Friday, 19 August 2022

KEK PANDAN GULA MELAKA TIMBAL BALAS BUBUR ASYURA

 

Alhamdulillah...
Semalam dapat rezeki Kek Pandan Gula Melaka yang sedap ni...


Kisahnya saya nak panjangkan kepada Juliana bubur asyura yang saya balik tu.
Anak-anak saya takda sorang pun yang suka bubur asyura.Jadi yang bawa balik tu,malamnya saya terus alter..tambah santan dan kacau semula hingga capai citrasa lidah saya..hihihi.Pasty saya masukkan dalam bekas untuk bagi kepada Juliana.
Juliana @Jue ni dulu sama tempat kerja tapi sekarang dah bertukar jauh sikit.
Lagi sorang buat saya terkenang bila masak bubur asyura ni ialah Kak Manja..Tapi nak hantar jauh naw kat Kampung Tok Dagang NS nun...

Beg berisi bubur asyura tu saya tinggalkan kat pondok jaga untuk Jue pick up


Bila wasap Jue bagitau nak bagi bubur asyura tu,kemain suka Jue.
Eh,sekali dia wasap cakap dia ada hantar sesuatu..


Dalam pukul 11.45...dapat masej dari rider suruh turun ambil 


Kek Pandan Gula Melaka..
Cantik kotaknya..



Semerbak bau bila dibuka.


Terima kasih Jue...
Semoga Allah limpahkan lagi rezeki yang halal dan barokah untuk Jue.
Benarlah janji Allah bahawa memberi /bersedekah itu tidak akan mengurangkan,malahan akan membuat rezeki bertambah.
Apalah sangat bagi bubur asyura ja pun...
Dapat timbal balasnya...
Kek Pandan Gula Melaka..


Thursday, 18 August 2022

KACAU BUBUR ASYURA 2022: VERSI UTARA & PANTAI TIMUR

 Semalam kami mengacau bubur asyura untuk bulan Muharram 1444.Bukan wajib pun tapi tradisi yang baik ini elok diteruskan kerana  banyak perkara tersurat dan tersirat disebalik tradisi mengacau bubur asyura ni.


Kali ini kami masak dua versi iaitu versi utara dan pantai timur.

Selalunya juga masak versi utara,saya akan jadi tekongnya walaupun bukan pandai sangat oun..hihihi
Tapi kali ni jawatan tekong saya serahkan kepada Kak Izzah yang baru bertukar ke sini beberapa bulan lepas.Beliau lagi senior dan lagi cekap.Versi Pantai Timur pula,diserahkan kepada Syahir sebagai tekongnya.Walaupun Syahir ni belum 30 umurnya tapi bab masak memasak serah kat dia.Kerana Syahir ni orang Trengganu,maka kali ni kita buat Bubur Asyura Pantai Timur versi Trengganu.Kata Syahir versi Trengganu sama juga dengan Kelantan.Cuma beza toppingnya sahaja.
Nanti kita tengok ya..
Hihihi

Versi utara memang setiap tahun saya masak sendiri di rumah.Manakala di tempat kerja juga menjadi acara tahunan.Namun kali terakhir dimasak ditempat kerja beramai-ramai  ialah 2018.
Pada tahun 2019 tak ada kerana kebetulan bulan Muharram tu pertukaran pentadbiran baru.
2020 dan 2021 dalam PKP Covid  saya masak sendiri kat rumah tapi bila cari punya cari rupanya masih dalam draf..tidak publish...baru perasan draff dah lebih 200 tapi nak publish macam dah expired...hihihi

Tahun ni saya menunggu juga kot ada yang buka mulut nak buat bubur asyura @ tempat kerja tapi semua senyap.Tak boleh jadi ni...Maka pada hari Isnin terus saya tanya "Tuan" Azizi iaitu "Tuan Presiden" kami..
Beliua setuju untuk gerakkan ahli menjayakan program kacau bubur asyura 2022 ni.
Dipendekkan cerita,maka
Merewang Bubur Asyura Utara (BAU) tiada apa sangat nak dibuat kerana kebanyakan bahan kekacang sudah diagihkan tugas merebus di rumah.Pagi hanya bawa kekacang yang dah siap rebus.

Merewang Bubur Asyura Pantai Pantai Timur
( BUPT) kebanyakan dibuat di tempat masak.Nampak..lengan geng Pantai Timur penuh barang kemas kan...hihihi
Ni mereka tengah menyiat daging rebus untuk dimasukkan dalam BAPT..
Selain itu saya juga nampak mereka mayang halia,bawang dan beberapa jenis rempah ratus dan herba lain lagi.

Sebahagian daripada kekacang Bubur Asyura Utara..
Ada kacang Merah,
Kacang Buah Pinggang,
Kacang Hijau,
Kacang Kuda,
Kacang Ketupat
Ubi Keledek,
Jagung,
Pisang...


Bubur Asyura Trengganu(BAT) dimulakan dengan merebus beras hingga kembang.

Manakala Bubur Asyura Utara(BAU) dimulakan dengan membancuh tepung dengan santan 


Lebih kurang satu jam mengacau BAU mula memekat.

