Monday 30 January 2017

KUIH SERI MUKA RESIPI NENEK

Kuih Seri Muka...
Mak aku masak pagi Sabtu..
Untuk wat minum petang Sabtu
Kuih favourite kakak nih...
Tapi kakak x panggil Kuih Seri Muka...
Kakak panggil ni Kuih Ijau...
Nenek plak panggil Kuih Pulut Sekaya..
Mak aku cakap kalau dalam buku masakan Singapore ada yang tulis nama kuih ni Pulut Salat..
hmmm..x pernah plak aku tahu...
Sebab aku pun terikut kaka panggil ni Kuih Ijau...


Mak aku cakap Kuih Seri Muka la yang paling ramai orang sebut..
Nenek selalu buat time bulan puasa...
Yang aku ingat,setiap kali balik kampung kalau kakak ikut balik kampung juga,Pakcik mesti akan beli kuih ni untuk kakak...
Mmmm...kakak tu kan anak sedara kesayangan Pakcikkkk...!!!!



Mak aku cakap 1st tima masak Kuih Seri Muka masa mak aku form 1...
Kata mak aku sebab masa tu nenek bulan puasa..& nenek pulak sibuk tanam padi .
Setiap hari nenek akan balik waktu dah nak berbuka puasa..
So,mak aku kata setiap hari selepas balik sekolah...kena la mak aku masak sendiri lauk dan kuih untuk berbuka puasa..
Uish...kalau aku...memang x la...hihihi
Mak aku cakap time tu mana ada Bazar Ramadhan kat kampung
Semua orang lain pun akan masak sendiri..
Mak aku cakap dulu- dulu mana ada internet macam sekarang..
So..kebanyakan anak pompuan akan ada buke resipi sendiri..tulis tangan..
Tapi mak aku cakap mak aku nyer buku resipi tebal sebab mak aku kata mak aku suka gunting gambar bewarna  masakan dari majalah @ surat khabar..
Antara kuih yang paling famous masa tu mak aku cakap Kuih Seri Muka ni la...
Sebab nenek kan tan padi sendiri..
So, mak aku cakap stok pulut memang banyak..
sama macam stok beras biasa sebab nenek juga tanam padi pulut..
Telur yang digunakan pun mak aku cakap dari ayam yang nenek bela...
Waaa...cam best jer kan hidup dolu- dolu...semua fresh..


KUIH SERI MUKA RESIPI NENEK
2 cawan pulut- rendam 4 jam @ semalaman
2 cawan santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula

bahagian hijau:
1 cawan pati santan pekat
1 cawan air perahan pandan
3 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
2 cm kulit kayu manis
2 kelopak bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 cengkih



 Bahan untuk bahagian hijau


Masukkan pulut dalam loyang dan kukus hinggga masak..



 Angkat pulut dan gaul santan yang dicampur sikit garam..Gaul rata dan kukus semula..


 Angkat semula pulut dan teka- tekankan pulut dalam loyang hingga padat dan rata..


 Pulut yang sudah di tekan padat...
Letak semula dalam kukus.


 Daun pandan dan rempah- rempah diblend dan jadikan 1 cawan air perahan pandan berempah.

Blend telur,gula air pandan berempah,,pewarna hijau,santan dan tepung gandum serta tepung beras...



Kemudian tapiskan semua bahan  tersebut  dan tuangkan atas pulut yang sudah ditekan padat.
Kukus semula selama 30 minit




Angkat dan biar sejuk dahulu..baru potong...



Ni abang potong masa panas- panas sebab x sebar nak makan...


Kalau dah biar sejuk baru potong jadi cantik..




Yang ni lebih..x habis makan..kuarkan dari loyang bubuh dalam bekas nak simpan dalam peti ais untuk stok kakak ..kan kuih favourite kakak..!!!



Sunday 29 January 2017

PETUA UNTUK HILANGKAN KESAN KUNYIT PADA LESUNG BATU

Kesan kunyit yang tebal pada lesung batu..
Sebab mak aku selalu tumbuk ibu kunyit buat jamu..
Lesung batu ni memang KHAS hanya untuk tumbuk kunyit...sebab sebulan sekali mak aku akan tumbuk kunyit buat jamu kunyit ...
Tapi ada cara untuk hilangkannya...
Jom tengok cara magic mak aku...


Ambil sesudu Axion.
Masukkan dalam lesung batu..
TANPA air...gesekkan Axion dalam lesung batu..


Axion akan jadi merah...


Teruskan menggesek hingga Axion jadi likat bercampur kesan kunyit


Axion akan jadi macam inai...


Basuh hingga bersih...
Kesan kunyit tiada lagi....


TERIMA KASIH AXION....!!!

