Saturday, 21 May 2022

MASAK KUAH KACANG + DAGING

 Masih dengan menu raya..tidak jemu-jemu

Hari Khamis...semalam punya semalam ..
Nasi Impit dengan Kuah Kacang + Daging 

Seperiuk kuah kacang + daging..Sememeh periuk kalau  masak kuah kacang(padahal boleh lap kannnn...🤭)

Masya Allah sedapnya ya ampun....(puji masakan sendiri)😁😁
Masak dalam rice cooker sebab boleh tinggal-tinggalkan & tak risau terhangus bagai.Lagi satu ebab utama sebab malas nak bersihkan percikan kalau masak kat dalam kuali.Masak dalam rice cooker...lebih cepat dan mudah pecah minyak sebab tutup sentiasa 
Saya gunakan daging lembu bahagian lembut.Daging segar   yang beli kat Kedah masa balik raya dua minggu lepas.

KUAH KACANG +DAGING


½kg  kacang tanah
½ kg daging -potong kiub
( rebus hingga empuk)
1 asam keping
1keping kecil gula melaka
1½ sudu teh garam
1 batang serai- ketuk

Bahan Blend:
30 cili kering( saya guna 1 cawan cili kisar)
1 bawang besar
3 bawang putih
segenggam ikan bilis bersih

1. Basuh kacang tanah dan masukkan dalam kuali bersama 3 sudu minyak dan sentiasa kacau hingga kacang garing.
2. Angkat kacang dan biarkan suam sekejap & blend dalam blender basah + 3 cawan air hingga agak halus
3. Panaskan anggaran 1 cawan minyak dan tumis bahan blend Masukkan asam,garam dan serai & masak hingga naik minyak
4. Masukkan pes kacang blend tadi dan gula melaka.
5. Masak hingga mendidih.Tambahkan daging rebus bersama air rebusannya.Masak lagi hingga mendidih
6. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik dan pekat
7. Sesuaikan rasa

Jangan lupa rebus nasi impit ...hihihi

Masih ada 1 bekas kuah kacang daging ni  saya frozenkan.Terliur nak makan dengan lemang pulak ni...
Hari tu naka bujang tu janji nak masak lemang lagi dengan kawan-kawannya....terliur dah  ni....hihihi


Friday, 20 May 2022

RAYA PUASA 6- MASAK KETUPAT PULUT HITAM & LAKSA SARDIN

 Salam 20  Syawal yang masih berbaki 10 hari.

Sempena selesai puasa 6 pada 14 Syawal minggu lepas..saya masak ketupat pulut hitam

Oleh kerana hari terakhir puasa 6 saya pada weekend dan esoknya Isnin tu cuti Hari Wesak 
Maka petang hari Ahad tu saya masak ketupat pulut hitam sebagai simbolik nak raya esoknya 

Sambil puasa buat ketupat,memang feeling..

Kali ni saya bungkus semua versi Pantai Timur.


Hanya sebiji saya bungkus versi Utara...Yang atas tu versi utara..Yang bawah versi Pantai Timur..
Sejak dua menjak ni,saya rasa macam lagi mudah nak bungkus versi Pantai Timur sebab lebih "palas friendly"..hihihi
Versi Utara nak daun sekata  dan lebih panjang tapi versi Pantai Timur tak kisah daun palas tu panjang ke pendek ke lebar ke kecik ke semua boleh..

Dah siap bungkus...terus rebus.Rebus ketupat palas hanya air semata tanpa bahan lain waima garam pun kerana kita dah campur garam dan santan dalam pulut.Isi air hingga ketupat tenggelam.

Rebus hingga airnya kering.
(background suara Azan Asar dari surau berdekatan)
Kalau dulu-dulu zaman kanak-kanak hingga remaja saya sempat tengok mak rebus ketupat guna dapur kayu.Jenuh nak rebus hingga kering kerana mak biasanya akan masak bercupak-cupak beras pulut.Hasilnya ketupat dapat seperiuk besar.Nak rebus guna dapur kayu pulak tu.Biasanya mak dan juga orang kampung yang lain tidak rebus kat dapur yang digunakan untuk memasak hari-hari tu.Sebaliknya akan di buat dapur lain kat halaman rumah atau bawah rumah guna 3 ketul batu besar sebab nak letak periuk tang besar.Kayu api pula bukan kayu api biasa.Sebaliknya kayu-kayu kering yang besar-besar dan panjang kerana nak rebus dalam tempoh yang lama.
Api pula kena jaga,tak boleh biar terpadam.Kalau masa merebus api terlalu perlahan atau hampir padam ,nanti air rebusan tidak menggelegak akan menyebabkan kulit ketupat kemerahan dan tak cantik.So,api kena pastikan air rebusan sentiasa menggelegak.

