Sunday, 7 December 2025

WARUNG NINA HILLTOP TETAP JADI PILIHAN LUNCH @ TAWAU

lltop 

Kalau datang Tawau....antara yang wajib Adah bawa kami lunch ialah Warung Nina Hilltop


a
Antara menu wajib pula ialah Set Nasi Ikan Boulu..Kenal ikan boulu ni dari blog Cikgu Amie la....Dah dok zikir-zikir...Alhamdulillah dah beberapa kali dapat makan ikan boulu ni @ Tawau


Seekor Ikan Boulu goreng garing yang dihidangkan bersama semangkuk kecil nasi....semagkuk sup kosong ,sepiring kecil sambal belacan,sepiring kecil sambal kicap dan sepotong ulam timun ini hanya RM10 yer....
Ikannya saya anggarkan sekitar 300  grm seekor.
sup kosong walau namanya sup kosong tapi setiap kali makan sini saya akan hirup licin hingga ketitisan terakhir sebab  penuh dengan rasa white pepper yang bikin segar dan berpeluh..


Yang best tunikannya tanpa tulang yer....Boleh makan hingga licin tanpa was-was...hihihu


a
Masa ni baru sampai 3 set nasi ikan boulu untuk saya,Adah & Cella..Suami Adah  pesan mihun sup daging sebab katanya dia baru makan  kat tempat kerja..Mee sup daging pun lupa nak snap...penuh dengan ketulan daging + lemak..memang sedap betul .
Ni lunch hari Jumaat...

Warung Nina pernah ceritakan beberapa kali.Antaranya dalam old post MAKAN NASI LALAP & IKAN BOULU ...kat sini

Saturday, 6 December 2025

TAWAU: KALI INI BULAN TAK DAPAT IKUT

 

Alhamdulillah ..bersiaran dari bumi Bawah Bayu
Sudah masuk hari ke-2 di Tawau

.



Ketika take off  tepat 6.10 pagi Jumaat,Bulan purtama 14 Jamadil Akhir bersama mengiringi perjalanan kami selama beberapa minit .Biasanya ketika waktu kecil kita selalu melihat bulan kita akan berjalan sambil melihat bulan.Seakan bulan bergerak mengikit setiap langkah kita kan...Masa tu selalu fikir bulan yang ikutvkita kerana kita ke kanan bulan seakan ke kanan,,Kita ke kiri bulan juga seakan kekiri.Kita berjalan,bula seolah tetap bergerak mengikut setiap langkah kita...hinggakan insan insan yang sedang dilamun cinta sering mengungkapkan "walau sejauh mana kita terpisah,kita sedang menatap bulan yang sama"...hihihi💕💕💕

Taoi hari ini bila nampak bulan dari tingkap pesawat dipagi ini...terasa seolah berjaya meninggalkan bulan dibelakang......hihihi


Me jenguk luar tingkap...masih gelap....Entah di ruang angkasa Putrajaya atau Selangor tidaklah dapat dipastikan...



Menikmati pemandangan fajar pagi sementara menunggu hidangan sarapan pagi...Mungin  ini ruang angkasa Pahang atau Trengganu   agaknya kerana  baru  40 minit berlepas.




Sesekali bersarapan di atas awan...
Saya memilih Wantan Noodle  With  Dumpling Soup..


Cella memilih English Breakfast 



Lebih 2 jam berlalu .....Sudah nampak daratan Bumi Tawau
Cepat pulak rasa hari ini...



Touch down tepat 8.45 pagi..Cepat pulak rasa kerana biasa dalam 3 jam juga..hari ni dalam 2 jam 40 minit sahaja...Alhamdululillah,cuaca terang ...

Kerinduan pada Sarah Miqayla menggamit kami menjejak lagi bumi Tawau  buat kali ke-empat dalam tempoh 13 bulan...Ni kira datang penutup tahun. 2025 la kot...Kalau rezeki Adah anak beranak masih di sini..in shaa Allah kami datang lagi tahun depan...


Wednesday, 3 December 2025

BUAT CUCUR UDANG KERANA MUSTAQIM PUNYA PASAL

Pagi tadi lepas punch card,nampak ada cucur udang kat meja pantry..Masih suam-suam panas...Rupanya  Mustaqim yang bawa.Mustaqim ni student OUM sedang intern selama 3 bulan  kat tempat kerja kami.Pertengahan bulan nanti selesai la internyaDah beberapa kali Mustaqim taja sarapan mee goreng Ada sekali tu dia bawa lauk ayam masak kicap untuk lunch.Tapi sampai pukul 10 pi jenguk nak makan nasi semua dah yilek.Ni dia bawa pula cucur udang...Masyaa Allah sedap betul.Setiap cucur ada sekor udang siap kupas kulit..Saya sempat makan 4 pcs cucur uadang sebesar cekodok bilis tu.Ikut hati nak je makan banyak tapi adabnya kena la ingat orang belakang kan....

