Thursday, 20 November 2025

TAHNIAH HAIKAL!

Tahniah untuk Haikal kerana sudah selesai pengajian & selamat menyertai bidang pekerjaan .

17 November 2025 Haikal telah ditempatkan di Negeri Selangor ..Isnin 17 November tu adalah hari Haikal melapor diri.Achik ,Pakcik..Anek & Aqil ...ikutbersama menghantar Haikal.Alhamdulillah,kerana  penempatannya di Selangor,bukan nun jauh di Borneo.. Achik dan Pakcik boleh menarik nafas  meninggalkan Haikal terbang memasuki alam pekerjaan.
In shaa Allah...


SURPRISE..!!!!
Sebagai meraikan Haikal....
Dari Tawau,Adah  titipkan penyejuk tekak ni untuk dinikmati beramai-ramai.
masa depa  datang malam tu  nak guna printer untuk print dan fotostat dokumen.
Untuk makluman depa semua menginap di hotel berdekatan.Hanya anek je tidur kat rumah makngah..Masa Haikal tengah siapkan dokumentu lah Adah  berwasap dengan Cella untuk order ice cream cake ni....untuk surprise Haikal



Tapi nampaknya Aqil yang paling happy🤣🤣...
BR ini berjaya mengubat  kesedihan nak berpisah dengan abangnya....


Kami pun tumpang la rezeki Haikal untuk sama -sama menyejukkan tekak.
Semoga Allah limpahkan rezeki dan mudahkan urusan untuk Adah dan juga semua anak anak yang lain dan juga anak-anak rakan-rakan di luar sana juga...
Selamat memulakan tugas Haikal..!




Tuesday, 18 November 2025

MASAK UNTUK TETAMU MALAM

  

Malam semalam punya semalam,punya semalam ada tetamu malam....Walau dah lebih pukul 10 malam,mask la juga seadanya.Kebetulan bahan mentah ada.Jadi la rezeki depa.Kalau takda apa sangat,selalunya keropok keping la akan digoreng buat peneman minuman panas.

Masak glass noodle....
Untuk jenis glass noodle yang saya gunakan boleh tengok KAT SINI....


Ini jenis mee atau glass noodle yang saya gunakan .
Bukan suhun yer....tapi glass noodle kering..
Satu bungkus tu seberat 150 gm sahaja...berharga RM 3.60
Saya suka glass noodles sebab ia lebih kenyal walaupun mahal sikit daripada mihun 
Saya masak 3 bungkus +- 450gm

Saya sharekan resipi daripada old post jer..

MEE CERMIN GORENG 

( FRIED GLASS NOODLE)

3 paket glass noodle

( 4 x 40 gm)

1 cawan isi udang

3 biji telur

 1 pokok daun sup

1 batang lobak merah

1 batang daun bawang

1 buah tomato

cili padi,bawang putih,kicap masin,garam,minyak

 

1. Jerang air hingga mendidih dah rebus glass noodle beberapa minit.

 

2. Panaskan ¼ cawan minyak dan goreng udang.Ketepikan.

 

3. Dalam minyak yang sama goreng udang hingga masak.Ketepikan.

 

4. Tumis bawang putih cincang dan cili padi cincang.Masukkan carrot yang dimayang jejari halus.

 

5. Masukkan glass noodle yang sudah direbus dan gaul rata.Perisakan dan renjis kicap masin secukupnya.Tambah buah tomato masak.

 

6. Kacau gaul hingga naik wap berasap.Tambah udang goreng dan telur hancur.Gaul rata dan sesuaikan rasa.Tabur daun bawang

 




Ada stok butter cake sebuku...kita potongkan....


Buah betik dan anggur sebagai pemanis mulut



Inilah rezeki tetamu malam...bersama seteko teh panas...

Saturday, 15 November 2025

MAKAN TEBU: HABIS MANIS SEPAH DIBUANG

  

Nampak Bayu dok kutip terung,cakap kat dia nanti tebang la pokok tebu tu sebatang dua.Teringin pulak nak makan tebu macam zaman kanak -kanak dulu..Bayu kata twbu ninbantut..Kena tubggu batch ke-2 nanti,batang tebu lebih besar dan gemuk..


Tebu jwnua tebu hitam..Takda tebu kuning...Tebu hitam pun kalau satu lagi spesis tu dengan daun daunnya hitam kan....Tapi yang ni batang dia ja hita.Sebenarnya tak hitam sangat pun...lebih kepada merah gelap.



