nenek lagi suka yang rebus..
Nenek cakap keledek yang rebus ni more moist..
Hahaha...tu granny Smith yang cakap...
Kih..kih..kih..
Tapi memang nenek cakap nenek lagi suka keledek rebus ni sebab lembab dan gebu..
Mak aku lak cakap lagi sedap yang goreng..
Aku...???
Mmm semua yang namanya keledek memang aku suka
Dah pernah tulis entri
KELEDEK MADU KAT SINI....




SWEET POTATO CRUNCHY kat sini....


KELEDEK JEPUN GORENG

3 ketul keledek Jepun
Minyak untuk goreng.






 Bahana Batter:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
2 sudu minyak
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar air kapur(untuk extra rangup)



1. Kupas keledek dan potong menjadi kepingan nipis.
2. Boleh juga dipotong jejari supaya lebih menarik
3. Blend semua bahan batter hingga berkrim
4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali .
5. Celupkan keledek sekeping demi sekeping dan goreng hingga garing dan rangup.
 

No comments:

Post a Comment