Pernah makan Pulut Nangka?
PastPasti lah ada yang pernah kan ..Kalau pun tak pernah makan mungkin pernah tengok terutama yang biasa ke Thailand..
Bukan lah rajin sangat pun tapi sebab terlanjur pagi tu ada masak pulut lemak..
Pulut lemak mean pulut kukus yang digaul santan + sikit garam.Macam pulut kuning la rapi versi putih tak letak kunyit..Ok lebih tepat macam pulit untuk pulut inti tu..
Asalnya saya buat pulut lemak nak makan dengan sambal tapi alhirnya saya makan sama telur dadar.Ada cerita yang sudah saya karang tentang pulut lemak telur dadar tu tapi saya belum post kerana berbelah bagi nak post ke tidak.Ini kerana ada cerita berkaitan kepercayaan tahyul yang ingin saya kongsikan..tapi takut tersinggung perasaan orang lain..maka saya biar dalam draf dulu walaupun dah siap dikarang..
Kebetulan masa keluar belanja barang dapur ada saya beli 1 pack nangka kerana nampak segar baru dikupas.Sedang elok masak dan saya agak ni nangka kampung Kalau nangka madu warna lebih oren dan lebih juicy..
Pulut dalam family saya memang tak dapat dipisahkan Kalau tengok old post pun banyak jer menu pulut kan...Dari pulut ikan masin,pulut kelapa,pulut kuning,pulit inti,pulut sambal,ketupat pulut,pulut pisang dan juga pulut cempedak.Pult nangka ni lebih kurang juga pulut cempedak seperti yang pernah saya buat

