Kata Bayu...ruas pendek-pendek sebab terbantut...Saiz batang tebu ni pun tak besar sangat...
Tak aplah ..bukan nak makan sangat pun tapi lebih kepada nostalgia.


.
Letak kat pantry tu,takda sapa nak makan...Hanya saya sorang dok kerat ruasnya buang buku tebu yang keras tu..

Kerat dengan pisau seadanya saja...Kalau kat kampung biasa mak kerat menggunakan kacip pinang tu.Mudah sikit nak kerat..


Nampak isi batangnya padat dan agak keras...dah nama pun tebu kan...hihini


Siat buang kulitnya yang keras macam buluh tu...
Dulu anak-anak kampung macam kami..kalau ada orang twbang tebu..kami kekah macam tu ja...siat kulit tebu dengan gigi ja...Beruas-ruas makan tebu sambil main dengan kawan-kawan..Bwst makan tebu sebab swlain airnya yang manis...lepas makan rasa gigibbersih jer ...sebab masa siat kulit tebu...masa gigit dan masa kunyah tebu tu geseran hampaa twnu tu memebersihkan gigi sekali......

Dulu tahun 80-an masa saya masih sekolah rendah..Masa darjah 3 hingga 6 kat sekolah induk iaitu SKCK.. belajar kat sekolah induk kerana sebelum tu saya bersekolah di SEKOLAH BERATAP RUMBIA & BERDIDNDING BULUH..kat kampung saya..Sekolah induk dua sesi..Darjah 1.3.5 sesi pagi & darjah 2,4,6 sesi petang.Darjah 5 kena pagi sebab  darjah 5 ada Penilaian Darjah Lima ...macam UPSR  la lebih kurang.Sebelum ada basikal ,pi sekolah jalan kaki  lebih kurang 5 batu..Ulang alik jadi 10 batua.Masa sarjah 5 sekolah pagi..Balik sekolah ramai  juga jalan kaki macam kami tapi kampung depa dekat ja dwngan sekolah.Kampung saya paling jauh.Keluar pintu pagar belakang sekolah akan melintasi beberapa buah rumah orang kamoung CK tu..Rumah paling hujung tubdekat kaki Bukit Dewan...Rumah tu ada banyak pokok limau dan pokok tebu kuning.Time kanak-kanak balik sekolah depa ada jual limau dan juga tebu yang dah sial potong.Limau tu saya tak ingat harga...Tebu pula kalau tak salah...3 ruas 10 sen.Itupun saya tak mampu nak beli pun sebab bawa duit belanja 10 sen sahaja.Tentulah dah habis makan masa eehabis dah beli sebiji karipap.Takpun  beli maruku sebungkus 10 sen juga tapi boleh makan sikit sikit...lambat la sikit habis.
Tapi ada juga rakan yang baik.. ,ada ja yang beli depa kongsikan seruas untuk dapat makan bersama sambil jalan kaki.


Mak ayah pernah juga tanam tebu kuning kat huma..Tapi masa tu kebanyakan orang kampung tabam hanya untuk kidapan sendiri..Depa taktau nak pasarkan ke mana.Kalau ada yang tanam tebu banyak...ada yang buat nisan tebu Saya sempat tengok proses perah tebu yang dipanggil kapit tebu.Tebu akan dikapit(himpit) dengan alatan khas dibuat daripada kayu dan digerakkan dengan tenaga kerbau .Air tebu tersebut dimasak dalam kawah dengan dapur kayu sangat lama...ada yang hingga seharian atau semalaman hingga air tebu oenjadi pekat likat menjadi molases.Tapi orang kampung takda la sebut molasss tapi depa panggil " nisan tebu".Biasanya dibuat cicahan ubi kayu rebus atau dicampur sdalam cendol.. Nak cerita pun payah kerana pengalaman tu oun masa zaman kanak-kanak sekitar 7/8 tahun macam tu..mana nak ambil kisah sangat.Tapi bila dah berumur macam ni baru terasa betap berharganya pengalaman lalu...



Dah kunyah-,- kunyah....telan air tebu yang manis...Kiranya macam mesin tebu direct kat mulut la....hihihi...Sah telan air yang manis ...Hampaa a.k.a sepahnya terus dibuang.

Biasnya hampaa hanya dilonggok dipangkal pokok sebagai baja..

