Semalam petang sampai ja rumah terus menumis sambal bilis.Dah siap menyambal baru mandi.Biar berpenat dulu.Janji nanti dah mandi...takyah nak masak dah.Dah boleh makan dengan aman...hihihi.
Saya masak sambal agak banyak sebab dah ada beberapa plan.🤭
Memang tak sabar bila haruman nasi lemak bergabung dengan aroma daun pisang segar.
Saya bungkus dengan daun pisang berlapis surat khabar bagi menimbulkan nostalgia
Nasi lemak,sambal tumis bilis dan telur rebus daripada saya..
Nasi Lemak Kopi O..
Gandingan serasi.
Nak habaqnya...kesedapan dan haruman nasi lemak lebih terserlah berbanding menggunakan santan kotak brand yang sama.
Nasi juga jadi lemak berminyak lekat pada daun pisang.Saya tak tau celah mana datang minyak pada nasi padahal guna santan serbuk.
Pernah cuba brand lain tapi rasa tak sesedap brand Kara.Waima guna santan kotak brand Kara jugak pun tak sama rasa.
Rasanya ringan tapi lemak dan sangat bersesuaian nak masak nasi lemak ni.Kalau masakan berkuah saya tak pasti sedap ke tak guna santan serbuk ni sebab biasan guna santan kotak brand ni.
Memang santan segar lebih harum.Kalau nak buat kuih saya lebih suka santan segar.
Cuma kalau nasi lemak memang rasa sedap guna santan serbuk brand Kara ni.
Untuk 3 cawan beras
(cawan yang dapat dalam rice cooker tu)saya guna air ikut macam tanak nasi biasa saja.Bahan lain sama macam tanak nasi lemak biasa la..Pandan,halia ketuk,1 sudu teh garam dan 2 sudu teh gula..Hihihi saya masak nasi lemak wajib letak sikit gula🤭
Kemudian tuang sepaket santan serbuk ni dan kacau..Memang cepat larut.
Sangat recomended untuk rakan-rakan guna santan serbuk brand Kara untuk masak nasi lemak.
Ayuh, teman-taman...cepatlah tergoda🤭🤣🤣
rajinnyer., tergoda sungguh wak tgk nasi lemak daun pisang nih., ;p
ReplyDeleteHihihi...
DeleteWak kat sana makan Nasi Uduk la yer
Boleh dicuba nanti serbuk santan Kara. Sedap nasi lemak kalau betul-betul berlemak dan merasa santannya. Selalunya saya masak nasi lemak guna santan segar, tapi kalau tak datang mambang rajin, guna jew santan kotak.
ReplyDeleteNasi lemak bungkus daun pisang memang lain macam aromanya! Aduuusss.... ditambah lagi dengan sambal tempe dan sambal paru!
Tempe tu sedap ..saya ingat + cili padi..rupanya kacang panjang.sungguh dimasak sambal + kacang panjang..belum pernah saya cuba..Balik terus beli tempw dan kacang panjang
Deleteaaaaaaaa ada teempe!!! sedapnyaaaaaa! aduhhhh lapar pulak singgah malam-malam ni ehehehe
ReplyDeletehihihi...tengah malam tak tidur lagi ke anamizu?
Deletewahh... dapnye, terbau2 aroma daun pisang tu. emmm....
ReplyDeleteKan MA...bau daun pisang memang meyelerakan
Deletedah ada seruan menggoda kena la cpt2 pi cari ni, biasa tengok santan serbuk dkt pasaraya tak berani nak cuba
ReplyDeletehahaha...jom..jom.buat nasi lemak daun pisang
Deletepergh nasik lemak daun pisang memang selamanya awesome taw..
ReplyDeleteEh VM baru taw ada santan serbuk, boleh cuba nii hihihi
Saya pun dulu tau santan kotak ja..
Deleterupanya Kara juga keluarkan santan serbuk
kalau buat masak kari, masak lemak pernah try gak ke mama cella? kat rumah mmg guna kara tp yg kotak tu
ReplyDeleteMasakan berkuah saya blm pernah try guna santan serbuk.Biasa nak masak kari bagai guna santan kotak
DeleteOh, santan serbuk kara kita tak pernah beli. Nanti nak ajak Pak Inche shopping la, haha.
ReplyDeleteAda juga tu sebelum pi shoping singgah UTM tambah penumpang🤭
DeleteMembangkit selera betul kalau dibungkus dengan daun pisang. Saya pun suka santan kara. Kalau musim raya ni laku keras.
ReplyDeleteKan...
DeleteMusim raya saya pun cari santan Kara tapi yang kotak la .🤭
Kak lin xprnh guna santan serbuk.. ada nmpk kat rak supermarket tp xprnh berani nk cuba.. 😬
ReplyDeleteSaya pun sebelum ni tak beli yang serbuk..tapi bila dah cuba sekali..eh,,sekali lagi la🤭
DeleteSA x pernah guna santan serbuk..biasa beli yg kotak tu....alaa...paru tu nampak sedap betul..rasa nak buat sambal paru plak weekend ni ..
ReplyDeleteTry sekali dulu SA..Kalau ok macam saya onz..Kalau tak kena dengan tekak..back to santan segar..hihihi
Delete