Wednesday, 24 December 2025

PULUT NANGKA

Pernah makan Pulut Nangka?

PastPasti lah ada yang pernah kan ..Kalau pun tak pernah makan mungkin pernah tengok terutama yang biasa ke Thailand..


Weekend semalam sempat juga buat Pulut Nangka ni..
Bukan lah rajin sangat pun tapi sebab terlanjur pagi tu ada masak pulut lemak..
Pulut lemak mean pulut kukus yang digaul santan + sikit garam.Macam pulut kuning la rapi versi putih tak letak kunyit..Ok lebih tepat macam pulit untuk pulut inti tu..
Asalnya saya buat pulut lemak nak makan dengan sambal tapi alhirnya saya makan sama telur dadar.Ada cerita yang sudah saya karang tentang pulut lemak telur dadar tu tapi saya belum post kerana berbelah bagi nak post ke tidak.Ini kerana ada cerita berkaitan kepercayaan tahyul yang ingin saya kongsikan..tapi takut tersinggung perasaan orang lain..maka saya biar dalam draf dulu walaupun dah siap dikarang..



 
Kebetulan masa keluar belanja barang dapur ada saya beli 1 pack nangka kerana nampak segar baru dikupas.Sedang elok masak dan saya agak ni nangka kampung Kalau nangka madu warna lebih oren dan lebih juicy..

Pulut dalam family saya memang tak dapat dipisahkan Kalau tengok old post pun banyak jer menu pulut kan...Dari pulut ikan masin,pulut kelapa,pulut kuning,pulit inti,pulut sambal,ketupat pulut,pulut pisang dan juga pulut cempedak.Pult nangka ni lebih kurang juga pulut cempedak seperti yang pernah saya buat 






Tuesday, 23 December 2025

BELI KAPURONG SEDAP @ PASAR MALAM JALAN CHESTER

..Kalau ke Tawau antara yang wajib dikunjunginialah Pasar Malam Jalan Chester yang dibika setiap hari Jumaat Sabtu & Ahad.Putu dah beli dah kat PASAR MALAM JALAN CHESTER...Sabtu malam pi lagi paasar malam yang sama iaitu Pasar Malam Jalan Chester..Kali ni dah plan nak beli kapurong



Maka kita tayang la kapurong yang sedap ni .hihihi
Sebelum ni ada la sekali dua dah beli kapurong kat Pasar Malam Jalan Chester ni tapi sebab vi kedai yang sama ,maka saya ingat rasanya memang macam tu..kuah bening kangkung dan sedikit condiment lain..
Tapi masa servey kapurong ni Jumaat malam sebelum tu..nMpak ada banyak gerai yang jual dan nampak macam lebih bervariasi...


Saya pilih kapurong di lorong bertentangan dengan sebelum ni...Nampak condiment lebih meriah....


Isinya pun penuh....Memnag tak habis makan ..Apa lagi membeli juga makanan painnya 


Adah beli mochi 



Cella beli brownis



Ada juga  jus alpukay....jus apa lagi entah tu
Buah alpukat segar...




Pastil a.k.a karipap inti mihun..
malam sebelum tu beli intinya mihun putih..
Kali ni intinya mihun berkicap...
Kuih bom tu memang beli 3 biji sahaja sebab nak rasa lain-lain 

Buah aplukat..aka avocado...
Ni avocado local kulitnya livin dan warnanya hijau cerah...
kalau yang import kan biasanya kulit gelap dan menggerutu.. Rasa tak jauh beza cuma kalau yang kulit menggerutu lebih berlwmak dan isinya padat..Yang locl isinya lebih lembut dan sedikit juicy 

Beli juga lagi tumbu'...
Beli beberapa batang putu untuk bawa balik KL
Beli latok 4 pack nak bawa balik KL tapi cair dalam peti ais...hihihi
Mungkin cara simpan tu salah
Selain tu beli beberpaa jenis kuih untuk merasa tapi tak terambil gambar rulanya..
Kuih borongko dan beberapa jenis kuih lagi yang saya dah lupa namanya..
Banyak kenal nama nama kuih ni dari blog Cikgu Amie la...