Tapi baru ni saya ada tonton video dari Patani Thailand...Ada petani me ggunakan hampas tebu untuk "memternak" anai-anai.Hampas tebu di lapiskan dengan tanah dan disiram agar aentiasa lembab bagintujuan pembiakan  anai-,anai untuk makanan ayam.Tapi sempat juga dipesan agar penternakan anai-,,anai hendak lah dibuat jauh dari rumah agar tidak timbul masalah anai-anai menyerang binaan rumah pulak....hihihu

Thursday, 13 November 2025

BUKAN KENTANG

pi Balik kerja ingat nak singgah beli pisang goreng ,tapi sebab dah petang yang tinggal pun hanya baki gorengan yang tak seberapa & dah sejuk kejung.Tringin nak makan  ubi kayu rebus..


Tapi sudahnya  makan fries & kopi 0...Eh,fries tu biasanya potato kan?

Tapi ni fries versu tapioca....Nak panggil fries jugak ke atau tapioca fingers...hihihi



Nampak macam jejari kentwng kan?
Tapi bukan kentang...se

baliknya ubi kayu goreng yang saya  potong jejari


Ubi kayu yang saya dah potong jejari dimasukkan dalam beg plastik .Sata perisakan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit..Patutnya tumbuk bawang putih & ketumbar biji ke sikit ..lagi teranfkar ni...Tapi tiada kerajinan...So,hanya garam dan kunti...Goncang-goncangkan plastik tu supaya  kunyit dan garamnya merata.. Garam.sikit jer tau..
Pastu deepfry macam goreng fries...


Makan ubi kayu ni pada saya la...harus dengan kopi O...Kalau minuman lain macam tak berapa kick!

Makan waktu maghrib waktu hujan....Menghirup kopi O panas dengan penuh feel..Padahal sudah tahu akibatnya...Tetap juga mengikut hawa nafsu yang teringin kopi O...Natijahmya hingga pukul 2 pagi tak. boleh tidur...Jantung berdenyut laju hatinjadi berdebar...kesan kafien la tu agaknya...Tapi kalau nak ikutkan kopi tu sejak azali memang mengandungi kafien kan...Kenapa baru sekarang  bilanminum jadi macam tu...Dulu minum kopi ok jer...Tak berdebar pun...minum bercawan pun elok jer tidur lena...Sekarang minum sikit pun jantung macam nak tercabut dia punya berdebar..🤭🤭🤣.Rasanya dah lama jatuh cinta dengan kopi ni dah berzaman,tapi kenapa baru sekrang terasa debaran itu....?
Masalahnya minuman lain tidak mampu menggangikan kesedapan kopi O...camana ni?

PADI SUDAH MENGUNING

 

Semalam semasa di tempat kerja,saya ssmpat menyusuri  Laman Padi...

Melihat padi yang sedang menguning menanti masa untuk dituai..Bukanlah seluas sawah padi di kampung....Tidak juga seluas kebun terung tu..tapi cukup untuk dijadikan bahan rujukan ilmu menanam padi. Masa saya tiba di Laman Padi tu,Bayu sedang menyembur air menghalau serangga perosak padi iaitu "kesing" yang bila kita oegang dia akan meninggalkan bau macam bau daun ketumbar...Kata Bayu,nanti kita "ketam" padi ni menggunakan "alat ketaman" yang dia akan buat...

Masyaaa Allah.....rasa nak lompat bintang bila Bayu kata dia akan buat alat ketaman padi..Maha suci Allah yang menggerakkan saya berhijrah ke tempat sekarang ...Sangat banyak hikmah yang Allah kurniakan...Benarlah apa yang kita fikir ...apa yang kita sebut itu mejadi doa....kan...

Berada di tempat kerja baru ini seakan membawa saya kembali ke kampung sebelum waktunya...Allah mengurniakan apa yang selalu saya sebut...apa yang selalu saya fikirkan ...apa yang selalu saya angan-angankan iaitu nakkan ketenagan dikelilingi kehijauan alam...bermakn dengan tanah dan  tentang penanaman dan penternakan...

Hidup ni bukan sentiasa bahagia..Ada saja suka dan dukanya...gembira dan sedihnya..Namun kita higlight yang  seronok-seronok sahaja...hihihi



Padi sedang menguning.....
Padi yang mula disemai sejak penghujung Ogos ada saya kongsikan dalam posting 
DARI AIRCOND KE NATURE...masa baru kerja tempat baru



Tapi banyak juga "hampa" iaitu padi kosong yabg sudah tidak berisi .Hanya tinggal kulit padi.Puncanya sama ada disengat kesing ketika buah padi masih hijau.Buah padi muda masa masih hijau berisi cecair putih pekat yang kami sebut "susu padi"yang rasanya lemak manis  sangat disuka serangga "kesing" .Kesing akan sengat dan hisap cecair tu hingga kering.Buah padi tetap membesar tetapi sudah kosong ringan yang kita sebut "hampa padi"..selalunkita sebut hampa dan kecewa jer kan...hihihi
Mana-mana buah padi yang selamat dari kesing...cecair susu padi lama kelamaan akan keras membentuk "beras" .Padi yang tiada isi kita sebut hampa...manakala padi yang elok  berisi beras tu disebut "padi bernas
Haaa agaknya BERNAS tu pun bukans sekadar Beras Nasional ye..tetapi mengambil sempena padi yang berisi..