Dwk asyik terkenang kesedapan coq udang Mustaqim bawa...balik kerja singgah Hero,beli bahan nak buat coq udang.




Sampai rumah,tak buka tudang lagi terus capai apron.Biasa tak pakai apron pun kalau masak.Kecuqli kalau tengah pakai baju kerja atau pakai baju yang disayabgi baru pakai apron sebab risau kena minyak,bau bawang bagai...hihihu

Jarang buat cucur udang cukup bahan.Kadang ada kucai,takda taugeh...ada taugeh udang pulak takda.Tapi hari ni cukup semua bahan..Kucai,taugeh,bawang holland,isi udang siap kupas kulit.Tepung pulak hanya tinggal tepung cap rose..Tepung cap rose tu sesuai buat biskut atau campuran dengan tepung lain.Kalau buat lempeng pun kena bancuh pekar sikit kalau guna tepung cap rose.Nasib baik selongkar punya selongkar jumpa tepung Faiza ada la dalam 300gm..Ok sangat la tu untuk nak makan dua beranak ja...

Selesai bancuh tepung baru kelam kabut solat..hihihi

Sempatlah adunan coq udang berehat untuk mengembangkan biji biji tepungnya kerana saya tak gunkan yis pun.Saya lebih suka cucur udang yang tidak menggunakan yis atau soda kuih.Biarpun tidak segebu coq udang beryis tapi teksturnya tetap berongga jika diperap beberapa ketika 


Lepas solat maghrib baru saya mula menggorwng


Anak jantan yang konon tak makan seafood tu pun ..boleh lupa dia tak makan udang...hahaha


Dia yang pulun makan lebih daripda maknya yang teringin ni...



Ni baru la cucur udang....ada udang dalamnya....hihihi

Alhamdulillah....

BELI SORBET FRUITS @ PASAR SENI,KL

Cerita hari Sabtu....Asalnya nak pi jenguk Haikal kat PJ...Masa kat Tol NPE cuba call tapi tak dapat...Dah nak sampai dekat kondo dia pun call tak dapat..Maka kami meneruskan perjalanan menuju Pusat Bandaraya..Dah sampai belakang Muzium Negara,Haikal wasap bagtahu tadi tu dia tengah call ibunya sebab tu tak dapat...Tapi kami dah sampai KL kan...belok jelah masuk Pasar Seni...tu yang pi Lee Wah beli bunga...


Lepas beli bunga @ Lee Wah...sebelum balik haruslah pekena sorbet dulu buat penyejuk tekak.



Pasar Seni....tempat yang seronok kalau nak tengok pelancong dari seluruh dunia dengan pelbagai fesyen dari yang biasa hingga yang pelik...hihihi..
Tempat yang menjadi saksi zaman remaja sekitar tahun 90-an.Tempat yang menyimpan kenangan pahit dan manis ramai warga kota darinpelbagainlatar belakang kehidupan.
Tapi tujuan hari ini bukan untuk mengutip kenangan yang tertinggal...Sebaliknya hanya untuk membasahkan tekak yang haus ...

Selain sorbet ni...sepanjang lorong no banyak juga kios makanan & minuman viral yang lain...Buah-buahan & bunga pun ada.Nak barangan kraf & cenderahati better masuk dalam bangunan tu la lagi banyak pilihan...Suasana dalam dia lebih kurang MACAM NI..Tu posting 2020 bersama Cella....Boleh juga kalau nak tengok siasana PASAR SENI 2021 ketika saya & Adah ke Pasar Seni.Tak banyak sangat berubah..Tapi setiap kali pergi beli bunga pasti nak singgah Pasar Seni ni juga..kadang ronda sekejap sambil minum kopi @ kadang jalan sesaja sementara nak ke parkir kereta.Antara nak ambil gambar dwngan tidak je...Banyak juga gambar ambil tapi buat semak gallerry...Psot nya tidak...hihihi

Dalam bangunan tu pun ada juga food court..Kalau nasib baik dapat duduk tepi bingkai tingkap kayu klasik dengan meja dan bangku bulat alankedai kopi cina tahun 70-an..Cantik la kalau nak buat content....hihihihi..


Kalau tak pun...duduk saja kat bangku di lorong wau bulan ni intik tengok gelagat manusia dari seluruh pelosok dunia..Kita tengok depa ....depa tengok kita...Hahahha




Ni kat lorong busking tu...yang gerbang wau bulan tu...Kami

Kami tak masuk dalam bangunan Pasar Seni pun..Hanya kat luar ni untuk beli sorbet ni ja.







