Sunday 29 October 2017

PULUT KELAPA IKAN PEKASAM

Pagi- pagi mak aku  dah goreng Ikan Pekasam..
Satu KL bau Ikan Pekasam Goreng..
Kalau sesapa yang dok KL yang masa bangun tidur pagi tadi bau Ikan Pekasam Goreng tu..
Haaa....bau tu dari rumah we all la tew...
Hahahaha
Jangan x tahu...
My aunty pernah citer ..
Mybaunty nyer kawan very phobia about Femented Fish ni..
Kakakaka....kawan my aunty tu kena sound ngan jiran dia sebab goreng Ikan Pekasam..
Sampai x bertegur sapa
Jiran dia x suka bau Ikan Pekasam..
Hrmmmm....malang la...!
Siapa yang malang...?
Kawan my aunty tu la...
Dapat jiran yang x boley bertolak ansur...
Bau Ikan Pekasam pun sampai gi sound jiran sampai x bertegur sapa..
Hrm....omputih yang x suka durian pun x pernah lagi dengar sound jiran sebab jiran dia makan durian..
Tapi...seperti perpatah Melayu.." Rambut sama hitam..tapi hati lain- lain"
Yang jiran x suka Ikan Pekasam tu pun rugi juga..
Sebab Ikan Pekasam SEDAP Ooooooo...
Hahaha...
Sib baik my neigbour x macam tu...
Bukan semua sikap jiran kita...kita suka
Tapi kena ingat juga..bukan semua perangai kita jiran kita suka..
So..kena lah saling bertolak ansur..
Saling melengkapi..
Hahahaa...acah2 ustazah lak hari ni..
Hihihihi...
Xper kan...sebab ustazah selalu suruh baca surah Wal A'sr..
" Demi masa....
  Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian..
  Kecuali mereka yang beriman dan beramal
  soleh...
  Serta berpesan- pesan dengan kebenaran..
  Dan berpesan- pesan dengan kasabaran.."
Alang- alang dh acah jadi ustazah kan....
Semoga kita semua dalam RahmatNya....


Ok Pulut dah siap....
Pulut ni mak aku cakap boleh jer masak Pulut Kukus..
Kalau nak kukus...kena rendam dulu semalaman..
Esok pagi baru kukus
Lagi satu cara masak pulut ialah " Tanak"
Tanak tu macam masak nasi la
Tapi mak aku cakap x boleh letak air macam tanak nasi biasa....sebab pulut cepat masak..
Kalau air banyak nanti lembik benyek x sedap..
Kena guna air sikit jer. .
Tapi kata mak aku nenek ada ajar cara tanak pulut supaya x lembik...
Caranya ialah dengan masak air dalam periuk hingga mendidih..
Kemudian masukkan pulut dan biar mendidih sekejap sahaja..
Kemudian semua air tu dibuang hingga kering..
Kemudian kecilkan api @ biar dalam rice cooker hingga masak..
Haaaaa.....rasa2 faham x..?
Aku faham ..
Sebabnya mak aku memang buat tutorial tunjuk kat aku...
Cuma hari ni nak citer & nak pic step by step dah terciter panjang dah pasal jiran dan ikan pekasam tu..heeeee
Takper...pic step by step tu dah save dalam draff
Nanti pasni leh ar buat entri pasal Tanak Pulut lak.....
Tungguuuuuuuuuuuu...!!!!


Dah nama pulut Kelapa....
Kena la ada kelapa..
Kelapa untuk gaul dengan pulut MESTI kelapa putih sahaja....
Kalau kelapa parutvyang biasa tu ada hitam2 skit tu mak aku cakap boleh jer..
Cuma x cantik la sebab ada hitam- hitam sebab masa diparut atau dimesin tu termasuk sekali dengan bahagian kulit ari nya..
Kulit ARI tu apa..?
Kulit ari tu bahagian kulit nipis pada kelapa antara isi kelapa dan tempurungnya...
Kata mak aku..nak lagi sedap selalunya nenek akan guna kelapa yang  sabutnya masih basah dan tempurungnya masih putih dan belum hitam..
Mak aku cakap kelapa macam tu bila makan  x la rasa hampas jelapa sebab isinya masih lembut dan sesuai dimakan dengan pulut serta sesuai untuk masak inti



Haaaaa....Ikan Pekasam Goreng yang SEDAPPP...
Main topik dalam citer hari ni..
Haaaa...ni lakau kawan my aunty tengok ni mau phobia nih...
Kalau jiran kawan tu plak tengok..
Mau....dia tobat xnak berjiran dengan we all...
Hahahaha....



Mak aku tambah eksesori bawang goreng rangup...
Mmmmm...bauuuuu dia.......baq ang....



Femented Fish  making by granny...
Hahaha...Pekasam Ikan Lampam la..
Nenek bawa masa datang cuti Diwali minggu lepas masa nk gi konvo kakak tu..
Nenek mancing Ikan Lampam ni kat sungai
Pastu nenek buat sendiri Ikan Pekasam ni..



Dah siap pulut...kelapa...ikan pekasam...
Kena la ada Kopi O Panas...
Ni Kopi Kluang ..
Yang Mak Zamir bagi bulan lepas..
Sedapppp
Aku..kakak...suka Kopi Kluang ni..
Tapi dah nak habis stok..
Huhuhuhu...
Nanti kalau dah habis...camaner ?????
Kat mana nak beli..?
Hwaaaaa....


Tapi mak aku juga buatka  Teh O Panas...
Isi dalam Jug Ajaib tu..
Haaa....ajai sebab kalau Minuman Panas isi dalam tu akan kekal panas beberapa jam..
Ala ....kira flask la...


Ok...
Pulut Kelapa Ikan Pekasam vs Kopi O...
Ready to eat...
Bismillahirrohmanirrohimmmm..
Allahumma bariqlana  fima rozaqtana waqina a'zabannar...

No comments:

Post a Comment