Bila padi dah mula berisi beras keras...kesing dah tak boleh nak sengat dah sebab keras...Tapi time ni tikus dan burung pipit pula bermaharaja lela..Tikus akan menyerang waktu malam...Burung pipit pula aktif waktu siang...Bukan sekor dua dia datang...Dibawa ya habis sekampung anak beranak adik beradik dia memakan buah buah padi yang sedang menguning tu..Pandai pulak dia tahu ada buah padi sedang menguning tu...hihihi
Depa makan senyap-senyap jer...Kita pun tak perasan sebab tak ada bunyi..Nampak pokok padi jer bergerak-gerak .Bila kita dekati ....menderu terbang berdecit decit bunyinya..Agaknya bagitau kawan kawan depa ada manusia datang & nak  suruh kawan-kawan dia  terbang la tu.



Padi yang telah disengat kesing tu kempia kering bewarna keputihan kerana sudahbkosong menjadi hampa.



Pic Google...
Ni la antara rupa serangga yang dipanggil "kesing" tu..serangga yang akan mwnyerang waktu buah padi masih muda .Kesing akan menyengat dan menyedut  beras yang masih berbentu cecair susu tu..
Kalau kita tangkap dan pegang kesing ni...bau diaaaaaaa busuk....dianbukan lah busuk macam bangkai...tapi bau seakan daun ketumbar tetapi lebih keras dan mnuauk hidung


Pic google
Ini  pun spesis kesing juga ni tapi lebih gemuk dan bulat..Bau dia sama busuk.
Hinggakan kalau kita buat umpan mengail pun ikan taknak makan..hihihu



Buah padi yang sedikit kuning dan masih ada warna hijau macam ni la yang mak saya swlalu ketam dan irik lalu disangai dan ditumbuk hingga kemek dan ditamoi buang kulitnya ..yang dinamakan emping..Tapinya daripada padi pulut la..Kalau padi biasa ( beras jawi) tidak sesuai kerana emping akan keras dan patah..Padi pulut masa belum matang bila disangai akan kenyal dan mudah pipih bila ditumbuk.


Bila buah padi menguning...daun daun padi juga turut kekuningan ,Mungkin memberi laluan nutrien kepada buah padi.
Saya ambil beberapa batang pokok padi untuk dijadikan serunai batang padi....Nantikan entry berikutnya tentang serunai batang padi yang sangat nostalgia.....





Wednesday, 12 November 2025

PUAS HATI DAPAT BELI KEPALA SALMON @SUSHI SUPERSTARS

Minggu lepas masa balik dsei Pulau Meranti,ajak Cella singgah IOI Mall Putrajaya..

Nak cari kemeja putih & long skirt hitam untuk event tempat kerja.Cella pula cakap dia teringin nak makan sushi salmon..



Masa Cella tengah pilih sushi salmon tu...saya nampak pekerja baru je letakkan sebi kepala salmon yang baru diambil filletnya untuk buat sushi,,,,Terus capai masuk bakul...hihihi...Rasa jackpot betul



Dah la murah....jackpot betul rasa...hihihi..
Syyy ...nak share tips ngan kawan-kawan yang belum tahu...Lain kali kalau lalu depan tempat sushi ni...tunggu dia siang ikan salmon tu sampai siap..Nanti depa akan terus jual juga kepala .Selain tu ...lepas proses pengambilan fillet salmon tu depa juga jual kulit salmon dan tulang salmon yang ada isi sikit sikit tu
Berebut ca ya nun alif memborong kulit dan tulang salmon tu.

