Pernah makan Pulut Nangka?
PastPasti lah ada yang pernah kan ..Kalau pun tak pernah makan mungkin pernah tengok terutama yang boasa ke Thailand..
Bukan lah rajin sangat pun tapi sebab terlanjur pagi tu ada masak pulut lemak..
Pulut lemak mean pulut kukus yang digaul santan + sikit garam.Macam pulut kuning la rapi versi putih tak letak kunyit..Ok lebih tepat macam pulit untuk pulut inti tu..
Asalnya saya buat pulut lemak nak makan dengan sambal tapi alhirnya saya makan sama telur dadar.Ada cerita yang sudah saya karang tentang pulut lemak telur dadar tu tapi saya belum post kerana berbelah bagi nak post ke tidak.Ini kerana ada cerita berkotankepercayaan tahyul yang ingin saya kongsikan..tapi takutentinggung perasaan orang lain..maka saya biar dalam draf dulu walaupun dah siap dikarang..
Keberulan masa keluar belanja barang dapur ada saya beli 1 pack nangka kerana nampak segar baru dikupas.Sedang elok masak dan saya agak ni nangka kampung Kalau nangka madu warna lebih oren dan lebih juicy..
Pulut dalam family saya memang tak dapat dipisahkan Kalau tengok old post pun banyak jer menu pulut kan...Dari pulut ikan masin,pulut kelapa,pulut kuning,pulit inti,pulut sambal,ketupat pulut,pulut pisang dan juga pulut cempedak.Pult nangka ni lebih kurang juga pulut cempedak seperti yang pernah saya buat


Pertama kali ni tengok pulut nangka.
ReplyDeleteOrang belah-belah utara memang tak dapat dipisahkan dengan pulut.
Kalau cerita pasal pulut telur dadar tu mungkin boleh letak disclaimer dulu.
Sebenarnya... nak tau juga sebab tak pernah lagi makan pulut telur dadar tu.
Dana ingatkan pulut nangka ni makan dengan santan mcm pulut durian tu kak... sedapnya bila dah balut gitu dengan nangka tu. Teruk jugak typo akak ek, ingatkan dana je jenis kaki typo hehehhe
ReplyDelete