Jaman now dah guna rice cooker..Api stabil,dan tiada lagi dapur kayu dan periuk besar di halaman.Hanya kekal dalam ingatan segala peristiwa lalu itu.

Oleh kerana guna rive cooker kecik,maka kena rebus 2 kali.

Yang dah masak kita angkat.Masukkan pula ketupat yang belum masak dan air baru serta rebus lagi hingga selesai.

Kalau dulu masuk raya ke-2 dah sibuk sental periuk besar yang kehitaman kerana guna dapur kayu.Raya pertama dibiar sahaja periuk tu berendam.Maklumlah raya pakai baju baru takkan nak sental periuk..hihihi

Esok malamnya saya masak pula kuah laksa guna sardin.Pagi Selasa saya rebus laksa dan bawa 6 bungkus ke tempat kerja..

Bawa juga ketupat pulut hitam ni


Laksa Kuah Sardin makan kat tempat kerja


Cleaner masuk bersihkan bilik kerja saya...Sebab tau depa juga dah habis puasa 6....Saya ajak depa makan sekali dengan saya...Sama-sama raikan raya puasa 6 dengan depa...
Suka depa dapat makan laksa lemak sardin masakan saya...


Tuesday, 17 May 2022

IFTAR HARI TERAKHIR PUASA 6 - MASAK PASTA OLIO BAWANG PUTIH

Alhamdulillah dah selesai puasa 6 pada hari Ahad.Sepatutnya boleh selesai hari Sabtu.Tapi Sabtu pi Nilai 3 dah tersengaja minum cendol...hihihi..
Maka,hari Ahad,sambung semula..Alhamdulillah dah selesai..

Untuk iftar hari terakhir tu saya masak pasta olio bawang putih..
Ma sha Allah sedapnya untuk anak tekak saya
(sendiri masak sendiri puji🤭)

Berkilauan dengan minyak bawang putihnya..Harum menawan selera.

Sebeban bawang putih..
Saya guna 1 labu bawang putih..Dadu halus.
Goreng hingga kekuningan


Angkat dengan minyaknya sekali dan ketepikan..
Goreng hingga kekuningan sahaja sebab bila kita angkat dengan minyak tu kan minyak masih panas,jadi bawang akan terus panas dan menjadi keperangan.


Bahan lain nak masak pun simple banget..
Saya hanya guna sebiji tomato masak,sikit isi ayam dan beberapa biji cili padi..kalau guna chilly flakes lagi harum dan lebih sedap.Tapi stok chilly flakes saya dan jadi kehitaman dan bau dan berubah..kenalah buang ..huhuhu




Dah pukul 7 malam baru saya  masak.Maghrib masuk 7.19..
Maka rebus pasta tak sempat lembut,saya curahkan pasta yang sedang direbus bersama airnya ke dalam kuali..

Harum bau nya...walaupun bukan apa sangat bahannya..

SPAGHETTI OLIO BAWANG PUTIH

½ paket spaghetti
( tapi saya guna pasta vermicelli)
1 keping dada ayam- dadu
5 cili padi-hiris
1 tomato merah
1 labu bawang putih
garam,minyak & daun basil

1. Jerang ¼ periuk air hingga mendisih untuk rebus pasta.

2. Panaskan ½ cawan minyak dan goreng bawang putih cincang hingga keemasan.Angkat bersama minyaknya dan ketepikan .

**Sementara itu masukkan pasta dalam air mendidih dan masak hingga agak lembut

3. Tinggalkan agak-agak 3 sudu minyak bawang putih dalam kuali dan tumis cili padi.

4. Masukkan isi ayam dan bila ayam telah masak masukkan tomato cincang 

5. Masukkan pasta dan gaul rata.Perisakan dengan garam.Jika pasta belum cukup lembut + air rebusan pasta dan biar mendidih hingga pasta lembut.