Kami pilih mix sorbet...strawberry & dragon fruit..RM16..
Kalau ambil 1 flavour RM 14 tapi sebab nak mix kena tambah RM2. Selalunya apa jua makanan @ minuman kalau mix mesti ada extra  charge..taktau apa rasional..hihihu

Kami pilih strawberry & dragon fruit sebab  masa datang beli bunga bulan lepas dah rasa water melon & possion fruit...mango pun dag pernah cuba...pun sedap..Sedap sangat.Beli 1 cup sahaja share dua beranak..Tapi kali ni tak ada passion fruit ..

Kali ni pun beli 1 cup sahaja..share berdua .


Boleh rujuk harha kat sini



Ok...dah dapat sorbetnya....jom minum sambil drive balk...Jujurnya kalau review rasa....

Saya lebih menyukai passin fruit ,mango & water melon.Pilihan kali ni dragon fruit & strawberry macam tak berapa kena...Rasa dia pun macam sedikit berlendirr..Tak tau la sebab texture buah tu atau ada campuran kordial...Kalau sebelum ni water melon...mango & passion fruit tu memang sedap dan menyegarkan..Mungkin 2 gabungan yang tak sesuai atau mungkin juga kali ni tak kwna dengan tekak kami.Meang tak habis kami minum..Lain kali kalau beli lagi kena berbalik kepada water melon..mango & passion fruit....

Monday, 1 December 2025

SARAPAN @ WARUNG KOPPI 70'S

Pagi Sabtu pick up Cella kat UPM ajak pi sarapan kat Bangi.Nampak dalam Tik Tok ada port sarapan sedap kat Kampung Dato' Abu Bakar Baginda.Tak jauh pun dari UPM.Dalam 10 minit berkereta.Atas sikit jer dari UNITEN

tengok review,nampak menarik sangat..Dengan warung konsep tahun 70-an..decoration & perabut ala tahun 70-an...Pekerja berpakaian  songkok macam tahun 70-an dan menu pulak ada menu nostalgia Melayu macam nasi lemak,lontong,lontong darat,aneka roti canai,lempeng,roti kukus dan juga western...Paling tertarik sebab ada lontong darat....Tu yang ajak Cella pi..


Saya pilih menu Kopi O Butter bersama Lontong Darat
Kopi O Butter tu RM 2.50
Lontong Darat tu tengok kat menu RM10.90
Tapi dalam resit RM8.70 sahaja .




Orang muda biasa la kan....selalu perasan depa dilahirkan di obesi....🤣
akan pilih English breakfast..RM10.70
Bersama Kopi Butter RM3.





Konsep dia...Masuk waeung cari meja terus duduk.Scan QR...pilih menu..

Pi bayar kat kaunter...Balik duduk semula & tunggu depa hantar makanan





***Ni haa.  saya share QR....Boleh scan QR ni untuk nak tengok menu & harga....kot la terlalu situ boleh singgah...in shaa Allah tak menyesal...



Pilihan saya....


Puas hati betul dapat makan lontong darat yang sedap sangat pada tekak saya...ada beberapa ketul nasi impit + rendang kerang + sambal goreng+ kuah kacang dan juga serondeng daging...Berbaloi sangat nak banding harga kan...
Minuman tu aaya pilih Kopi O Butter...sebab tak pernah cuba minum kopi + butter...saya pesan juga kopi & eedho untuk berdebar sepanjang hari🤭




Bismillah....



Customer penuh tapi senyap...pakat fokus makan.Yang kedenagaran hanya alunan lagu yang dipasang dan bunyi sudu garfu...Pakat menikmati betul....hihihhi



Rujukan harga sarapan yang kami makan...
Kalau tanya saya...memang puas hati dengan makanan sini..sedap..
Warung ni bukan 7.30 pagi ..Isnin cuti..
Parkir tepi warung tak banyak tapi ramai ja parking tepi jalan depan warung termasuk kami🤭

Kami plan nak esoknya Ahad nak ajak Haikal pula sarapan sini...

Sunday, 30 November 2025

TERAPI BUNGA @ LEE WAH

 Sebulan sekali atau paling lama dua bulan sekali biasanya kami dua beranak akan cari bunga untuk happy kan diri...


Ni hasil carian bunga kami semalam @ Lee Wah



Bunga rose pink tu Cella punya...

Bunga kekwa putih tu pilihan saya




Swlalunya Lee Wah pilihan kami dua beranak.Suka sini sebab ada bunga paling murah kurang dari RM5  hingga mahal ratusan ringgit.Saya pastinya hanya akan pilih bunga mur mur sahaja....



Kalau masuk kedai bunga memang rasa tenang macam satu terapi 

Melihat eneka warna dan haruman bunga segar menenagkan..



