Friday, 24 March 2023

MENU IFTAR HARI PERTAMA: SAYUR SAWI BUNGA vs DAGING BLACK PEPPER

 Salam Jumaat penuh barokah..

Dah plan ke nak masak menu  apa petang ni untuk iftar?


Ni menu saya semalam.

1st day Ramadhan 1444


Saya masak Sayur Sawi Bunga

Untuk lauknya pula..Daging Lada Hitam.
Hari Rabu mak saya call tanya beli daging ke tak?
Haaaa...mak saya kalau sahur pertama wajib akan beli daging.Tak dapat banyak sikit pun jadi la.Seingat saya memang sejak  saya kanak-kanak,mak mesti beli daging untuk sahur pertama.Lepas sahur pertama..tunggu la raya la pulak baru dapat makan daging.
Dulu kat kampung,tiap kali nak puasa,hari tengok anak bulan tu memang akan ada orang sembelih lembu.Kampung saya tak ramai orang.Dulu zaman kanak-kanak,penduduk kampung saya dalam 40 buah rumah saja.Jadi tiap kali nak puasa atau nak raya akan ada orang sembelih lembu
 " Buat Tumpok"
Maksudnya akan ada sorang incharge yang cari lembu.Kemudian dia akan ambil order dari orang kampung.Lembu tersebut akan disembelih dan dibahagiakan mengikut berapa ramai yang order dan dibahagikan dengan harga lembu.Contohnya yang order 20 orang,harga sekor lembu tu pula RM800( ni harga tahu 80-an) Jadi setiap orang kena bayar RM40.Lembu yang dah disembelih dibahagiakan kepada 20 tumpok
( longgok).Setiap tumpok akan mengandungi daging,tulang dan organ dalaman yang lebih kurang sama banyak.Kaki yang 4 tu juga akan dikerat-kerat dan dibahagi.Kalau yang kurang mampu nak beli banyak atau ahli keluarga tak ramai...setumpuk tu dikongsi pula berdua atau berempat.Kurang la sikit membayar,tapi daging pun kurang la..
Yang naya tu kalau diumumkan tak nampak anak bulan dan puasa akan mula lusa.Daging dah masak sebab masa tu mana ada peti ais.Maka kami yang anak-anak ni seronok la esok makan tengahari lauk daging.Maka nak tak nak,mak pun suruh la pula tangkap ayam kampung sebagai lauk sahur pertama...hihihi

Tapi itu dulu la zaman saya kanak-kanak.Sekarang tak ada dah tumpok menumpok ni..Semua dah pakat ada kereta dan jalanraya pun dah ada..Pakat beli sendiri- sendiri la kat pekan.Cuma kalau nak puasa dan nak raya,sepanjang jalan dari kampung nak ke Pekan Pendang tu ada dekat 10 gerai jual daging segar yang digantung bersama kepala lembu diletak di sisi sebagai tanda baru sembelih.

Hari Rabu mak call tanya saya beli daging tak? 
Saya jawab tak,sebab nak sahur lauk telur ja..
Punya la mak bising.Kata mak telur tu hari lain boleh makan.Sahur pertama kena la makan daging..!
Mak saya siap bagitau dia yang dah tak boleh makan daging pun tetap beli sebagai semangat puasa.Pastu daging tu mak bagi kat Achik...sebab mak memang dah berbelas tahun tak makan daging sejak dah buang hempedu.

Padahal saya memang sahur daging juga 1st puasa tu....hihihi
Tapi daging ready to eat la.. 


Ni lauk 1st Ramadhan.Jangan nanti mak tanya,masih juga tak beli daging.Ni kalau mak tanya..ok,dah makan daging untuk hari pertama puasa.