6. Sesuaikan rasa dan tabur daun basil.Saya hanya tabur daun sup sebab takda sweet basil.

Kerana kesedapannya...maka semalam sempena masih bercuti Wesak...saya masak lagi sekali pasta ni buat sarapan menrangkap lunch.


Monday, 16 May 2022

SELAMAT HARI GURU- "GURU TUNJANG SEKOLAH SEJAHTERA"



*SELAMAT HARI GURU*


Sabda Rasulullah

 ﷺ

Seseungguhnya Allah dan malaikat, penghuni langit serta bumi sehinggakan semut yang berada di dalam lubangnya dan ikan-ikan (di lautan) berselawat ke atas guru yang mengajar kebaikan kepada manusia (Hadis Riwayat Tirmizi )



Selamat Hari Guru 

Untuk semua pendidik..

Saya ingin sekali mengucapkan Selamat Hari Guru ini untuk guru pertama saya masa darjah satu..

Cikgu Azizan bin Hamid.Jika beliau masih ada,semoga Allah memberkati hidupnya.Jika sudah tiada semoga Allah menempatkan dalam kalangan orang beriman.


Juga kepada guru kelas darjah 2 - Cikgu Ahmad.

darjah 3- Cikgu Azizan(guru yang sama darjah 1)

darjah 4- Cikgu Wakiluddin bin Hj Hashim.

darjah 5- Cikgu Ismail( tak ingat bin apa)

darjah 6- Cikgu Shuib bin Hj Ariffin.

Form 1- Cikgu Roshada binti Kassim.

Form 2- Cikgu Abu Hassan bin Hj Muhyiddin

Form 3- Cikgu Ghazali bin Majid.

Form 4- Cikgu Jamaluddin bin Ahmad.

Form 5 - Cikgu Ibrahim bin Khamis.

Lower 6 - Cikgu Sharif bin (tak ingat bin tapi kami panggil Sharif Lobo)

Upper 6- Cikgu Din

Juga kepada semua guru yang pernah mendidik saya.Semuga Allah merahmati cikgu-cikgu semua.


Kawan- kawan masih ingat ke nama guru darjah 1?



FLEA MARKET LAGI..SANGGUP REDAH JEM SEBAB MALAS NAK MASAK

 Balik dari NILAI 3 plan nak singgah makan tapi sebab perut dah penuh cendol,terus balik rumah.Baru lepas solat Asar,sekali Adah bising lapar.Suruh dia masak megi,taknak.

Dia ajak gi flea market Bangi..ish..baru tempuh jem 2x masa gi & balik dari Nilai tadi kot..Tapi sebab dia yang drive & dia yang beria nak sangat gi flea market tu...onz ja la.

Pergi main redah ja sebab tak tau flea market buka atau tak sebab masih musim raya ni...

Sampai sana..nampak khemah pakaian baru nak pasang..
(setiap hari lepas operasi depa simpan khemah..)
Harap khemah makanan buka la..



Alhamdulillah..gerai makanan buka..

Sunyi sebab orang sibuk beraya agaknya.Penjual pun tak ramai.Rasanya hanya seperuh dari bilangan gerai yang beroperasi


Adah setia dengan Nasi Kandar Melayu..
Termurah setakat ni..
Lauk ayam besar,kuah campur,bendi dan separuh telur masin RM.Kalau tanpa 

Tak menyabar dia nak makan bawah khemah kejap tu juga.Katanya lapar sangat dah..Seharian perut baru isi semangkuk cendol kat Nilai tadi ja..

Saya pun pilih nasi juga..
Asalnya nak beli Nasi Ambeng tapi gerai nasi ambeng + lontong kering tu tak buka la pula..


