Wednesday, 7 December 2022

BUNGA KENANGA @ BUNGA PISANG

Nampak pokok bunga kenanga @ kolej kediaman lelaki @ UPM..
Minta anak bujang tu berhenti sekejap saya nak snap gambar pokok bunga kenanga ni..Sabar je lah bila sekarang  mak kau memblog...semua nak diambil gambar!
Hihihihi...


Bunga Kenanga yang asalnya hijau sudah kekuningan dan tidak lama lagi akan kering kecoklatan..

Dulu-dulu zaman kanak-kanak suka cium bunga- bunga  ni sebab rasa macam bau dia wangi sangat...
Tapi sekarang rasa macam bau kuat sangat la pula...padahal bunga tu aromanya masih seperti dulu..Hidung yang salah atau faktor sebagai manusia ..sering berubah dan berbolak balik?
Bunga ni kalau bahasa standard dipanggil bunga kenanga..
Kalau kat kampung saya dipanggil "Bunga Pisang"
Jangan tanya kenapa dan dari mana dapat nama bunga pisang sebab saya pun tak tau..
Cuma yang saya perasan bau dia seakan bau essen pisang star brand tu....
 

Tuesday, 6 December 2022

KARI KEPALA IKAN SALMON

 

Masak Kari Kepala Ikan Salmon.Dah agak lama tak beli ikan salmon sejak harganya tak berapa mampu nak makan selalu.Dulu zaman Cella masih sekolah memang selalu beli kepingan salmon buat bekal dia ke sekolah.Masa tu harga sekeping sederhana salmon dalam RM4 saja.Hari tu nampak PH goreng ikan salmon.Kata PH beli kat Ramly Halal Mart Batu Muda.Saya ke Ramly Halal Mart BTR,tapi sekarang harga dah naik.Walau harganya dah tak seperti dulu namun salmon kat Ramly Mart memang antara yang terbaik pada pandangan saya kerana  kemas dan bersih pakagingnya.Ikannya di pack beberapa keping namun tidak melekat antara satu sma lain.HArga untuk 1 pack 3-4 keping salmon berharga sekitar rm20++ hingga RM30++ .Masih boleh lagi la terima harganya,Dah namapun salmon kan... hihiiTQ kepada PH bagitau Ramly Halal Mart ada jual salmon.Walau harga kepingan salmon dah naik harga tapi kepala salmon masih lagi antara yang murah nak banding pasaraya lain




Sata beli 2 kepala ikan salmon yang telah dibelah 2.
Lupa la pulak harganya.Tapi kalau tak silap saya du keping ni tak sampai RM 10.
Serius tak tipu....i sware
Bukan kepala semata yer...Ada juga isinya kat leher ikan tu...
Murah kan..?
Mana nak cari harga macam ni nak banding pasaraya  lain....
Jangan lepas ni depa naikkan harga pulak sudah la....
Bagi la peluang kita dapat makan salmon dengan harga mampu milik ni kan... walau hanya kepala...hihihi


Kepala agak besar dan bersih..Saya basuh dan rendam sekejap dengan air asam jawa untuk bersihkannya.Kepalanya terdapat juga isinya pada bahagian leher ikan tu..Ikan ada leher kr..? hihihihi





Oleh kerana Adah tak makan kepala ikan,maka saya potong bahagian isi leher salmon tu dan goreng garing untuk Adah...


KARI KEPALA SALMON
1 kepala salmon _ belah 2 dan potong 4
3 sudu  rempah kari ikan
½  kotak santan ( + air jadikan 3 cawan)
2 biji tomato masak
garam
4 sudu minyak

 bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan dan tomato yang dibelah 4
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak dan garam & sesuaikan rasa.
4. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya nai minyak dan pekat..



Siap kari kepala salmon 


Paling saya suka...daging pipinya yang berserar dan whole matanya.Nak makan matanya kena kopakkan kepala dengan hati-hati untuk dapatkan whole matanya yang penuh gelemair dan gelemaca lembik  bergedik dan berlemak tu..ingat lagi tak subject Sains masa sekolah? hihihi


Monday, 5 December 2022

LUNCH @ RESTORAN D'LIMAU NIPIS

Pagi minggu ingat nak bermalas-malasan saja kat rumah.

Sekali,Adah ajak temankan dia ke Ampang nak cari baju.

Balik dia ajak pula ke Klang tapi dah sampai Shah Alam dia boleh pula kata tak jadi...hihihi

Patah balik pula masuk ke PLUS hiway exit Tol Kajang dan terus ke Bandar Baharu Bangi..


Kami singgah lunch @ d'limau nipis.