Sementara BAT berasnya sudah mula kembang dan sudah dimasukkan rempah khas asyura Pantai Timur.

Lebih kurang tiga jam kemudian BAU dah mula masukkan kekacang 

BAPT juga dah mula masukkan sesetengah bahan lain seperti remoah ratus,herba,kekacang,ubian dan juga daging.


Lebih kurang empat jam mengacau,masak lah sudah Bubur Asyura Utara.

BAU disendukkan kedalam bekas-bekas kecil ni untuk semua staf dan pekerja swasta.


Dapat dalam 100 bekas kecil ni...dan 10 bekas bulat besar ( yang kita selalu beli baulu tu)


Juga lima dulang/talam ni.Sengaja saya minta mereka isi dalam talam ni untuk mengenang nostalgia zaman kanak-kanak.Kalau zaman kanak-kanak setiap rumah akan bawa bahan mentah ikut apa yang ada.Kelapa,ubi,kekacang,gula dan sebagainya.Sebahagjan pula akan bawa tepung beras yang ditumbuk sendiri..Masing-masing juga akan bawa talam.Selain untuk isi bubur asyura yang dah masak,talam juga berguna untuk isi bahan yang siap dipotong dan paling penting,masa kukur kelapa,talam la senang nak buat penadahnya..

Bubur yang elok masaknya akan beku elok dan mudah lekang bila dah sejuk.Abaikan saja suara Kak Mudz dan rakan-rakan kami yang riuh rendah tu,sebab mereka tak tahu saya tengah rakam video bubur ni..hihihi

***" Untuk resipi Bubur Asyura Utara Sukatan Kawah boleh rujuk 


Kot ada yang sedang merancang nak buat sendiri kat rumah boleh rujuk 



*** Saya tiada resipi Bubur Asyura Pantai Timur yang dimasak ini untuk dikongsikan kerana tidak dapat mengikuti sepenuhnya bahan dan cara penyediaan kerana kami masak versi utara dan pantai timur  serentak.Saya fokus kepada team bubur asyura utara.

Ketika Bubur Asyura Utara sedang diagihkan,team Bubur Asyura Trengganu(BAT) sedang mendadar telur untuk topping BAT.

Telur dadar gulung yang dihiris nipis dan berjurai..


Agar-agar merah didadu halus..Orang Kelantan sebut "bledo" Trengganu sebut "blede"..
Orang Johor sebut "lengkong"(betoi dak SK dan Johorean lain?)🤭
Orang utara panggil "agaq-agaq"
Orang KL sebut "agar-agar".Budak-budak sekarang panggil " jelly".


Agar-agar hijau juga didadu halus.
Untuk makluman agar-agar ini rasanya manis seperti agar-agar old school yang mak dan nenek moyang kita buat juadah iftar tu.

Selain telur dadar,agar-agar merah dan agar-agar hijau..ini pula merupakan sambal isi ikan selayang yang sudah diperisakan.Rupa dia seperti inti kuih paung iaitu sejenis kuih Trengganu yang adik saya iaitu Achik suka.Tahu tak kuih paung?
Kuihnya macam kuih bom yang ada inti kelapa/kacang dan kat luarnya ada  bijan.Sebaliknya kuih paung intinya isinikan macam ni la.

Lebih kurang 6-7 jam mengacau Bubur Asyura Trengganu pun masaklah..
BAU diisi dalam bekas segi empat.BAPT diisi dalam bekas bulat ni.Tapi belum siap lagi ni..

Haaa ..proses make up BAPT...Biasa kalau BAPT versi Kelantan,mereka akan bedak kan dengan taburan serbuk beras goreng.
Oleh kerana  BAPT ni versi negeri Trengganu...maka ianya harus dilengkapi taburan hirisan telur dadar,agar-agar merah hijau dan sambal ikan di atasnya.

Walau sesama Pantai Timur yang kata mereka buburnya serupa dengan versi Trengganu ni...namun ramai Kelantanese pun teruja nak tengok finishing bubur ni kerana berlainan hiasannya.


Walau sesama negeri pun ,bubur asyura ada banyak versi dan bervariasi..Contohnya;

Ini perkongsian pic dari rakan saya di Rambong Pulai,Baling,Kedah.Mereka masak Bubur Asyura Utara dua versi.Satu yang lemak manis macam kebiasaan.Satu lagi versi lemak masin dengan taburan serbuk beras goreng macam taburan atas bubur asyura Kelantan.

Sebenarnya versi lemak masin ni juga ada kat daerah kalahiran saya @ Pendang.Saya pernah makan bubur asyura versi lemak masin ni di asrama dulu dibawa oleh rakan saya dari Kampung Kolam dan Bechah @ Pendang.Rasa bubur versi ini masih terasa-rasa ditekak saya.Sungguh sedap dengam rasa lemak,masin dan aroma serai lengkuas.Boleh makan begitu sahaja atau jika suka boleh cicah gula pasir.Bunyinya pelik,tapi serius saya belum move on.Sedap sungguh.
Mak saya juga pernah cerita ada sedara mara @ Tekai,Kuala Nerang juga ada masak Bubur versi lemak masin aroma  serai lengkuas ni.Bahan asasnya beras yang dimasak lama sehingga sebati seperti bubur asyura pantai timur.Warnanya putih kekuningan dan berbau harum segar aroma serai dan lengkuas kerana dicampur air perahan serai,lengkuas dan sedikit kunyit bakar yang ditumbuk.

