Tuesday, 18 November 2025

MASAK UNTUK TETAMU MALAM

  

Malam semalam punya semalam,punya semalam ada tetamu malam....Walau dah lebih pukul 10 malam,mask la juga seadanya.Kebetulan bahan mentah ada.Jadi la rezeki depa.Kalau takda apa sangat,selalunya keropok keping la akan digoreng buat peneman minuman panas.

Masak glass noodle....
Untuk jenis glass noodle yang saya gunakan boleh tengok KAT SINI....


Ini jenis mee atau glass noodle yang saya gunakan .
Bukan suhun yer....tapi glass noodle kering..
Satu bungkus tu seberat 150 gm sahaja...berharga RM 3.60
Saya suka glass noodles sebab ia lebih kenyal walaupun mahal sikit daripada mihun 
Saya masak 3 bungkus +- 450gm

Saya sharekan resipi daripada old post jer..

MEE CERMIN GORENG 

( FRIED GLASS NOODLE)

3 paket glass noodle

( 4 x 40 gm)

1 cawan isi udang

3 biji telur

 1 pokok daun sup

1 batang lobak merah

1 batang daun bawang

1 buah tomato

cili padi,bawang putih,kicap masin,garam,minyak

 

1. Jerang air hingga mendidih dah rebus glass noodle beberapa minit.

 

2. Panaskan ¼ cawan minyak dan goreng udang.Ketepikan.

 

3. Dalam minyak yang sama goreng udang hingga masak.Ketepikan.

 

4. Tumis bawang putih cincang dan cili padi cincang.Masukkan carrot yang dimayang jejari halus.

 

5. Masukkan glass noodle yang sudah direbus dan gaul rata.Perisakan dan renjis kicap masin secukupnya.Tambah buah tomato masak.

 

6. Kacau gaul hingga naik wap berasap.Tambah udang goreng dan telur hancur.Gaul rata dan sesuaikan rasa.Tabur daun bawang

 




Ada stok butter cake sebuku...kita potongkan....


Buah betik dan anggur sebagai pemanis mulut



Inilah rezeki tetamu malam...bersama seteko teh panas...

Saturday, 15 November 2025

MAKAN TEBU: HABIS MANIS SEPAH DIBUANG

  

Nampak Bayu dok kutip terung,cakap kat dia nanti tebang la pokok tebu tu sebatang dua.Teringin pulak nak makan tebu macam zaman kanak -kanak dulu..Bayu kata twbu ninbantut..Kena tubggu batch ke-2 nanti,batang tebu lebih besar dan gemuk..


Tebu jwnua tebu hitam..Takda tebu kuning...Tebu hitam pun kalau satu lagi spesis tu dengan daun daunnya hitam kan....Tapi yang ni batang dia ja hita.Sebenarnya tak hitam sangat pun...lebih kepada merah gelap.



Kata Bayu...ruas pendek-pendek sebab terbantut...Saiz batang tebu ni pun tak besar sangat...
Tak aplah ..bukan nak makan sangat pun tapi lebih kepada nostalgia.


.
Letak kat pantry tu,takda sapa nak makan...Hanya saya sorang dok kerat ruasnya buang buku tebu yang keras tu..

Kerat dengan pisau seadanya saja...Kalau kat kampung biasa mak kerat menggunakan kacip pinang tu.Mudah sikit nak kerat..


Nampak isi batangnya padat dan agak keras...dah nama pun tebu kan...hihini


Siat buang kulitnya yang keras macam buluh tu...
Dulu anak-anak kampung macam kami..kalau ada orang twbang tebu..kami kekah macam tu ja...siat kulit tebu dengan gigi ja...Beruas-ruas makan tebu sambil main dengan kawan-kawan..Bwst makan tebu sebab swlain airnya yang manis...lepas makan rasa gigibbersih jer ...sebab masa siat kulit tebu...masa gigit dan masa kunyah tebu tu geseran hampaa twnu tu memebersihkan gigi sekali......

Dulu tahun 80-an masa saya masih sekolah rendah..Masa darjah 3 hingga 6 kat sekolah induk iaitu SKCK.. belajar kat sekolah induk kerana sebelum tu saya bersekolah di SEKOLAH BERATAP RUMBIA & BERDIDNDING BULUH..kat kampung saya..Sekolah induk dua sesi..Darjah 1.3.5 sesi pagi & darjah 2,4,6 sesi petang.Darjah 5 kena pagi sebab  darjah 5 ada Penilaian Darjah Lima ...macam UPSR  la lebih kurang.Sebelum ada basikal ,pi sekolah jalan kaki  lebih kurang 5 batu..Ulang alik jadi 10 batua.Masa sarjah 5 sekolah pagi..Balik sekolah ramai  juga jalan kaki macam kami tapi kampung depa dekat ja dwngan sekolah.Kampung saya paling jauh.Keluar pintu pagar belakang sekolah akan melintasi beberapa buah rumah orang kamoung CK tu..Rumah paling hujung tubdekat kaki Bukit Dewan...Rumah tu ada banyak pokok limau dan pokok tebu kuning.Time kanak-kanak balik sekolah depa ada jual limau dan juga tebu yang dah sial potong.Limau tu saya tak ingat harga...Tebu pula kalau tak salah...3 ruas 10 sen.Itupun saya tak mampu nak beli pun sebab bawa duit belanja 10 sen sahaja.Tentulah dah habis makan masa eehabis dah beli sebiji karipap.Takpun  beli maruku sebungkus 10 sen juga tapi boleh makan sikit sikit...lambat la sikit habis.
Tapi ada juga rakan yang baik.. ,ada ja yang beli depa kongsikan seruas untuk dapat makan bersama sambil jalan kaki.