Walaupun banyak deretan kedai bunga di bangunan ni....tapi selalunya kami akan tetap beli kat Lee Wah...Kedai lain pun kami masuk keluar jiga & akhirnya nak.juga beli kat Lee Wah...kuat betul.pelarias dia🤣🤣



Kalau nak senang datang sini..Naik ja MRT...turun Sresen Pasar Seni...lintas jalan ja dah sampai...

Tapi kami biasanya akan berkerera & parkir kat perkir Pasar Seni...Pun sama jalan kaki lintas jalan simit ja dah sampai..



Hasil  petikan kami...😄

Rose pink sebanyak itu RM15..Dia nak letak kat bilik kolej dia..

Saya hanya pilih bunga kekwa putih tu RM6.00...saya suka letak kat meja makan..

Ye hanya RM6...

Mur la kan....


Saturday, 29 November 2025

SEPIRING BUAH MELAKA

 Sepiring Kuih Buah Melaka...

Menjamah bebeapa biji kuih buah melaka sambil menghidu aroma kopi dalam tempias hujan memberi satu rasa yang sangat nostlagic.Aroma kopi waktu pasti akan mengingatkan kampung halaman ketika zaman kanak-kanak di era 80-an.Ketika semua penghuni kampung masih menggunakan kayu api untuk memasak dan menjerang air.Kala musim hujan begini kesejukan mencengkam hinmgga ke tulang hitam kerana ketika itu cuaca Malaysia tidak sepanas sekarang ni.Paling panas pun masa tu sekkitar 27 C.Bukan la saya ada jangka suhu pun tapi masa tu sekolah rendah pun dah ada sunject Ilmu Alam /Geografi.Darjah 4 tu kami dah didedahkan dengan cuaca dan pertanian di MalaysiaHarus lah tahu suhu Malaysia kerana itu adalah antara soalan favourite yang cikgu akan tanya sama ada dalam kelas atau dalam periksa penggal.Cuaca pun masa tu masih konsisten mengikut arah angin.Kalau musim Monson Timjur Laut,bulan November hingga Mac,maka Pantai Timur akan alami musim tengkujuh,manakala kami di uatara akan mengalami musim kemarau.Juga menandakan musim menuai padi serta penanaman tembakau.

Bulan April akan bermula peralihan musim Angin Monson Barat Daya yang membawa banyak hujan.Musim para penduduk kampung bersiap siaga untuk memulakan penanaman padi pula,Walaupun musim hujan sangat dinanti untuk penanam padi,namun dalam masa yang sama kegelisahan warga kampung juga mula terasa  kerana bila hujan pendapatan harian terjejas kerana tak dapat motong getah.Padi bukanlah punca pendapatan sebaliknya hanya tanaman sara diri,namun cukup untuk stok hingga ke musim berikutnya.Getah yang merupakan punca pendapatan utama juga hanya sekadar kais pagi makan pagi,kais petang makan petang.Jika sehari tidak dapat motong getah pun dah lari bajet,apatah lagi hujan berpanjangan selamam musim Monson Barat Daya.


Namun,Allah tak pernah tidur.Dia yang mangatur segala yang di langit mahupun di bumi.Bersama hujan Allah datangkan bersama rezeki ikan di bendang dan parit akan melimpah ketika musim hujan.Haruan ,keli,puyu,sepat dan beberapa jenis ikan lagi yang sekarang sudah pupus termasuklah ikan selat,ikan tilan,ikan kedak dasn juga udang.Kata mak,musim hujan ni ikan-ikan keluar dari dalam tanah.Masa tu saya tak pernah percaya kerana bagi saya tidak logik ikan keluar dar tanah.akal saya mengatakan ikan-kan itu hanyut bersama air dari tempat lain..Namun segala  kata mak dan orang-orang tua dahulu itu harus saya akui bila selalu menonton National Gegraphic jelas ditunjukkan bila musim kemarau ikan-ikan air tawar akan berjibernasi dalam tanah dan bila musim hujan ketika tanah mula basah mereka akan sedar dari lena yang panjang dan kembali ke habitat berair.Saya pernah menonton video-video tentang ikan-kan yang berhibernasi dalam tanah pada musim kemarau..Saya share link yang pernah saya tontonDI SINI... Sebagaimana kebenaran tentang kisah ashbul kahfi dalah surah Al-Kahfi...maka begitulah bila Allah berkehendak kerana Wahdaniah.Qudrat,Irodat,Qadirun & Muridun itu adalah antara sifatullah..