Saturday 28 January 2017

ROTI CANAI TAMPAL TELUR GOYANG

Roti Canai  Tampal Telur Goyang..
Segelas Teh Tarik tu gambar kat calender..
Haaa klu Teh Tarik mesti lagi ngam...
Tapi yang betulnya tu...segelas Kopi O..
Sarapan pagi ni...
Pagi Sabtu....
Haaaa..dah seminggu hujan..
Hari ni dah cerah...
Sarapan kat mamak ke??
Mana ada....
Sarapan ngan my mak la...
At Home Sweet Home..
Hihihi kat umah la ..
Sarapan berdua jer ngan mak aku..
Abang & kakak off...dorang nak kuar jap lagi..
Nak sarapan kat luar ngan kengkawan...

Dulu-dulu kalau hari Ahad..selalu sarapan Roti Tampal kat gerai roti canai orang Nepal kat tepi pagar kuaters tu..
Sedap sangat kuah dia kat situ..
Tapi sekarang sejak DBKL dah buat operasi,semua dah kena roboh..
Selalunya time tu pun aku ngan mak aku jer..
Sebab selalunya hari Ahad,kakak ngan abang sambung tido...aku jer pukul 6.30 pagi dah sibok nak sarapan Roti Tampal tu...
Hari ni sarapan kat umah pun berdua juga ngan mak aku..
Abang ngan kakak sarapan kat luar plak
Kakak yang nak kuarnyer...
Kakak kata nak jumpa kawan- kawan UiTM dia kat BRJ..
Abang yang hantar...
So,sarapan la berdua ngan mak aku..
Mak aku masakkan Roti Canai Tampal Telur Goyang...
Macam mana Telur Goyang tu...??


Macam ni laaaaa....
Haaa..nampak x ...
Telur tu bergoyang-goyang...
Ni pun aku adjust dengan penuh carefull nyer untuk mak aku snap pic ni...
Takut egg yolk tu terpecah....



Aku angkat memang control la takut egg yolk tu pecah..
Kalau dah pecah...dah x panggil goyang dah..
Akan jadi Roti Tampal Telur Meleleh la plak..
Mmmm...sedap juga nama tu...lagi best klu ada cheese...
Mmmmmm..
Nak soh mak aku beli cheese lak la pasni..
Buat Roti Tampal Telur Cheese Meleleh...
Itew Next Time...!!
Now..Just Roti Canai Tampal Telur Goyang..
Cooked by my mom...
Tampal tu yang by my mom..
Roti Canainya by Kawan Brand's..
Haaaa...Roti Paratha Frozen..
Roti Paratha tu mak aku cakap seerti dengan Roti Canai..
Ada orang panggil Paratha,
Ada orang panggil Roti Canai..
Tu mak aku yang cakap arrrrr....
Macam gak Pengat Labu..
Ada yang panggil Serawa Labu..
Yang aku tau orang Singapore memang panggil Roti Canai ni sebagai Roti Paratha...
Sebab kawan aku orang Singapore yang cakap camtu...
Akubx cakap arrrrr....
Hihihi....

ROTI CANAI TAMPAL TELUR GOYANG..

Guna Roti Canai a.k.a. Roti Parata Frozen...
Mak aku memang suka beli Roti Canai ni ngan Chapati....Kadang buat bekal..
Kadang mak aku roll ngan telur dadar..
Kadang roll ngan salad & patty chicken...picit msyonis...nyum3...


Ni la Roti Paratha tu yang belum dimasak...
Baru kuar dari paket...
Sejuk beku...


Panas kuali...xyah letak minyak..
Terus letak Roti Paratha yang sejuk beku tu...
JANGAN defross...terus masak masa tengah beku tu..Kalau dah lembik susah nak adjust..
(kalau dah lembik,frozen semula sampai keras,baru digunakan)


Bila nampak permukaan roti dah mula hilsng beku..terbalikkan..


Masak kedua- dua belah hingga nampak garing..
Kemudian angkat..
Ulang proses yang sama ikut seberapa yang diperlukan..


Panaskan 1 sudu teh minyak dan  pecahkan telur.HATI-HATI supaya kuningnya x pecah.
API mesti perlahan



Bila nampak putih telur mula membeku,terus telangkupkan sekeping Roti Canai yang dah dimasak tadi..


Jolok sudip dibawahnya dan terbalikkan.
Masa memasak ikut kepada nak kuning telur tu cair atau masak keras..

Kalau nak kuningnya masak keras..biar lama sikit..


Aku suka yang kuning telur tu cair dan bergoyang dalamnya..
So, masa putih telur masih ada lagi yang belum beku..cepat- cepat tampalkan Roti Canai dan cepat- cepat jolok sudip bawahnya dan terus angkat...

Taraaaaaaa....kuningnya tergedik- gediks...
Hihihihi...


Hidang dengan Kari Ayam...
Haaa...bila masak Kari Ayam...???
Biasa la setiap kali masak Kari atau sambal,mak aku akan asingkan semangkuk untuk frozen..
Kari hari ni mak aku frozen masa masak kuah Roti Jala beberapa hari yang lepas..