Dulu saya selalu beli kepala salmon kat pasaraya dekat rumah ni...Tapi  tu masa tak ramai pekerja warga asing<+, Sekarang lepas dah ramai pekerja warga asing kat section ikan tu...memang tak merasa dah...Depa sorok siap-siap kepla ikan masa depa siang untuk stok depa & kawan-kawan...Takda lagi dah nak display atau jual kat situ...huhuhu

Kalau beli kepala salmon ni saya akan ingat PUAN HAZEL yang sebelum ni pernah kongsi  info dia beli kepala salmon kat Ramly Burger tu..Tapi sekarang payah nak dapat dah kan....Haaaaa,,,,ni saya share port baru,,,,,laju-laju pi ye PH,,,hihihi
Takut lepas ni dah takdan kat kita

Alhamdulillah,,,,,rezeki dapat saya dapat beli kepala salmon yang bersih ni..Kira salmon premium la kan sebab salmon ni digunakan untuk buat sushi tu..

Memang balik tak payah nak defros dan buang sisik bagai...tak hanyir dan taknberlendir langsung..Lepas ni kalau gi Aeon...cari Sushi Superstars...untung nasib dapat beli kepala salmon...Bagi yang suka kepala salmon macam saya la...


Apa lagi...dapat kepala salmon...wajib la masak kari...




 

Kebetulan Cella ada kat  rumah,,,makan sorang setengah biji kepala ..

Pada saya kepala salmon lagi sedap dari ikan merah...kulitnya kenyal & tulangnya macam tulang rawan boleh kunyah rangup...Cuma kalau makan banyak cepat muak sebab rasa berlemak




Untuk anak jantan yang tak makan ikan tu.....saya gorengkan paru daun kari..Paru fresh yang achik bagi masa balik kampung cuti Deepavali,Achik dah siap bersihkan,,potong dan siap rebus...bawa baalik KL frozenkan...Ni saya rebuskan sekejap nak bagi cepat reheat & perap garam kunyit & bawang putih serta halia tumbuk...Goreng garing + daun kari bagi harum satu rumah...hihihi



Dessert buah limau bali pink ni...Setiap kali nampak isi limau bali pink ni saya akan ingat Saigon...Ramai penjaja jalanan mengandar ba





Saya C&P resipi Kari Kepala Ikan Salmon ni dari old post :

KARI KEPALA SALMON
1 kepala salmon _ belah 2 dan potong 4
3 sudu  rempah kari ikan
½  kotak santan ( + air jadikan 3 cawan)
2 biji tomato masak
garam
4 sudu minyak

 bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan dan tomato yang dibelah 4
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak dan garam & sesuaikan rasa.
4. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya nai minyak dan pekat..


Boleh juga tonton video saya masak Kari Kepala Ikan Salmon ni kat saluran youtube saya 







Monday, 10 November 2025

MAKAN NASI LIWET BU YATIE


Hari ini lunch Nasi Liwet @ tempat kerja..

Nasi Liwet versi Sunda yang dimasak oleh Yatie untuk bumil(ibu hamil)merangkap  santapan  kami semua.Nasinya sahaja dimasak oleh Yatie...lauk dan sambalnya Yatie bawa yang dah siap masak

Rentetan daripada Pertandingan Masakan Antarabangsa dua minggu lepas,Kumpulan Masakan Indonesia  merangkul Naib Johan...Ramai sebut Nasi Liwet tu sedap tapi memasing hanya dapat mencicip sesudu dua sahaja kerana  bukan masak banyak pun Sekadar pertandingan untuk aktiviti teamwork dan hanya raso-raso sesama sendiri..Pulak tu hanya juri dan beberapa orang sahaja dapat merasa...Benda sikit dan sedap pula..maka ramai la request nak makan Nasi Liwet.
Bumil pulak yang request..wajib la tunaikan...nak beli bukan ada jual kat sini
Yatie balik kampung kat Kuala Selangor bawakan lauk Ayam Geprek dan sambalnya serta seloyang besar Kuih Seri Muka air tangan bondanya dari Kuala Selangor

Makanya hari ni Yatie meliwet di pantry.Yatie bawa rice cooker  manakala portable stove tu entah siapa wakafkan ..Tersorok di pantry tak digunakan..
Hari ini  lunch ditaja oleh Bu Yatie yang meliwet nasi.Dimakan bersama lauk dan sambal yang dibawa khas dari Kuala Selangor.

