Monday 2 October 2017

NASI BERAS KASHMIR,SAMBAL BILIS TIN & TELUR DADAR

Sambal Bilis Tin Lagii...
Hari ni bz sebab pagi sampai malam ada aktiviti..
Pagi cam biasa la sekolah..
Cikgu dah bagitau dalam group kelas..
Hari ni ada Bengkel sampai balik..
Mmm...elok la..
Aku pun malas nak gi assembly..
Malas nak pakai kemeja,blazer tei bagai..
Kalau ada bengkel aku lebih selesa pakai baju kurung sebab longgar & boleh bersila..
Kalau pakai kemeja,tei,blazer bagai..
Mmmm....kena la control ayu bersimpuh macam nak bertunang ja..
Hahahaha.....
Pastu ..petang ada extra class
Pukul 5- 7 malam ada Bengkel lagi kat BTHO
Alamatnya malam la baru sampai rumah..
Semalam pun pukul 8 malam baru sampai
Hari ni...
Mmmm.....ntah ..belum gi lagi..
Hihihi......
So...hari ni citer pasal dinner hari Jumaat
Dinner waktu petang...kikkki..
Haaaaaa...sejak dua menjak ni dah mak aku asyik masak Sambal Bilis Tin la pulakkkk...
Tapi aku sukaaa...
Sebab sedappp...


Kalau nak cepat makan
Kalau ayam masih keras beku dalam pati ais
Maka Sambal Bilis Tin lah solution nya...
Sejak dua menjak ni dah x pandang Ikan Kurung a.k.a Sardine..
Hihihihi...
Padan muka Sardine..!!!
Mahal sangat...
Mak aku cakap ada 2 ekot ikan pun dah dekat 5 henggit


Haaa...beli jer Bilis Tin..
Cer kira...
Lebih dari 20 ekor...
Hihihihi....
Mak aku kata nak masak pun lebih cepat
Boleh jer terus panaskan dalam kuali terus dari dalam tin tu
Tapo tengok mak aku masak
Mak aku ada guna cili blend..
Kata mak aku selain daripada kuah dia lebih banyak
Dengan campur cili blend juga mak aku cakap lebih sedap...
Begulla tu
Sebab verzi terus dari tin mak akubpernah buat KAT SINI......


SAMBAL BILIS TIN
1 tin sambal bilis tin - REX
10 cili padi
2 sudu minyak
1 asam keping( kecik)
¹/² sudu teh garam

Baham Blend
10 cili kering- rebus
1 bawang besar

1. Panaskan mnyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Tambah asam keping,garam dan masak lagi hingga sebati
3. Tambah bilis tin dan sesuaikan rasanya
4. Masukkan cili padi yang dipatah- patahkan dan matikan api..
5. Siap...

Untuk step by step boleh semak
SAMBAL BILS TIN SEDAP kat sini....



Pastu dah ada Sambal Bilis Tin tu..
Kena la ada Telur Dadar Garing Rangup ni...
Nak tengok step by step
TELUR DADAR GARING RANGUP kat sini...


Sayur...????
xyah nak masak sayur dah kalau ada Sambal Bilis Tin ni
Daun Salad ni dah cukup feel
Rangup Segar gitew...!!!


Ni jer dah cukup mewah untum selera aku & mak aku...

Nasi Putih sorang sepinggan
Tapi bilaakna nasi ni naper rasa sedap dan harumnya......!
Rasa sedapppp sangattt...

Bila tanya mak aku..
Baru aku tahu...
Rupanya mak aku cakap
Nasi ni sedap sebab guna beras basmathi Kashmir ni..
Bila mak aku beli?
Mmm...mana ada beli...
Ada orang bagi...
Sapa lagi..
Mak Ismail laaa...
Alhamdulillah

Patut la sedapppp...
Beras mahal...
Dah tu free lak...
Mmm.....
Brrrrrr....
Alhamdulillah..
Jom doa sikit...
Ya Allah,terima kasih atas rezeki yang diturunkan kepda kami & limpahkan lah rezeki yang berkat dan rahmat kepada kami semua....

2 comments:

  1. SEMOGA DIK CELLA DAN KELUARGA SENTIASA DILIMPAHKAN REZEKI.DAN SENTIASA DLM LINDUNGAN ALLAH...AMINNN....nak cikit sambal bilis..nyummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMIIINN...
      Terima kasih aunty Ogy..huhuhu
      Doakan untuk kiter..
      Semoga Allah memberkati...amiiinnn

      Delete