Sunday 7 April 2019

SOLOK LADA @ KEDAH

This is Solok Lada @ Kedah..
Haaaaa....last week punya last week punya story..
Hahaha...ni pic & resipi dah lebih seminggu dalam draff
Tapi baru tulis karangan today..


Solok Lada ni mak aku masak masa balik Kedah minggu lepas punya minggu lepas
Rasanya mak aku masak hari Jumaat..
Sebelum balik KL...


Nenek masak Asam Pedas Kepala Ikan.
Nenek kata namanya Ikan Jenahak..
Adik tiri kepas red snapper..
Hahahaha...kellaaaassss nenek !
Nenek masak sendiri Asam Pedas ni sebab nenek kata kalau mak aku masak pekat sangat...nenek x suka..
Nenek nak asam pedas yang softw gitew..
Hrmmm.....


Sebab nenek dah masak Asam Pedas...
Mak aku kata nak masak Solok Lada
Cili ni mak aku bawa dari KL sebab mak aku kata kat Kedah susah nak cari
Naper lak susah..?
Mmm...mak aku cakap sebab ni makanan Kelantan...
Oooo ...
Like that...
Asam Pedas tu mak aku cakap Johorian nyer lauk..
Wah, ada lauk Kelantan & lauk Johor @ Kedah..
Hmmm...lauk Sabah & Sarawak xde ke..?
Heeee....


Aku x sempat tengok mak aku baut Solok Lada ni sebab tengah jemur kain
Masa tengok..
Mak aku dah siap isikan filling dah dalam cili ni..


Mak aku guna isi ikan..
Sebab aku tengokasa mak aku tengah fillet ikan & prepare bahan sebab mesin basuh tepi sink .
Cuma x tengok masa mak aku isikan filling tu jer..



Habis jemur kain...mak aku dah ready nak rebus cili ni.
Tak sempat tengok..
Tapi sebelum ni mak aku dah pernah buat..
So, refer old post  & resipi  SOLOK LADA....kat sini....



SOLOK LADA..mak aku
10  biji lada solok ( warna hijau susu)
2 cawan santan ( 1 kotak santan + 1 cawan air)
garam,gula

Inti :
5 ekor ikan selayang -siang bersih
5 bawang merah
2 bawang putih
1 ketul  halia
1 sudu lada hitam
sikit garam & sikit gula

1,Lada tu ditoreh..belah atas dia sahaja untuk buang biji & isikan inti nanti
2. Hati- hati agar cili tidak terkoyak
3. Ikan selayang diambil isinya dan tumbuk dengan halia,bawang, lada hitam & garam serta sikit je gula.Pastu sikit2 masukkan kelapa parut putih sambil tumbuk2 lagi.
4. Isikan bahan tumbuk ke dalam belahan cili hingga penuh
5. Kemudian, masuk dalam periuk & isikan santan serta sikit garam
6. Masak dengan api perlahan hingga mendidih & cili empuk.

*** Selain direbus dengan santan,boleh juga dimasak cili twrsebut dengan cara kukus.
Tetapiasak dengan santan lebih lemak dan manis




Nenek pun axcited tengok maknaku masak ni
Nenek kata nenek x pernah masak Solok Lada
Tapi pernah makan kat KL


Ada dua pinggan Solok Lada yang dah siap masak
1 untuk hantar kat achik...
1 untuk lunch ngan nenek
Ni kalau kakak tengokmau nangis ni..
Sebab Solok Lada ni favourite kakak...!


4 comments:

  1. salam
    chili hujau colour pucuk pisang ni orang lebanon suka jeruk dan makan gitu sebab arab ni tak suka pedas.

    makanan orang arab kebab ke apa ke dia letak cili colour hijau pucuk pisang jeruk..
    cili jeruk ni datang banyak dari morokko, turki dan negeri mediteranean. Kat negeri padang pasair ni mana ada apa tanaman sayuran dan buahhan. semua import dari india, sudan, somalia dan afrika. Sebab seberang teluk je...

    dulu dulu seblum pedagang naik dhow ke sebrang, mereka makan bijirin (normally ditanam kat jordan, egypt syria etc) dan kurma je (staples of roti dan kurma. kalau bedwi yang duduk dekat laut ada ikan yng dikeringkan. kemudian yg duduk di tengah padang pasir exchange ikan masin dengan kurma etc) . bila advanced baru ada pedagang pergi ke india, asia tenggara cari rempah bila portuegese kuasa india.


    tu ajalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaahhh...sisi nor ni mesti banyak travel @ banyak study ni...
      Kiter ingatkan cili tu kat Kelantan jer ada ...sebab mak kiter kata orang Kelantan jer pandai makan & masak cili ni...
      rupanya kat middle east lagi banyak ae...
      TQ teacher...hahaha...

      Delete
  2. salam, banyak travel tu tidaklah benar tapi banyak baca tu ada la... juga..

    nantikan buku sejarah terbaru... hahahaha

    berangan nak tulis buku sejarah.. tapi takde masa lak...nak buat research dan kekurangan pitih... hehehehe

    salam buat mak nenek dan keluarga..

    jaga diri....

    ReplyDelete
  3. salam,

    oh cakap mak, kalau takde chili pucat hijau ni, chili merah dan hijau biasa ok gak, isi dengan isi ayam atau daging cincang halus, masak kurma... tapi letak lah jintan manis dalam campuran daging.

    Buat masak kurma sedap...

    ReplyDelete