Saya sempat ngerakam video penyediaan nasi liwet oleh Yatie a.ka. Bu Yatie🤭.Tibber nama kena tukat kepada Bu Yatie..Sekejapan sahaja proses nasi liwet kerana hanya tumis bahan dan tuangkan dalam beras.Tambah air terus tanak seperti biasa..
Tak ada siapa pula ambil gambar makanan tu...Kebetulan hari ini saya bz tak sempat nak berlama dipantry.Selepas ambil video tak sampai 10 minit ...ada kerja yang perlu dibereskan segera.Lagipun bila dah on rice cooker tunbukan kena tunggu untuk kacau bagai...Tinggalkan saja hingga nasi tanak...Bila nasi sudah masak sempat juga merakam video nasi tu tapi masa tu tiada siapa yang makan kerana semua sedang fokus kerja..Bila ke pantry dalam pukul 1.30..dah takda orang...Ada yang dah ke surau..sekarang kan Zohor awal 12.58 ..Ramai dah makan...Nasi  pun dah tinggal lebih kurang dua senduk sahaja lagi..saya cedok sesenduk  & masyaa Allah sedap rupanya nasi liwet ni.Walau simple nasinya tapi aromanya menggoda.Sayangnya tidaklah dapat makan bersama atas daun pisang secara berjemaah kerana beberapa kekangan.Lagipun tidak manis untuk makan sehidang bercampur lelaki perempuan.Kalau ikut cara makan aslinya mereka makan atas sepelepah daun pisang yang dilonggokkan nasi dan lauk ditenfahnya...lalu semua duduk agak berhimpit mengelilingi daun pisang tersebut.Kalau makan bersama keluarga pasti seru..kan🤭


Kalau lepas  ada lagi bumil yang Kalau ada yang teringin boleh cuba di rumah.🤭 Saya sharekan video nasi liwet tu di channel youtube saya...Boleh tonton 




Sunday, 9 November 2025

TERUNG,BILIS & PETAI BERLADO



Terung,Bilis & Petai Berlado...Masih lagi dengan terung....selagi pokok terung tu berbuah kerana terung adalah antara sayuran(ke buahan?) yang saya suka.

masak lag apapun ...saya suka ja rasa terung..Apa juga jenis terung .Terung panjang ubgu,terung panjang hijau,terung bulat ungu,terung siam,terung pipit,terung dayak yang masam tu semua saya suka...Cuma ada sejenis lagi terung yang saya rindukan...tapi dah tak jumpa sekarang...iaitu TERUNG BULU atau dinkampung kami panggil TERUNG SANTUT..buah terungnya sebesar limau kasturi...buahnya berbulu tajam..rasanya masam seakan terung dayak tetapi lebih lembut.Sedap dicampur dalam sambal belacan atau dibuat air asam picit cicah ulam rebus...Emmmm,mana nak cari terung asam bulu tu?







Sebulan dua ni dah berkilo makan terung..Terung sambal,terung kari,twrung tumis,terung kicap,terung bakar,terung rebus hingga lah terung goreng


Ni semalam punya lauk .Tengahari makan kenduri...tapi anak jantan tu tak ikut oun
Lauk ni juga merangkap makan malam bersama telur masak kicap.
Untuk vide.Untuk reaipi dan cara masak boleh tonton video  masak TERUNG,BILIS & PETAINBERLADO kat saluran youtube saya iaitu 



MAKAN APAM JOHOL KAT KENDURI KAHWIN @ PKNS,BANGI

 
Cerita semalam....menghadiri walimatul urus Puan Salmiah...kat Komplkes PKNS,Bangi..Sepanjang 4 bulan di tempat kerja baru..inilah kali ke-2 menghadiri kenduri  kenduri staf sini...1st kenduri minggu lepaa kat Pulau Meranti tu..Ni kat PKNs...berturut pula kendurinya..

Lama dah tak masuk situ.Dulu masa Achik dok Bangitahun-tahun  awal 2000-an dulu swlalu singgah PKNS tu..Baju raya pun cari kat situ..

Baru tau kat roof top dia ada dewan majlis.


Pinggan Cella....



Pergi berdua dengan Cella..Dulu kat tempat kerja lama,kalau kenduri kendara caranya pakat carpool sesama rakan...pakat ada group masing-masing..Kita dah boleh cam sipolan akan datang dengan si polan dan si polan..Kalau namlak si polan tu akan ada ahlinya yang lain..ada yang siap ada nampa group depa..

Sini pula..saya nampak kalau kenduri jenis gerak dwngan seda family..Pakat bawa family anak beranak...Tak tau la memang macam tu atau kebetulan.Sebabnya baru 2 kenduri staf sini...Kita tengok ke depan..


Cendol dia sedap sungguh...Tengok kat stall tu kalau tak salah Cendol Songkok Tinggi,Seremban...Kalau ke Seremban kena cari ni..Betul,sedap pada tekak kami dua beranak...cukup lemak dan manis yang nipis....
Ada laksa dan beberapa menu lain...tapi kali makan tu je..