Lebih unik lagi versi lemak masin yang kawan saya dari Rambong Pulai share ini...ianya dimakan bersama kuah laksa.Katanya lagi selain kuah laksa..bubur ini juga dimakan bersama kuah kari.
Wah ..
Yang ini saya belum pernah makan.Teringin hendak mencuba kerana betul-betul rare ni.
Terim kasih dan kredit kepada Naemah yang berkongsi pic dan info ini kepada saya.



 Beginilah warna warninya Bubur Asyura Pantai Timur versi Trengganu.

Alhamdulillah,Allah mudahkan urusan dan dapat meneruskan program mengacau bubur asyura pada tahun ini.Semoga ada barokah di dalamnya...


Tuesday, 16 August 2022

ASAM PEDAS SARDIN ....SEDAP MAKAN DENGAN NASI PUTIH & CUCUR KEMBONG

Hari ni masak sardin saja untuk lunch depa dua beradik tu kat rumah.Masak yang senang dan cepat saja awal pagi tadi untuk Cella dan abangnya.


Masak  satu tin sardin saja.Cukup la untuk depa dua.Cella dan abangnya yang cuti hari ni.Adah takda.


Sebab dah plan nak masak sardin sajo,maka tak la kelam kabut.Pukul 5 pagi baru masak.Lagipun hari ni tak masak bekal..Just masak  asam pedas sardin ni...sayur kobis ala mamak & dah pesan kat depa nanti kalau nak makan goreng ja telur dadar buat gu dengan asam pedas.


Lauk lunch untuk depa 2 beradik tu..
Saya masak lebihkan kuah...Selalu saya masak asam pedas masuk serai lengkuas bagai.Hari ni masak super simple saja.Hanya tumis bawang blend bersama cili blend dan serai ketuk.Tambah bunga kantan untuk aroma asam pedas.Dah masuk 3 tahun kot memang jarang blend cili.Sejak Ros ada jual segala bahan kisar,memang saya order saja dari Ros.Cili,kering,bawang besar,bawang merah,bawang putih,serai,lengkuas,halia,garam kunyit semua Ros kisar sendiri.Sangat memudahkan rakan-rakan yang memang kebanyakan malas macam saya...hihihi

Padahal Ros tu sama umur dengan saya.Ibu kepada  6 orang anak yang masih sekolah menengah dan sekolah rendah.Kalau dia buat kerja sambil bercakap sama laju macam peluru.pra..pra..pra..pra..prapraaaa....Siap....!
Semua kerja dia sempat buat...Sebenarnya tangan Ros tu ada berapa??? 

 SARDIN TIN ASAM PEDAS SIMPLE SAJA..
1 tin sardin mecerel
10 batang bendi
¼ cawan cili kisar
² sudu bawang kisar
1 bunga kantan
1 serai
1 sudu teh pes asam jawa
minyak,garam,gula

1. Panaskan 4 sudu minyak dan tumis serai ketuk & bawang kisar.Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak 

2. Masukkan sos sardin dan pes asam jawa yang dibancuh dengan 1 gelas air.Biar mendidih.

3.Tambah ikan, bendi,kantan,garam dan secubit gula untuk imbang rasa.


Saya tak bawa bekal sebab memang dah plan nak makan Nasi Dagang Kak Chik lagi hari ni..

Sedap sangat walaupun  selera saya masih kata Nasi Dagang Atas Tol terbaik setakat hari ni.
Tak tau la kot kalau lepas ni boleh jumpa nasi dagang lain ka yang boleh mengatasi Nasi Dagang Atas Tol.

Balik kerja tadi..tak boleh tahan selera bila nampak asam pedas dan sayur kobis tu masih berbaki.Terus panaskan nasi beras perang tu dan goreng sekeping ikan tongkol rebus.Ikan tu bukan hangus sangat tapi sebab masa rebus ikan tu saya letak asam,garan dan gula nisan.Alhamdulillah...
Sedapnya macam nak tambah lagi sepinggan...hihihi

Sampai lewat petang,asam pedas masih berbaki kerana depa dua beradik tu tak ulang makan nasi pun.Depa lata hanya makan lunch tadi saja.

Makanya sebelum maghrib tadi saya buat cucur kembong..


Dah lama tak menyucur ...skill cucur kembong dah mula ke laut...Dulu kalau buat  cucur kembong elok kemas ja bulat-bulat sama size dan kembong helok saja macam CUCUR KEMBONG BULAT-BULAT...kat sini.
Sekarang asal boleh saja.....hihihi

Maka...ni la dinner kami..
Malas nak bancuh kopi sebab tadi kat tempat kerja dah 2 cawan buat kopi..Bebudak tu pun taknak bila saya offer nak buatkan teh 0 panas..So pakat minum air kosong saja...