Mak ayah pernah juga tanam tebu kuning kat huma..Tapi masa tu kebanyakan orang kampung tabam hanya untuk kidapan sendiri..Depa taktau nak pasarkan ke mana.Kalau ada yang tanam tebu banyak...ada yang buat nisan tebu Saya sempat tengok proses perah tebu yang dipanggil kapit tebu.Tebu akan dikapit(himpit) dengan alatan khas dibuat daripada kayu dan digerakkan dengan tenaga kerbau .Air tebu tersebut dimasak dalam kawah dengan dapur kayu sangat lama...ada yang hingga seharian atau semalaman hingga air tebu oenjadi pekat likat menjadi molases.Tapi orang kampung takda la sebut molasss tapi depa panggil " nisan tebu".Biasanya dibuat cicahan ubi kayu rebus atau dicampur sdalam cendol.. Nak cerita pun payah kerana pengalaman tu oun masa zaman kanak-kanak sekitar 7/8 tahun macam tu..mana nak ambil kisah sangat.Tapi bila dah berumur macam ni baru terasa betap berharganya pengalaman lalu...



Dah kunyah-,- kunyah....telan air tebu yang manis...Kiranya macam mesin tebu direct kat mulut la....hihihi...Sah telan air yang manis ...Hampaa a.k.a sepahnya terus dibuang.

Biasnya hampaa hanya dilonggok dipangkal pokok sebagai baja..

Tapi baru ni saya ada tonton video dari Patani Thailand...Ada petani me ggunakan hampas tebu untuk "memternak" anai-anai.Hampas tebu di lapiskan dengan tanah dan disiram agar aentiasa lembab bagintujuan pembiakan  anai-,anai untuk makanan ayam.Tapi sempat juga dipesan agar penternakan anai-,,anai hendak lah dibuat jauh dari rumah agar tidak timbul masalah anai-anai menyerang binaan rumah pulak....hihihu

Thursday, 13 November 2025

BUKAN KENTANG

pi Balik kerja ingat nak singgah beli pisang goreng ,tapi sebab dah petang yang tinggal pun hanya baki gorengan yang tak seberapa & dah sejuk kejung.Tringin nak makan  ubi kayu rebus..


Tapi sudahnya  makan fries & kopi 0...Eh,fries tu biasanya potato kan?

Tapi ni fries versu tapioca....Nak panggil fries jugak ke atau tapioca fingers...hihihi



Nampak macam jejari kentwng kan?
Tapi bukan kentang...se

baliknya ubi kayu goreng yang saya  potong jejari


Ubi kayu yang saya dah potong jejari dimasukkan dalam beg plastik .Sata perisakan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit..Patutnya tumbuk bawang putih & ketumbar biji ke sikit ..lagi teranfkar ni...Tapi tiada kerajinan...So,hanya garam dan kunti...Goncang-goncangkan plastik tu supaya  kunyit dan garamnya merata.. Garam.sikit jer tau..
Pastu deepfry macam goreng fries...


Makan ubi kayu ni pada saya la...harus dengan kopi O...Kalau minuman lain macam tak berapa kick!

Makan waktu maghrib waktu hujan....Menghirup kopi O panas dengan penuh feel..Padahal sudah tahu akibatnya...Tetap juga mengikut hawa nafsu yang teringin kopi O...Natijahmya hingga pukul 2 pagi tak. boleh tidur...Jantung berdenyut laju hatinjadi berdebar...kesan kafien la tu agaknya...Tapi kalau nak ikutkan kopi tu sejak azali memang mengandungi kafien kan...Kenapa baru sekarang  bilanminum jadi macam tu...Dulu minum kopi ok jer...Tak berdebar pun...minum bercawan pun elok jer tidur lena...Sekarang minum sikit pun jantung macam nak tercabut dia punya berdebar..🤭🤭🤣.Rasanya dah lama jatuh cinta dengan kopi ni dah berzaman,tapi kenapa baru sekrang terasa debaran itu....?
Masalahnya minuman lain tidak mampu menggangikan kesedapan kopi O...camana ni?