Syyy ..minggu lepas rakan sekerja saya ..Bayu bagi say 3 pack tepung sagu dia beli khas kat Sabah masa valik PRU Sabah baru ni...
Nanti ingT nak balik kampung Cuti Krismas nak ajak Achik semua masak kapurong kat kampung...Kalau jadi saya up .
Kalau senyap jer tu...tak jadi la tu...🤭🤣





Monday, 22 December 2025

MASAK OTAK LEMBU

Semalam  saya jadi zombi.....🤭


Makan otak....
Hihihini....

Dah lama juga beli otak lembu ni...Tapi simpan kat kutub utara....freezer memebeku lebih 2 bulan...Semalam teringin nak makan otak lembu masak kuning...Sebenarnya lebih kepada masak lemak cili apui..tapi kat tempat saya panggil masak kuning..



Selepas defros ..daripada sejuk menbeku maka ia kembali kenyal pada suhu bilik
Selepas dicuci dan cuba buang urar-urat merah apda otak tu ternyata agak susah nak buang semua urat tu..Maka saya buang mana yang boleh sahaja..
Pastu masaklah lemak cili api tu



1 otak lembu
1 kotak santan
1 batang serai
1 asam keping
garam & perisa


Bahan Blend Halus
5 cili api merah
5 bawang merah


1. Bersihkan otak
2. Masukkan bahan blend bersama 2 cawan air.
3. Bila mendidih maaukkan otak dan asam keping.
4. Biar mendidih lebih kirang 15 minit & bila agak otak dah masak + 1 kotak 250 santan  dan perisakan 
5. Sesuaikan rasa & siap diajikan..

** kena masak biiar pekat melakat baru ngam dengan otak






Dua lauk satu resipi....hihihi





Selain otak...masak juga masak lemak telur itik untuk bukan zombi🤣
Zombi hanya saya sorang...Cella ada la jamah sesuap nak rasa apa rasanya otak...leaps tu dia beralih kepada telur itik.Begitu juga anak jantan tu..Masak 4 biji telur itik..


Gini la rupa otak lembu  sedang dimasak







Bunga kekwa putih untuk bulan Disember....
Seperti biasa sebulan sekali melabur kat Lee Wah Florist🤭 dekat Pasar Seni tu..


Lauk exotic ...
Masak Lemak Cili Api Otak Lembu..Dulu-dulu zaman kanak-kanak payah nak dapat makan.Selain kita tak mampu nak beli otak lembu...rasanya otak lembu pun tak la dijual macam sekarang.Biasanya dah ditempah orang kat peniaga daging..Lagipun orang jual daging hanya kat pasar ..
Tapi pernah  Allah bagi rezeki boleh rasa otak lembu terutama bila kenduri kahwin rumah saudara mara.Biasanya otak lembu disimpan untuk  keluarga.Dapat la mencicip..Masa tu rasa sedap ya ampun...
Mungkin sebab benda exotic & sikit pula dan jarang dapat...sekor lembu hanya ada sebuah/sebiji otak.Paling banyak sembelih 2 ekor lembu...ada 2 otak...Nak makan ya ramai...Tu agaknya yang rasa sangat ..

Sekarang kalau balik Kedah depa jual daging sepanjang jalan dengan harga 4kg/ RM100..
boleh campur apa sahaja bahagian lembu...flat rate...
Cuma kalau nak otak atau bahagian yang digemark...pi awal pagi ..
Sepanjang jalan Pendang Tanah Merah memang berderat orang jual lembu fresh baru swmbelih...
Biasanya kalau kami balik Achik akan beli 4kg untuk kami bawa balik KL...
4Otak ni pun rasanya Achik yang beli untuk saya bawa balik KL ni...
Disebabkan hanya saya sorang zombi...makanpuaslah makan otak sekor lembu makan sorang....hihihi



Rasa dan tekstur otak lembu ni pada tekak saya lebih kurang rasa sperm ikan...Kadang kita beli ikan kalau betina ada telurnya...kalau ikan jantan ada ketulan putih macam telur ikan tapi ikan jantan kita rak la panggil telur ikan kan...yang putih membeku tu kan sperm ikan..Kalau ikan kecil biasa kita buang ja kan..Kalau ikan besar macam ikan merah...ikan tuna sperm yang putih dijual dan bersama isi ikan juga..Kalau yang pernah makan.......Rasa dan tekstur otak lembu lebih kurang macam tu la ..sedikit berlemK & sedikit creamy