So,saya pilih Nasi Ayam Penyet RM7...Nasi menimbun.Ayam ¼ memang boleh makan 2 orang.
Tapi spoil sikit sebab penjualnya bekeng...!!
Hihihi


Langit dah gelap gelita...Lepas makan terus balik 
Hari ini dalam sejarah ..kami hanya beli makanan sorang sebungkus sahaja.Adah Nasi Kandar..teh 0 ais
Saya Nasi Ayam Penyet.. ais kosong
Tapaw otak-otak untuk anak bujang tu 12pcs.
Hanya itu sahaja.
Kalau selalu siap tak cukup dua belah tangan nak jinjing makanan...hihihi..
Agaknya betul la orang kata kalau perut lapar semua nak beli.Kalau dah kenyang apap pun tak mau dah...



"Trafik Sesak Selepas Tol Sg Besi Menuju le Pusat Bandar"

Tempuh lagi jem...Hihihi sendiri yang cari..Hari ni 4 kali lalu hi way KL Seremban ni...

Sudahnya sampai rumah dah maghrib..

Sunday, 15 May 2022

KE NILAI 3 - YANG DAPAT JEM & CENDOL

 Semalam  Sabtu..Adah cuti.Dia ajak ke Nilai 3 nak cari barang..

Saya dah cakap nak gerak pukul 8.30 tapi dia tak nak.Katanya orang jual pun belum buka kedai.Kalau ke mana-mana saya suka gerak aeal-awal.. biar kita tunggu depan kedai,orang buka kita terus masuk.

Tapi dia siap sambung tidur.Ingatkan tak jadi.Sekali dah pukul 11 dia dah siap pulak..Pergi jugak la..


Pukul 11 baru nak gerak..memang mendapat la kan....



Masih suasana raya kan...tambah pula cuti berganda.Esok Ahad cuti Hari Wesak..Makanya Isnin pun cuti la.. Sabtu,Ahad dan Isnin adalah cuti..

Yang nak balik kampung,Yang nak beraya..yang nak bertunang,yang nak kenduri kahwin macam-macam la..

Maka banyaklah kenderaan atas jalan.


Berhampiran susur Bukit Mahkota..Biasa perjalanan 20-30 minit.Ni dah jadi lebih 1 jam.


Sampai Nilai3..manusia boleh tahan ramai nak berbanding baru lepas PKP hari tu yang sendu dan suram.

Peniaga karpet kemain sombong la bila orang ramai.Kalau masa tiada orang kita dirayu jemput masuk,boleh nego harga bagai.Bila customer ramai depa demand la..Harga pun tak berapa nak masuk akal la...hihihi

Dah la cuaca panas ya ampun.Rasa macam berjalan dalam bulan puasa.Haus dan lapar..

Baru teringat rupanya belum makan dan belum minum.Saya memang niat puasa 6 sebab dah lastday.


Tapi dah nampak gerai cendol tepi Baryali Karpet tu...

Terus batalkan puasa.Padahal masa tu dah pukul 2 petang kot.Cendol punya pasal..
Bukan senang nak jumpa cendol Melayu tepi jalan..
Nampak kuah dia putih melepak macam santan pekat.Sayang sedikit tak terasa lemak santan.Mungkin peniaga tu guna santan sawit agaknya...
Saya suka santan kelapa segar yang lemak berkrim tu...
Mana la nak cari cendol yang betul-betul sedap berlemak dan manis?
Dulu saya sukakan cendol kat Rasa Foodcourt @ Alamanda.Tapi dah banyak kali pi,cendolnya takda dah..Tak tau la kot sekarang dah ada balik..

Tapi yang bagusnya,setiap meja disediakan sebotol sirap gula Melaka.Kata kakak yang berniaga cendol tu,kalau kurang manis boleh tambah sendiri.Peniaga pun ramah dan mulut tak lokek minta maaf kerana order sedikit  lambat disediakan.Baguslah service macam ni..


ADAH BELANJA DINNER @ EXPERIMENT KITCHEN

 Adah janji nak belanja makan sempena birthday abangnya.12 Mei tu birthday abangnya,tapi sebab semua kerja dan abangnya pun malam baru balik.Jadi,13 Mei malam baru berkesempatan.

Adah suruh abangnya deside nak makan kat mana.Akhirnya EXPERIMENT KITCHEN @ Balakong menjadi destinasi kami.
Hanya bertiga,tapi Cella sempat video call masa kami otw nak ke EC tu.Dia bagtau dia dah kirimkan hadiah untuk birthday abang kesayangannya itu..