Dulu,ikan-kan sangat banyak hinggakan ada peribahasa " dimana ada air,di situ kan". Pendek kata kalau rajin memang tak akan terputus lauk.Tahanlah bubu atau lukah dima ada air menaglair,in sha Allah adalah habuan.Lagi-lagi musim banjir yang kami sebut musim "bah".Boleh nampak ada ikan sepat dan seluang atas batas bendang (permatang).Terbayang setiap hari dua kali ayah akan angkat lukah yang kamu panggil "sat".Ada yang panggil "tuaq".Anyaman buluh berbentuk kon tapi tirus dihujungnya ditahan di gelong-gelong (gelong + laluan air antara batas bendang)Musim hujan macam ni memang ikan dan udang akan penuh hingga ke mulut "sat".Jenuh emak nak sinag erbesen -besen ikan puyu,haruan dan sepat <Biasanya memang tak habis nak makan..Mak akan gami ikan tu dan jadikan ikan kering.Tapi kalau dah musim hujan payah la ikan nak kering.Itu agaknya wujud cara pengawetan lain seperti pekasam..Agaknya la...hihihi


Kudapan yang senonim dengan musim hujan pula,haruslah ubi ubian...Ubi kayu,kledek,keladi pisang rebus menjadi peneman kopi O.Yang pelik tu kalau jiran jauh pun sedang bancuh kopi,aoroma kopi tu boleh terhidu hingga ke rumah kita.Bau orang rebus ubi,,bauk orang gorfeng pisang boleh merebak hingga ke merata kampung...

Akan nampak asap dari dapur menerobos bumbung atap rumbia dalam kesejukan hujan.Ayam-ayam akan tumpang berteduh di coreng atap..Tempayan atau gurti tadah air hujan di cucur atap tepi tangga akan jadi pemandangan biasa musim hujan.Air untuk habuan basuh kaki sebelum naik tangga rumah.Dalam tempayan tu ada la tempurung kelapa yang dijadikan pencedok air nak basuh kaki tu.Tempurung tu lah yang ada dalam peribahasa "Bagai Melepas Batok di Tangga"Maksudnya buat kerja main-main je atau buat kerja tak bersungguh macam basuh kaki kat tangga tu.Kaki belum bersih,masih ada sisa kekotoran  dah dilepaskan batok tu terus langkah naik tangga.Paling tak best,kat situ lah juga ayam tu nak berak.Kena taik jenis taik ayam candu yang hitam pekat macam coklat leleh tu...kalau terpijak  ..uiiii....bau dia...


 
Berbalik kepada kuih buah melaka ni...Sepiring kuih buah melaka bukan hanya sekadar kuih yang kenyal berintukan  gula melaka yang cair di mulut.Tapi lebih daripada itu ia juga bisa membuatkan saya dan mungkin juga ramai antara kota  cair dalam memory .
Kuih yang dahulunya hanya exclusive di bulan Ramadhan...Pastinya kuih ini mempunyai cerita dan kenangannya sendiri.

Bagi saya kuih yang satu ini adalah kuih yang paling tak disukai ketika Ramdhan zaman kanak-kanak.Saya mendabakan kuih-kuih bergoreng seperti karipap dan cucr badak.Tapi dua jenis kuih itu adalah antara kuih yang mak saya tak pernah dan tak reti nak buat.Mak lebih pakar kuih kuih kukus seperti tepung talam,lompang,tepung bungkus lepat liat,bengkang dan buah melaka ni.Buah melaka pastinya antarabkuih yang paling kerap mak buat kerana bahannya hanya tepung pulut,gula melaka dan kelapa bergaram.Tepung pulut tu mak tumbuk beras pulut sendiri.Beras pulut direndam semalaman...esoknya disejat dan ditumbuk dalam lesung kayu..Diayak dan dijemur tepung tu atas tikar mengkuang agar tepung hilang kelembapan dan tahan lama.Begitu juga dengan tepung beras,Biasanya bergantang juga beras ditumbuk untuk stok tepung b ulan puasa dan untuk stok kuih raya.Beras kan tak kena beli,maka kuih muih bulan puasa banyak yang hanya guna tepung beras dan tepung pulut seperti aneka kuih talam termasuklah buah melaka ni..