Baru perasan...
Restoran ni dua lot kedai tetapi terpisah  dan berselang oleh 7Eleven ditengahnya.

Ni  yang sebelum 7E


Ni pula selepas 7E..
Yang ni signboard dia lebih meriah..
Kami masuk yang sebelah sini..

Pilihan lauk pauk memang sangat banyak memanjang beberapa baris..Bagusnya semua lauk-pauk di tulis sekali tanda harga..
Contoh yang saya ingat gulai ayam kampung seketul RM9.50
Sayur broccoli sesenduk RM4.50.
( boleh tahan kanšŸ¤­)
Gulai Tempoyak Patin dah siap dalam bekas tippuware tunikut saiz..Ada rm12 dan ada yang lebih mahal bergantung saiz.
Sayangnya saya malu nak rakam video sebab orang tengah ramai.

Konsepnya layan diri.Tapi bagusnya sini..kita masuk saja depa tanya berapa orang dan mereka carikan meja.Kalau di bawah dah penuh...tingkat atas juga boleh.
Mula kami ditawarkan tingkat atas.Pilih makanan di bawah dan bawa naik atas sendiri.
Saya pilih makanan  & Adah naik dulu kat atas jaga meja yang depa dah carikan.
Tak lama kemudian,belum sempat ambil lauk,Adah dah turun..

Adah tunjuk video ni...
Dia kata ni ruang atas..
Memang ada air cond tapi tak nampak view...ruang bertutup..Adah kata dia lemas..Dia nak makan kat bawah..
Alhamdulillah,elok-elok meja 4 kerusi  ada orang bangun ..terus Adah duduk menanti saya ambil nasi

Saya hanya ambil nasi putih dan sayur tauge..


Juga  sambal belacan bersama ulam bunga kunyit dan bendi rebus.Tak ambil ikan bagai sebab Adah kata dia nak pi ambil ikan bakar yang sedang dibakar di bahagian depan pintu masuk.
Ops..kat situ juga ada pelbagai kuih muih siap pack untuk dibeli.Nampak kabanyakan kuih pantai timur.

Sekor sotong bakar .
Adah kata tak tanya pula harga..Tapi masa pelayan datang kira kat meja,dia cakap harga boleh tengok pada setiap pinggan tu memang ada  tulis harga..
Ni RM25.50
Heee....


Adah ambil sekor ikan cencaru bakar sambal.RM8.50
Baru perasan tu ada tulis tepi pinggan  dengan tulisan merah 8.5 maknanya rm8.50


Minuman signature kat sini...


Namanya ni ha...
Tak tau nak sebut apa..Saya sebut limau nipis blended hihihi
Rasanya sangat sedap..masam-masam manis berkrim dan ada campuran agar-agar tawar warna hijau tu.
Saya pernah minum  minuman ni di sini sekitar 10 tahun dulu dan ni baru datang lagi sini..hihihi

Adah hanya minta air mineral.
Eh,depa ada produk air mineral brand  sendiri la.. 


Ni la hidangan kami dua beranak ...

Nasi 
Sayur
Ulam & sambal
Ikan Cencaru Bakar
Sotong  Bakar
sebotol air mineral
segelas ais limau nipis blended
Total RM54.50

Makanan disini memang sedap dan menarik dengan aneka pilihan dan ada ulaman rare seperti bunga kunyit ni.Pernah nampak kat FB dia ada ulam pucuk bekka bagai.
Tapi pandangan saya harganya agak mahal untuk 2 orang makan.
Mungkin kerana kesegaran bahan mentahnya.
Mungkin juga kerana Adah ambil sotong bakar tu.
Adah kata lain lain kali kalat TERdatang lagi mungkin akan pilih lauk lain....kalau saya,hanya pesan ais blended dia ja kot...hahaha
Saya bukan peminat sotong..
Yang Adah pesan ni pun saya hanya makan tentacle dia saja sebab Adah tak makan..Dia hanya makan badan sotong ja..hihihi
Saya lebih suka ikan...hihihi
ikan dia memang moist dan tak hanyir..
Service bagus dan mesra pelanggan.Cuma tang harga tu untuk standard nasi campur...memang telan air lior jugak la ...hihihihi


Keseluruhan...makanannya kategori sedap la..sebab kami makan hingga licin.
Minuman ais limau nipis blended tu memang win..
Kerana pernah minum 10 tahun dulu..saya masih teringat hingga sekarang dan datang lagi juga kerana gamitan minumannya.Tapi masa tu minum air dia saja...tak makan nasi pun..

Tengok kat Google..
Buka pukul 8 pagi -5 petang...