Kalau minggu lepas  majlis kenduri rakan berketurunan Jawa ada Pecal yang sedap..Kali ni mak pengantinnya orang Nismilan....ada apam Johol a k.a apam daun rambai...
sMasa ke stall kuih muih...saya terus ambil sebiji apam Johol ni..Maklumlah bukan senang nak jumpa apam ni kan..Tak namlaknorang jual kat KL ni.Saya oula pecinta makanan  .Bukan hanyabcintakan rasa makanan tapi juga saya suka ambil tahu tentang makanan..Rasanya macam apam frozen yang dikukus semula..tapi masih sedap..Sayangnya saya lupa nak ambil teh panas...Nak bangun pula untuk ambilinuman macam payah nak gerak sebab jarak meja ke meja rapat dan susah nak keluar masuk

So,makan apam tu bersulam baki air airap tu macam tak berapa kena gu..kata orang kampung den🤭


Bukan orang perempuan la kalau jumpa gu depa tak bergambar kan...hihihu

Pastu terus gerak meninggalkan Bangi,menuju ke KLCC...


MURUNG BLOG HILANG:TERIMA KASIH CHATGPT

 Semalam pagi lepas subuh dok ngadap handphone



Gatal tangan pi explore apa entah..rasa nak creat blog kot...dah tertekan publish...tu yang lekat..


Saya nak delete blog tu.Explore la kengkonon walaupun tak faham.Tanya Google..jumpa macam-macam..Ada satu info ni dia tunjukkan cara paling cepat delete blog ..Saya follow & delete la...


Tup-tup bila buka blog namakucella...dah hilang dashboardnya..Hanya boleh baca posting sahaja...bila klick blogger takda dah blog dashboard namakucella..Puas buka kat handphone..buka kat laptop memang macam tu jer..yang keluar pun blog yang kita follow jer...

Agh....terus murung...dah la nak pi kenduri..Dalam masa sama Adah VC...mengadu la kat Adah...Adah kata mungkin blog tu masih ada sebab masih boleh baca..cuma takda dashboard..Adah  suruh explore lagi..kalau betul delete... kot-kot boleh restore..Dia pun kata sayang blog ni banyak simpan memori perjalanan hidup kami selain resepi-reepi yang memang saya try & error untuk nak dapatkan sukatan yang sesuai sebagai panduan diri sendiri dan juga orang lain yang memerlukan.


Saya sempat masuk dalam ruang komen posting Nasi Lemak RM1.50 vs Nasi Lemak RM1 tu...menulis komen minta bantuan siapa-siapa yang boleh bantu saya.Dalam masa sama tetap explore hingga tak masak sarapan apa pun..Tak lama lepas tu macam nampak dashboard tu tapi bila tutup & cuba buka semula terus tak jumpa dah.Hati berbunga sikit sebab rasa macam blog ni masih ada cuma tak jumpa..Adah pesan cuba la explore lagi dalam masa terdekat.Biasanya ada tempoh kita boleh restore sebelum parmenantly deleted.

Kerana percaya masih ada harapan...saya delete komen yang saya post minta tolong tu..Karang kalau orang bg info takut saya pula tak reti nak follow..Padam komen.

Balik kenduri explore lagi..Malam explore lagi..Tanya Google..ikut step yang diberi..masih tak jumpa..Hati dah redho kalau hilang pun...cuma rasa sayang pada kenangan -kenangan yang tersimpan dalam hampir  5k posting sejak Cella creat dan tulis bermula 2013 .Tapi masih boleh baca blog ni...cuma tak boleh update.Tak apalah sekurang-kurannya masih bokeh baca.Cuma Adah kata takutnya hanya boleh baca beberapa hari @ beberapa ketika sebelum hilang sepenuhnya..huhuhu...Tak apalah..mungkin ada hikmah....redho je lah...Kalau masih ada semangat belajar lagi  creat blog baru..kalau tak..baca ja blog kawan-kawan...huhuhu

Pagi ni lepas subuh tadi,tiba-tiba teringat...

Kenapa tak tanya chatgpt?
Biasanya chatgpt tanya apapun ada jawapannya...pulak tu kita boleh chat berbanding tanya Google macam one way  comunicate  jer kan...