Kini kuih buah melaka dah tak exclusive dah...Kuih yang dulu hanya da dalam bulan puasa dah boleh didapati sepanjang tahun,,,Sedangkan buah durian,rambutan pun dah tak bermusim,,,apa lagi buah melaka kan,,,,hihihihi


Cuma buah melaka sekarang tak seenak buah melaka dulu.Dulu intinya kami panggil "nisan kerek" yang memang didatangkan khas dari Patthani,Thailand yang orang kampung sebut sebagai Negeri Siam..Biasanya sebulan sebelum puasa,akan ada wanita Patthani yang datang berjulan dari kampung ke kampung.Mereka menjunjung besen aluminium yang besar tu  dan membimbit karung karung yang sarat dengan dengan pelbagai barangan dari Siam.Biasanya barangan berupaka pakaianmakanan kering seperti dodol,kekacang,bepang pulut,dan eneka jajanan Siam termasuklah nisan kerek ni.
Nisan kerek tu pulak dibuat original daripada nira pokok thai(toddy palm)Pokok thai ni kat Malaysia pun ada.Kat kampung kami pun ada.Biasanya tumbuh berapasangan kat kawasan bendang.Tapi tak tau kenapa kat Malaysia orang tak kormesialkan.Terbiar jadi sarang melawar ja,padahal isi buahnya yang muda sedap.Kalau tengok youtube kat India selain makan buah yang muda...buah yang dah masak hitam tu pun depa guna jus sabut buah thai tu untuk buat kuih.
Nisan Kerek nira thai ni sedap sebab manisnya seakan gula kelapa asli tapi ada sedikit rasa kelat dihujung lidah bila kita makan.Jarang jumpa orang jual  & dah tak pandai nak bezakan mana nisan kerek asli.Kadang nasib baik bila beli kat Padang Besar dapat ja nisan kerek nira thai ni...bila buat buah melaka makan ada rasa kelat pada gula tu pasti akan menggamit memori.


Saya mengambil kesempatan mengudap buah melaka sambil berangan hendak update blog & lepas tu nak blog walking...

Kelemahan saya ni bila mengarang suka melalut kelain..bila tulis sikit ja mula segala kenangan dan peristiwa lama akan berlumba-lumba keluar dalam kotak fikiran...Nak tulis tentang buahelaka ja..tapi melalut berjela...Tapi sudahnya hanya beberapa baris sempat dikarang...Tergantung kerana kerja lain mengambil tempat...Maklumlah 2025 sudah hampir ke penghujung..

Tak apalah,bukan kita sorang yang bz...semua orang ada urusan dan tugasan masing-masing.Yang dikatakan suri rumah sepenuh masa...lagilah berlambak kerja yang tidak lernah sslesai..Harus diakui betapa kental dan sabarnya yang dinamakan suri rumah itu kerana mereka sering dianggap " tidak bekerja" sedangkan merkalah yang oaling banyak kerja ..Namun lebih perit apa yang mak saya dan mak mak lain yang 


Thursday, 27 November 2025

KARI AYAM CAMPUR KELEDEK MENGINGATKAN LAUK KENDURI KAMPUNG SAYA DULU-DULU

 

Masak Kari Ayam + Keledek ni pada hari Sabtu beberapa hari lepas.Minta anak jantan tu belikan sekor ayam ,Asalnya plan nak goreng sahaja buat ala ayam penyet,Tapi sudahnya berubah fikiran masak kari + keledek

Setiap kali masak kari ayam atau daging + keledek pasti akan teringat kenduri di kampung masa zaman kanak-kanak di tawal-awal ahun 80-an dulu .Sebab keledek aering menjadi bahan rampai dalam kari ayam ada saya ceritakan dalam old post KARI AYAM + KELEDEK

Cuma kali ini masa na k masak tengok-tengok hanya ada rempah kari ikan.Rwmpag kari daging yilek...Yang ada juga hanya rempah kurma.Mmm...tak apalah kita campur saja rwmpah kari ikan tu dengan rempah kurma .Orang kampung saya dulu-dulu kalau kenduri beli rempah asing -asing dan ditimbang kilo.Maksudnya kalau kenduri depa beli  serbuk cili,serbuk ketumbar,serbuk jintan,serbuk kunyit dan segala rempah tu asing-asing.Tukang masak yang akan campurkan rempah-rempah tu masak nak masak .Setiap tukang masak ada nisbahya sendiri untuk campur dan  adun rempah .Dulu-dulu saya juga selalu tengok mak campur rempah-rempah tu untuk jadikan rempah kari daging rempah kari ikan dan rempah kurma..So,dari ilmu pemerhatian tu lah saya berani guna rempah kurma + rempah kari ikan untuk masak kari ayam.Untuk  10 ketul ayam ni saya  cpurkan lebih kurang 3 sudu rempah kari ikan + 1 susu rempah kurma.Pada tekak saya dapat  tune rasa kari daging tu..Saya juga guna kerisik untuk dapatkan rasa kari ayam cara kari ayam orang dulu dan cara mak saya masak..Mak memang masak kari ayam dan kari daging haruslah masukkan kerisik.


Kalau masak kari,, harus gandingkan dengan ikan gorengatau ikan masin atau ayam goreng .Sambal belacan dan ulam sebagai pelengkap.Kaki ayam pula haruslah saya punya...hihihi...


