Thursday 9 November 2017

KARI AYAM ALA KELANTAN CICAH ROTI GERDENIA

Kari Ayam Ala Kelantan Cicah Roti Gardenia...
Emmm....naper bunyi macam pelik.?
Alamaks....Kari Ayam tu yang Cicah Roti ke ...
@ Roti tu yang Cicah Kari
Hahaha...Roti la yang akan dicicah dalam kuah kari
Kari Ayam Ala Kelantan...
Kenapa ala jer..?
Mak aku cakap sebab bukan pure Kelatanese Curry...
Kalau pure Kelantan nyer Kari maknaku cakap lagi sedap untuk makan ngan roti..
Sebab dorang ada rempah sendiri..
Kat KL xde ke rempah tu..?
Mak aku cakap x tahu sebab mungkin rempah ratus masakan kelantan hanya untuk domestic..
Kah..kah..kah...




Sebuku Roti Gardenia
Bersama Semangkuk Kari Ayam Ala Kelantan
Untuk dinner
Aku ngan mak aku makan ngan roti Gardenia slice jer..
Abang makan ngan nasi
Aku cuba juga makan ngan nasi
Tapi kalau ngan nasi aku lagi suka kari biasa..
Kalau kari ala kelantan ni lagi sedap makan ngan roti..
Apa bezanya kari biasa dengan ala Kelantan nj..?
Mmm....bezanya karibala kelantan ni ada rasa manis...
Dah namanya Kelantan kan...
Macam awek2 dia jugak ar...manis2..kikikiki..
Tapi memang kebanyakan kelantanese suka manis kot..
Sebab aku masih ingt lagi..
Dolu- dolu masa sekolah rendah kalau gi camp ngan cikgu- cikgu lelaki..
Kalau dah habis camp mesti singgah BRJ order roto canai..
Cukgu Fatah..Cikgu Zul & cikgu Sufian mesti minta gula untuk campur dalam kuah dal yang cicah roti canai tu...
Hahahaha...sebab cikgu2 tu kelantanese..
Cakap kelantan pekat...
Dalam kelas pun cakap kelantan..
Sebab tu masa sekolah rendah aku pandau cakap kelantan...
Betullll...!!
Kawan- kawan aku ramai juga asal dari Kelantan...
Tapi xde la pekat speaking kelantan..
Hahahaha...



Mak aki cakap asal usul nak masak Kari Ala Kelantan ni sebab teringat mak Arif pernah bagi Kari Ayam Kelantan bersama Roti Gardenia...
Sedap...
Ada sedikit rasa manis...
Sebab dicampur gula nissey klate..
Gula nissey tu memang aku familiar sangat sebab katbumh aku memang selalu ada stok gula tu..

Ni la gula nissey kelantan tu
Gula ni sedap lemak manis..
Mak aku selalu guna untuk masak bubur..kuih...
Tapi ni baru  aku tahu dalam kari pun masuk juga gula nissey ni
Mak aku cakap kalau katbkampung nenek gula ni dipanggil Gula Kerek..
Hahahaha...kalau aku & kawan2 aku..
" KEREK" ti kira berlagak sombong acah- acah diva ar..
Hahahaha..
Siapa yang berlagak sombong memang kitorang cakap Minah Kerek ar..
Hihihi
Rupanya gula pun ada yang kerek jugak..
Hahahahahaha...lawaks ar
Ops...jangan ketawa kuat2..
Nanti mak aku ingat aku x siyes plak..
Syyyyyy....
Jom sambung Kari Ayam



KARI AYAM ALA KELANTAN
1/2 ekor ayam- potong
2 biji kentang-belah 4
3 sudu rempah kari daging
1 sudu kerisik
3 cawan santan
1/2 keping gula nissey Kelantan(gula Melaka)
1 sudu teh garam
3 sudu minyak

Bahan Tumis:
2 biji bawang merah
2 bawang putih
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 batang kecil kulit kayu manis
2 tangkai daun kari


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum
2. MAsukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air

Kari ni mak aku cakap kalau masak beberapa jam awal baru lagi kick..!
Yang ni masak jer terus makan..
Pun dah kick..!
So...buat apa nak tunggu..
Makannnn...!!
Hahahaha....


Potong Roti Gardenia Slice jadi jejari
Pastu celup...a.k.a cicih dalam kuah kari yang pekat sedap ni
Kalau nak perasan western sikit
Bayangkan lah Roti ni dicicih ngan Chicken Stew versi Melayu
Hahahaha...
Dah lama mak aku x masak Stew
Sedap plak teringat  STEW AYAM kat sini....
 Tapi lagi sedap STEW KAMBING kat sini...


Sekarang ni kan musim hujan jer
So...ni mak aku nyer minuman wajib
Kopi O Panas
Aku belum buat Air Milo masa ni
Sebab lepas makan baru aku buatkan Air Milo sambil tengok TV la....

No comments:

Post a Comment