Wednesday, 27 September 2023

KUIH TARAJJU YANG SEDAP

 

Kuih Tarajju vs Teh 0 Panas.



Salah satu kuih yang saya suka..Dikatakan berasal dari negara jiran 


KUIH TARAJJU

500 gm keledek oren

( saya guna 3 ketul)

3 sudu gula kabung 

2 sudu gula pasir ( jika suka lebih manis)

1 sudu teh garam halus

½ cawan tepung pulut

1 cawan tepung gandum

Minyak untuk goreng

Telung Celup:

1 cawan tepung gandum

½ cawan tepung beras

¹ sudu teh garam halus

Sikit air kapur( opsyen)

air  secukupnya

1. Kupas keledek dan hiris kepingan.Kukus hingga masak.

2. Masa panas,-panas lagi,lenyek keledek kukus hingga lumat dan tambah garam serta gula kabung.Gaul rata

3. Biar sejuk baru tambah tepung dan uli hingga boleh dibentuk.

4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan bebola sebesar bola ping pong dan leperkan.

5. Bancuh tepung celup seperti batter pisang goreng.

6. Panaskan minyak yang banyak.Celupkan kepingan adunan keledek dan goreng hingga garing sambil dibalik-balikkan.Toskan.



Saya buat guna  sekilo ubi keledek oren



Rangup di luar...lemak manis dalamnya 


Menggigit kuih Tarajju sambil menghirup secangkir teh O panas...
Bismillah..
Slruppp...

4 comments:

  1. Kuih tarajju ni rasanya asal dari masyarakat Bugis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh,kuih masyarakat Bugis ye ..Terima kasih infonya cikgu

      Delete
  2. saya berapa hari lepas beli keledek kononnya nak ulang buat kuih teraju nak masuk blog last sekali jadi keledek goreng je kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa...goreng pun sedap bagi peminat keledek..

      Delete