DAGING BLACK PEPPER DENGAN BROCCOLI
250 gm daging - perap 1/2 jam  dengan bahan tumbuk
1 broccoli - saiz kecil
1 cili merah
1/2 bawang besar
2 sudu minyak
1/2 sudu teh tepung ubi+ 1/4 air
Bahan tumbuk
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam biji
2 bawang putih
2 hiris halia
1 sudu sos tiram

1. Ceraikan kelopak broccoli serta carrot  dan celur air mendidih 2 minit dan rendam air sejuk
2. Panas minyak dan tumis daging perap dengan bahan tumbuk
3. Jika daging belum lembut + sikit air dan masak hingga daging empuk
4. Tambah bawang,cili,broccoli rebus dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa
6. Tambah air tepung ubi dan kacau cepat2 .Matikan api




Ni pula Sayur Sawi Bunga tumis sos tiram.
Saya masak tanpa potong supaya lebih sedap dan cantik dipandang🤭

SAWI BUNGA SOS TIRAM
2 ikat sawi bunga( +-600gm)
1 cili merah
2 sudu sos tiram
1 labu bawang putih
( cincang halus)
1 sudu kecil tepung ubi
minyak,garam,kiub ayam,minyak bijan

1. Jerang ½ kuali air + sikit garam.Celur sawi bunga tanpa potong.Angkat dan rendam dalam air sejuk supaya kekal hijau.

2. Panasakan minyak dan goreng bawang putih cincang hingga keemasan.Angkat dan ketepikan.Tinggalkan sikit minyak dalam kuali.

3.Tumis cili merah dan masukkan sos tiram dan ½ kiub ayam.Tambah air anggaran½ cawan dan biar mendidih.

4. Bancuh tepung ubi dengan sikit air dan curahkan dalam tumisan.Kacau hingga pekat.

5. Susun sawi dalam bekas.Siramkan kuah atas sayur.Kemudian tabur bawang putih goreng dan renjiskan minyak bijan.




Dah siap susun sayur dan curahkan kuah.Tabur bawang putih goreng.

Menarik kan..?
Hihihi...
Selain sawi bunga ni..
Saya pernah juga KANGKUNG TUMIS BELACAN tanpa potong kangkungnya.
Kalau sayur bok choy pun sesuai masak macam ni.
Petang ni ingat nak masak sayur  bok choy sebab tu ja sayur yang ada dalam peti ais.
Esok kalau rajin nak pi pasar tani cari stok lauk dan sayur.

Buah pula takda..Hanya ada buah kurma ja...hihihi

Ni anak bujang kata dia pi bazar ramadhan nak beli murtabak.Tak meriah pun bazar yang ni.1st day puasa dia balik awal nak berbuka kat rumah.



Dia beli juga air jagung.Itupun lebih 5x saya ingatkan dia,hanya beli murtabak SAHAJA.
Kalau tak pesan,memang satu bazar tu nak dibelinya..

Dia beli 2 keping murtabak ayam dan daging.Depa dua beradik ja makan.Saya tak minat muttabak.

          pic by FB Pendang

Ni Achik kata kat Bazar Ramadhan Pendang.Meriah betul..!
Saya baca dalam group Pendang tu pun pakat komen kata meriah.Peniaga pun seronok jualan laris.



Ni pulak anak dara bongsu tu post juadah dia iftar.
Katanya dia teringin popia basah.Sekali beli 4 ketul RM7...
Katanya dia lupa dia beli ni kat Lembah Klang.Kalau tahun lepas belinya kat Trengganu..memanglah murah.Pastu baru ni balik Kedah beli popia basah ni kat Pasar Malam Tanah Merah...5 ketul RM4..
Dah nak makan...beli la nak...
Walaupun sepelaung saja,tapi tidaklah saya menghantar juadah kat dia..Kalau saya pi hantar alamat saya la pula berbuka dalam kereta dengan jem bagai.Lagipun saya pun dah  tak masak beria macam zaman depa sekolah dulu.


Thursday, 23 March 2023

HADIAH RAMADHAN

 

Balik kerja semalam nampak ada sebuah bingkisan atas meja makan.


Saya pandang sekilas..
Saya terbaca tulisan kat kotak tu ada tulis:

"Selamat 
Menyambut Ramadhan
Al- Mubaraq
Sayangku"

Dalam hati terdetik...Mmm ada boipren depa la kot bagi.
Saya pun tak ambil kisah dah..

Sebelum tu balik kerja saya dok cari kurma..Eh,tak jumpa pula gerai jual aneka kurma tu.Selalu kalau nak puasa,kawasan perumahan ni meriahnja ada gerai eneka jenis kurma.Tak apa la,esok kita minta anak-anak order kurma dari shopee ja lah..