Video masakan Kari Ayam + Keledek ni ada saya upload kat youtube channel saya ..Boleh tonton di link  https://youtube.com/shorts/3t42cIMNxh4?si=4WK9Wm0JRJ-u_PJw



Thursday, 20 November 2025

TAHNIAH HAIKAL!

Tahniah untuk Haikal kerana sudah selesai pengajian & selamat menyertai bidang pekerjaan .

17 November 2025 Haikal telah ditempatkan di Negeri Selangor ..Isnin 17 November tu adalah hari Haikal melapor diri.Achik ,Pakcik..Anek & Aqil ...ikutbersama menghantar Haikal.Alhamdulillah,kerana  penempatannya di Selangor,bukan nun jauh di Borneo.. Achik dan Pakcik boleh menarik nafas  meninggalkan Haikal terbang memasuki alam pekerjaan.
In shaa Allah...


SURPRISE..!!!!
Sebagai meraikan Haikal....
Dari Tawau,Adah  titipkan penyejuk tekak ni untuk dinikmati beramai-ramai.
masa depa  datang malam tu  nak guna printer untuk print dan fotostat dokumen.
Untuk makluman depa semua menginap di hotel berdekatan.Hanya anek je tidur kat rumah makngah..Masa Haikal tengah siapkan dokumentu lah Adah  berwasap dengan Cella untuk order ice cream cake ni....untuk surprise Haikal



Tapi nampaknya Aqil yang paling happy🤣🤣...
BR ini berjaya mengubat  kesedihan nak berpisah dengan abangnya....


Kami pun tumpang la rezeki Haikal untuk sama -sama menyejukkan tekak.
Semoga Allah limpahkan rezeki dan mudahkan urusan untuk Adah dan juga semua anak anak yang lain dan juga anak-anak rakan-rakan di luar sana juga...
Selamat memulakan tugas Haikal..!




Tuesday, 18 November 2025

MASAK UNTUK TETAMU MALAM

  

Malam semalam punya semalam,punya semalam ada tetamu malam....Walau dah lebih pukul 10 malam,mask la juga seadanya.Kebetulan bahan mentah ada.Jadi la rezeki depa.Kalau takda apa sangat,selalunya keropok keping la akan digoreng buat peneman minuman panas.

Masak glass noodle....
Untuk jenis glass noodle yang saya gunakan boleh tengok KAT SINI....


Ini jenis mee atau glass noodle yang saya gunakan .
Bukan suhun yer....tapi glass noodle kering..
Satu bungkus tu seberat 150 gm sahaja...berharga RM 3.60
Saya suka glass noodles sebab ia lebih kenyal walaupun mahal sikit daripada mihun 
Saya masak 3 bungkus +- 450gm

Saya sharekan resipi daripada old post jer..

MEE CERMIN GORENG 

( FRIED GLASS NOODLE)

3 paket glass noodle

( 4 x 40 gm)

1 cawan isi udang

3 biji telur

 1 pokok daun sup

1 batang lobak merah

1 batang daun bawang

1 buah tomato

cili padi,bawang putih,kicap masin,garam,minyak

 

1. Jerang air hingga mendidih dah rebus glass noodle beberapa minit.

 

2. Panaskan ¼ cawan minyak dan goreng udang.Ketepikan.

 

3. Dalam minyak yang sama goreng udang hingga masak.Ketepikan.

 

4. Tumis bawang putih cincang dan cili padi cincang.Masukkan carrot yang dimayang jejari halus.

 

5. Masukkan glass noodle yang sudah direbus dan gaul rata.Perisakan dan renjis kicap masin secukupnya.Tambah buah tomato masak.

 

6. Kacau gaul hingga naik wap berasap.Tambah udang goreng dan telur hancur.Gaul rata dan sesuaikan rasa.Tabur daun bawang

 




Ada stok butter cake sebuku...kita potongkan....


Buah betik dan anggur sebagai pemanis mulut



Inilah rezeki tetamu malam...bersama seteko teh panas...

Saturday, 15 November 2025

MAKAN TEBU: HABIS MANIS SEPAH DIBUANG

  

Nampak Bayu dok kutip terung,cakap kat dia nanti tebang la pokok tebu tu sebatang dua.Teringin pulak nak makan tebu macam zaman kanak -kanak dulu..Bayu kata twbu ninbantut..Kena tubggu batch ke-2 nanti,batang tebu lebih besar dan gemuk..


Tebu jwnua tebu hitam..Takda tebu kuning...Tebu hitam pun kalau satu lagi spesis tu dengan daun daunnya hitam kan....Tapi yang ni batang dia ja hita.Sebenarnya tak hitam sangat pun...lebih kepada merah gelap.