Bungkus saiz sekali makan jer...
Sebab bila dah defross..kena terus makan @ panaskan..Pastu JANGAN frozen semula dah..
Sebab tu kna bungkus saiz sekali makan jer..
Stok Kari @ Sambal Frozen ni selain untuk makan ngan roti canai...ia juga untuk cicah lempeng @ cucur kembong..
Mmmmm...dap.....mmmm...

SIRA LABU MANIS

Sira Labu Manis...
Memang manis la....
Lebih manis dari nama dia..
Sebab makanan popular orang Klate nih...
Hahahaha...
Favourite mok kawe nih...
Mok kawe ni memey suko makaney Klate..
Aku..??
Makan sepotong jew...
Sebab manis...
Mak aku yang beria- ia makan...


Selalunya Sira Labu ni mak aku rajin masak time bulan puasa..
Tengok mud juga la...Aku pun kadang tu aku sukaaa jer Sira Labu ni..
Kadang tu cam cannot go...sebab manis sangat...
Eh, dah 2 pic dah baru perasan la background tu  calender 2016...
Alamak,ni dah 2017 dah...
Jap..jap nak tukar background...



Ok....tukarrrrr


Haaa...ni baru betul...
2017 dah...
Heee


Sebenarnya mak aku cakap Sira Labu tu,baki labu yang masak Pengat hari tu..
Asalnya kan sebiji...dibelah 2...
SEPARUH DAH MASAK PENGAT LABU KAT SINI..
Kerana Pengat Labu tu jugalah telang menggoda Aunty Ogy yang juga sukakan labu..
Blog Ogy' Suka Suki kat sini.....


SIRA LABU
1/2 biji labu
1cawan gula
1/4 sudu teh garam halus
1 helai pandan
5 kuntum cengkih
sedikit pewarna kuning(jika suka)
1/2 sudu teh kapur sirih( jika suka)

Ni kapur sirih...
Kenapa ada kapur?

Haa kapur sirih tu mak aku cakap untuk rendam labu ni sebelum dimasak..
Bancuh 1/2 sudu teh kapur dengan 1/2 bekas air dan rendam labu yang telah dipotong dalam air kapur tu lebib kurang 15 minit..
Pastu BASUH BERSIH supaya xde lagi rasa kapur..Kita bukan nak rasa kapur tu..
Tujuannya supaya labu akan cantik dan tidak pecah ketika dimasak.Bila sudah masak juga potongan labu tu macam ada satu lapisan selaput nipis yang melindungi labu daripada pecah.
( jika xnak guna pun xpe)



Daun pandan mestilah guna ..Barulah harum..
Mak aku kata bau pandan memang ada dalam kebanyakan masakan manis orang Melayu..
Sebab tu la Pulau Pandan jauh ke tengah...
Hihihi...wat lawak lak...
Pulau Pandan tu wujud ke..??
Haaaa...mak akubkata memang ada la Pulau Pandan tu..
Kata mak aku Pulau Pandan tu memang jauh ke tengah laut kat Indon nun....
Laaaa....aku ingatkan sesaja jadi pembayang pantun jer....
Eh, jangan x tau....
Dulu 2014  aku masuk pertandingan pantun  tau



Ni buktinya...
DAH STORY 2014 DULU KAT SINI...
Heeee...jangan ingat aku x tau pantun..
Sesapa yang nak couple ngan aku..
Kena balas pantun dulu..
Tu sebab aku xde boyfriend...
Sebab dah xde lelaki Melayu Terakhir yang boleh pantun..
Yer lahhhh sangattttttttt....!!!
Kih..kih...kih...


Pewarna kuning telur ni guna sikit je..kalau nak nampak sirap gula tu warna kuning macam labu..
Kalau x guna mak aku kata x ubah rasa pun,cuma sirap tu jernih la....


Nak masak Sira Labu ni mak aku kata sempoi jer sebab campak semua Labu...Cengkih....pandan...gula ...garam dan air agak- agak tenggelam labu tu .
Sebab proses masak tu pendek...tu yang aku sesaja tambah citer bagi panjang...hihihi..


Dah tu tutup periuk..pasangkan api..biar jer dia masak pelan-pelan dalam 1/2 jam supaya Labu empuk dan menyerap gula.
Api sederhana..jangan risau dia x meruap..x melimpah nyer...


Masak hingga labu empuk dan sirapnya jadi agak pekat..


Dah siap...
Boleh makan panas- panas kalau nak rasa pengalaman Lidah Melecur..hahaha..
Haip...Rasullullah pesan JANGAN tiup makanan panas..
Haaa ada sebab..
Kan kiter belajar Sains..
Udara yang kita hembus tu Karbon Dioksida...
Kalau hembus kat makanan...maknanya kita hembus karbon dioksida...macam asap kenderaan la....
Tentu la x elok untuk kesihatan kita..
Mungkin juga ada sebab lain ...sebab tu nabi pesan jangan buat...
Haaaa...tunggu la sejuk kejap..
Xpun letak depan kipas