Panjang juga berbaris nak dapatkan tempat duduk dalam EK tu.Mungkin sebab kami datang lepas maghrib sebab saya puasa 6 siangnya.Selapas dapat tempat duduk,ami diberitahu staff  EK bahawa masa menunggu  makanan anggaran 45 minit hingga 1 jam.

Alhamdulillah tak sampai 20 minit menunggu,minuman dah sampai.Saya pilih water melon juice dan Adah lemon juice.Birthday boy pilih 2 botol air mineral🤭 sebab taknak minum manis.



Saya order mac & cheese with beef peperoni



Adah pesan mac & cheese with ayam korea( tak ingat apa nama ayam tu)🤭

Birthday boy punya order..

XXL Fried Squid

Kusssss semangat!!

Setahu saya dia tak makan seafood🤭Apa sudah jadi?


Tak cukup dengan squid..dia tambah curly fries ni..

Betul-betul dia paw adik dia ni..!!
Mentang-mentang la adik dia nak belanja..
Dia kata bila lagi nak paw..selalu asyik dia belanja,jadi driver bagai..ni la peluang...
Hihihi


ni la hasil belanja Adah untuk meraikan birthday abangnya nan sorang ni.

Merajuk Cella kalau dia nampak ni...hihihi

Friday, 13 May 2022

MASAK KOLEH KACANG

Masak Koleh Kacang...Bukan hari ni..tapi hari raya ke-3 masa kat Kedah minggu lepas.


Sebab tu view sawah padi..Sawah pun tengah tak terurus sebab petani baru lepas menuai padi beberapa minggu lepas.Sekarang depa tengah buat persiapan nak menanam semula.


Buat koleh kacang ni tak plan pun..

Tengah kemas laci kabinet dapur.Jumpa macam-macam termasuk beberapa makanan dalam tin dan dalam bungkusan yang dah expired..

Lepas dah select barang expired..masa nak susun semula barang yang masih elok.Jumpa sebungkus tepung kacang hijau..


Tu yang jadi koleh kacang Kebetulan ada gula merah..ada santan segar yang mak frozenkan..Onz

Saya guna 1 cawan santan pekat untuk buat tahi minyak.Tapi kalau sebaiknya guna 2 cawan santan pekat baru elok dapat banyak tahi minyaknya.

Saya masak ½ bungkus tepung kacang hijau tu.Tak sukat pun.Tapi untuk sukatan nak masak koleh kacang atau kuih-kuih yang perlu dikacau,saya selalu guna ratio 1:4

Satu cawan tepung : 4 cawan cecair


KOLEH KACANG

2 cawan tepung kacang hijau (siap sangai)

2 cawan gula perang(yang gelap)

8 cawan santan

1 sudu kecil garam halus

1 daun pandan.

1 cawan tahi minyak

3 sudu minyak( dari tahi minyak)


1. Masak gula perang dengan 2 cawan santan dan tapis.Biar suam.

2. Bancuh tepung kacang hijau dengan air gula perang dan baki santan serta garam.

3. Kacau dalam kuali dengan api yang sederhana hingga mula pekat dan meletup-letup.Selepas sudah meletup - letup..kacau lebih kurang 20 minit hingga ½ jam supaya benar-benar masak dan kental..Kalau tak cukup masak nanti kuih tidak padat dan rasa kurang sedap.

5.Sambil mengacau sambil masukkan sesudu dua minyak hasil dari tahi minyak yang dimasak tadi

6. Sapu loyang dengan minyak dan tuangkan adunan yang sudah masak .


7. Taburkan tahi minyak dan biar sejuk sebelum potong.



Saya gunakan sepenuhnya gula perang yang gelap.Hasilnya warna kuih cantik gelap.Kalau suka lebih manis boleh tambah  dalam adunan sikit gula pasir .


Macam mengacau dodol juga buat kuih ni.Kena bersauna sekejap tahan panas mengadap tetusan wap dari didihan kuih.



Saya buat ½ paket tepung tu dapat 2 bekas ni..1 bekas pyrex ni untuk Achik.



1 bekas loyang ni untuk makan sendiri


Kalau lagi banyak tahi minyak...lagi syok..