Kata Bayu...ruas pendek-pendek sebab terbantut...Saiz batang tebu ni pun tak besar sangat...
Tak aplah ..bukan nak makan sangat pun tapi lebih kepada nostalgia.


.
Letak kat pantry tu,takda sapa nak makan...Hanya saya sorang dok kerat ruasnya buang buku tebu yang keras tu..

Kerat dengan pisau seadanya saja...Kalau kat kampung biasa mak kerat menggunakan kacip pinang tu.Mudah sikit nak kerat..


Nampak isi batangnya padat dan agak keras...dah nama pun tebu kan...hihini


Siat buang kulitnya yang keras macam buluh tu...
Dulu anak-anak kampung macam kami..kalau ada orang twbang tebu..kami kekah macam tu ja...siat kulit tebu dengan gigi ja...Beruas-ruas makan tebu sambil main dengan kawan-kawan..Bwst makan tebu sebab swlain airnya yang manis...lepas makan rasa gigibbersih jer ...sebab masa siat kulit tebu...masa gigit dan masa kunyah tebu tu geseran hampaa twnu tu memebersihkan gigi sekali......

Dulu tahun 80-an masa saya masih sekolah rendah..Masa darjah 3 hingga 6 kat sekolah induk iaitu SKCK.. belajar kat sekolah induk kerana sebelum tu saya bersekolah di SEKOLAH BERATAP RUMBIA & BERDIDNDING BULUH..kat kampung saya..Sekolah induk dua sesi..Darjah 1.3.5 sesi pagi & darjah 2,4,6 sesi petang.Darjah 5 kena pagi sebab  darjah 5 ada Penilaian Darjah Lima ...macam UPSR  la lebih kurang.Sebelum ada basikal ,pi sekolah jalan kaki  lebih kurang 5 batu..Ulang alik jadi 10 batua.Masa sarjah 5 sekolah pagi..Balik sekolah ramai  juga jalan kaki macam kami tapi kampung depa dekat ja dwngan sekolah.Kampung saya paling jauh.Keluar pintu pagar belakang sekolah akan melintasi beberapa buah rumah orang kamoung CK tu..Rumah paling hujung tubdekat kaki Bukit Dewan...Rumah tu ada banyak pokok limau dan pokok tebu kuning.Time kanak-kanak balik sekolah depa ada jual limau dan juga tebu yang dah sial potong.Limau tu saya tak ingat harga...Tebu pula kalau tak salah...3 ruas 10 sen.Itupun saya tak mampu nak beli pun sebab bawa duit belanja 10 sen sahaja.Tentulah dah habis makan masa eehabis dah beli sebiji karipap.Takpun  beli maruku sebungkus 10 sen juga tapi boleh makan sikit sikit...lambat la sikit habis.
Tapi ada juga rakan yang baik.. ,ada ja yang beli depa kongsikan seruas untuk dapat makan bersama sambil jalan kaki.


Mak ayah pernah juga tanam tebu kuning kat huma..Tapi masa tu kebanyakan orang kampung tabam hanya untuk kidapan sendiri..Depa taktau nak pasarkan ke mana.Kalau ada yang tanam tebu banyak...ada yang buat nisan tebu Saya sempat tengok proses perah tebu yang dipanggil kapit tebu.Tebu akan dikapit(himpit) dengan alatan khas dibuat daripada kayu dan digerakkan dengan tenaga kerbau .Air tebu tersebut dimasak dalam kawah dengan dapur kayu sangat lama...ada yang hingga seharian atau semalaman hingga air tebu oenjadi pekat likat menjadi molases.Tapi orang kampung takda la sebut molasss tapi depa panggil " nisan tebu".Biasanya dibuat cicahan ubi kayu rebus atau dicampur sdalam cendol.. Nak cerita pun payah kerana pengalaman tu oun masa zaman kanak-kanak sekitar 7/8 tahun macam tu..mana nak ambil kisah sangat.Tapi bila dah berumur macam ni baru terasa betap berharganya pengalaman lalu...



Dah kunyah-,- kunyah....telan air tebu yang manis...Kiranya macam mesin tebu direct kat mulut la....hihihi...Sah telan air yang manis ...Hampaa a.k.a sepahnya terus dibuang.

Biasnya hampaa hanya dilonggok dipangkal pokok sebagai baja..

Tapi baru ni saya ada tonton video dari Patani Thailand...Ada petani me ggunakan hampas tebu untuk "memternak" anai-anai.Hampas tebu di lapiskan dengan tanah dan disiram agar aentiasa lembab bagintujuan pembiakan  anai-,anai untuk makanan ayam.Tapi sempat juga dipesan agar penternakan anai-,,anai hendak lah dibuat jauh dari rumah agar tidak timbul masalah anai-anai menyerang binaan rumah pulak....hihihu