Dalam dok fikir nak beli kurma tu,pi solat dulu.

Sekali...Adah suruh buka...kata Adah...tu untuk saya...

Ish,sapa pulak la yang kirim ni...Siap tulis"Sayangku"
Nak kata boipren,kita takda boipren.hihihihi...

Tapi dah kata saya punya...
Buka ja la kannnn .....🤭


Eh,sejadah....
Alhamdulillah terawikh malam pertama Ramadhan dapat la guna sejadah baru...
Alhamdulillah ..
Saya pun tanya la Adah...sapa bagi..siap tulis tulis"Sayangku"

Kata Adah..Celah mana la pulak datang tulis"Sayangku"???

Kata Adah..dia la bagi hadiah ni sempena Ramadhan..

Barulah terfikir nak baca lagi sekali..


Laaaa.....🤭🤭🤭🤭🤭
BUKAN tulis"Sayangku"
Tapi itu tulis"Syurgaku"

Adoiiii...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈


Bangun sahur pagi tadi,Eh..ada dua kotak kurma kat dapur..Rupanya anak bujang tu dapat dari tempat kerja...

Ingatkan tahun ni takda..Sebab selalu dapat beberapa hari sebelum puasa.🤭

Alhamdulillah...


LONTONG KERING SAMBUT RAMADHAN

Salam Ramadhan Kareem.


Lontong Kering a.k.a Lontong Darat.
Sepanjang minggu ni penuha acara makan dari Isnin hingga Rabu sebelum berpuasa hari ini Khamis.


Lontong Darat ni hari Selasa.

Saya masak Rendang Daging  Adabi:

RENDANG DAGING ADABI....
1 kg daging lembu -
1 paket rempah rendang Adabi
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu besar kerisik
1 daun kunyit
1 sudu garam
1 sudu besar gula melaka(1/2 ketul)
½ cawan minyak

Bahan  Blend:
20 cili kering
3 batang serai- kecik
1 ketul lengkuas - besar ibu jari
1 ketul kunyit - saiz ibu jari
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Daging dipotong 4 dan rebus empuk, baru dihiris- hiris.( rebus dulu baru potong supaya lebih manis & berjus).Tetapi jika hendak dimasak terus dalam kuah,hiris dahulu,tetapi perlu masak lebih lama hingga empuk.

2. Masukkan bahan blend bersama daging hiris dan masak hingga pekat kerana santan akan mengeluarkan minyak bila dimasak lama.
3. Bila naik.minyak masukkan daging rebus hiris dan air rebusan daging
4. Tambah garam,gula melaka,asam keping dan masak hingga agak kering baru masukkan santan kotak.
5. Masukkan kerisik dan masak dengan api kecil sambil dikacau sesekali supaya tidak berkerak
6. Masak api perlahan supaya naik minyak cantik dan sesuaikan rasanya..
7. Tabur daun kunyit & siap.

Saya juga masak Serondeng Kelapa.

SERONDENG KELAPA

1 biji kelapa parut putih
1 asam keping
1 ketul gula Melaka- hiris
1 sudu teh garam
3 helai daun limau purut
1/2 kotak kecik santan ( 1/2 cawan santan pekat)
1 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu minyak

Bahan Blend:
10 cili kering
1/2 cawan ikan bilis belah ( buang tulang)
1 bawang besar
3 bawang putih
3 hiris kunyit
3 hiri lengkuas
1 batang serai

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend + serbuk kari ( bancuh bersama)
2. Tambah asam keping, garam dan gula Melaka
3. Sesuaikan rasa dahulu sebelum masukkan kelapa parut putih..
4. Tambah santan pekat dan daun limau purut.
5. Sentiasa kacau seperti mengacau nasi goreng supaya bahagian bawah tidak berkerak.
6. Perlahankan api dan terus sangai sehingga sedikit berderai..

Tip:

* Tujuan dimasukkan santan pekat supaya serondeng menjadi lebih lemak dan lembab


Rendang Ayam by Ruby.

Sambal Goreng Jawa by Yati

Tertunai sudah hajat anak tekak nak masak & makan Lontong Darat..
Ada yang bercadang ke nak masukkan dalam list menu iftar?
🤭