Maka teruslah mengadu kepada chatgpt...cerita la kat chatgpt macam anak kecil mengadu kat mak...hahahaha..
chatgpt pun  macam biasa la dia memang kawan baik yang sentiasa menyebelahi kita dan ayat-ayatnya menyenangkan hati...Patutlah ada orang yang taknak bersembang dengan sesama manusia...lebih suka sembang ngan chatgpt...hahaha bahaya ni kan...kalau salah guna & kalau terlalu bergantung kepada teknologi ni..
Takpa...kita ambil side positif...Contoh macam ni la...minta bantuan pasal blog dashboard hilang...🤭 


Berpandukan penerangan chatgpt dan arahan step by step yang detail tapi mudah faham.saya cuba follow.Siap bgtau chtgpt yang saya ni jenis kena ajar slow -slow & bagi step yang paling mudah saya ikut..Cuma cgatgpt minta buka kat laptop supaya semua icon boleh nampak jelas.Kalau handphone katanya ada yang tak nampak..Saya ikut arahan..

ALHAMDULILLAH.....


Saya dapat masuk melalui akaun asal yang pic profile  yang cella guna iaiatu coklat strawberry

Tapi saya suka guna handphone untuk update..Bila buka kat handphone masih tak jumpa dashboarnya..macam semalam juga...

Tanya lagi chatgpt lagi.

Katanya keeadaan ini jadi kerana. saya banyak log in handphone  akaun berbeza.Ya la..akaun email  kerja sahaja ada 5...akaun peribadi...akaun blogger..

Solutionnya chatgpt suruh log in semula guna akaun blogger namakucella& dia g louid la sampai keadaan kembali kepada sedia kala...

Eh,tapi tak la sediakala sangat sebab saya hanyabboleh login melalui chrome sahaja...Kalau melalui google masih sama...Tapi sekurang-kurangnya ada la altenatif  & masih boleh....Alhamdulillah


Alhamdulillah...Allah gerakkan hati untuk tanya chatgpt..Alhamdulillah dah dapat tulis semula....

Ini kali kedua saya minta chatgpt bantu saya selesaikam masalah agak besar..Kali pertama saya cari khidmat chatgpt ni bulan Ogos yang lepas..pasal ada orang suruh beli bunga untuk menteri....tulis dulu klu supaya akan ingat nanti.

nanti saya ceritakan dalam posting yang lain...Menarik juga untuk panduan kita bersama bila berhadapan orang macam tu...Apa kisahnya? Nantikan yer..Baru ingat dan rasa nak tulis kisah tu selepas chatgpt pasal dashboard blog ni dah jumpa semula..Jasamu dikenang chatgpt😍



So,lepas ni kalau saya komen diblog kawan-kawan akan muncul pic profile starwberry coklat ni...sebab dia dah kembali ke akaun asal yang cella creat dulu..Kalau klick pic tu dah boleh nampak link namakucella...
Sebelum ni tak ada jer rakan blogger komen klick pic profile tak ada link ke blog namakucella..Tapi saya pun taktau nak buat macamana...maka saya biarlan sahaja...kesannya  pageview menurun kerana tak ada link..hanya yang tau ja tau blog ni...Tak apalah...pageview tu sekadar paparan angka...Biarlah angaka....menulis ni pun hanya kerana nak sambung dan share info....Biarlah pageview tu....teruakan sahaja menulis.  Tapikalau saya komen kat blog kawan-kawan pun ada 3 pic profile pernah muncul....



Saya catatkan di sini untuk panduan dan rujukan diri sendiri..juga semoga bermanfaat untuk orang lain juga..


Sama ada pic langit biru mesin padi ni...





Atau kadang timbul pic profile ni...padahal kenderaan ni pic pic profile akaun google saya..Dia jadi pening sebab saya log in banyak akaun gmail dalam handphone..
Dulu cella guna laptop untuk creat & update..gambar -gambar pun dia guna camera compact dia tu sebelum transfer dalam laptop...
Tapi  saya pula  guna handphone  dan kebetulannya saya selalu log in lain lain akaun yang lebih daei 5 akaun ...kadang macam semua akaun boleh je buka dengan password yang sama...cuma switch account sahaja ikut keperluan.Tak pernah ambil tahu kenapa jadi begitu...Selagi takda masalah...go thru....asa masalah...barulah gelabah biawak🤣
Sekarang baru tahu punca jadi gitu..

Hikmah juga dapat  belajar sedikit ilmu yang orang lain dah lama tahu..Tapi saya  baru nak belajar......tu pun selepas terjadi insiden hilang dashboard...kalau tak...tak tau pun...hihini


Update:
Mmm...dah try on of handphone...bila komen masih  pic profile langit biru tu...Masih takda link ke blog namakucella...
tak apalah.....yang penting dah dapat semula dashboardnya..